3'üncü Uluslararası Tarsus Festivali'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi
(MERSİN)- Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği Uluslararası Tarsus Festivali, konserlere, atölyelere, seminerlere ev sahipliği yaptı. Üç gün süren festivale vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı koordinesinde bu yıl 3'üncüsünü organize ettiği Uluslararası Tarsus Festivali ile ilçeyi bölgede bir marka haline getirdi. 3'üncü Uluslararası Tarsus Festivali, müzik ve eğlenceyi bir araya getirirken; sanat atölyeleri ve söyleşiler ile de vatandaşların yeni bilgi ve deneyimler edinmesine öncülük etti.
Ünlü Şef Arda Türkmen yemekseverlerle bir araya geldi
Festival, son gününde de söyleşiler, dans gösterileri, sergiler ve sokak etkinlikleri ile devam etti. Tarsus Müzesi’nde gerçekleşen söyleşide ünlü şef Arda Türkmen, vatandaşlarla bir araya geldi. Türkmen, Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ederek festivalin sağladığı katkılardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkmen, “Tarsus mutfağını çok seviyorum ve çok lezzetli buluyorum. Bugüne kadar Kuşgözü lahmacun, künefe ve pek çok tarifini programımda aktardım” dedi. Festivalin bölge tanıtımına olan katkısını vurgulayan Türkmen, festivali olağanüstü başarılı bulduğunu belirterek, “Bu festivalin tahmin edeceğinizden fazla katkısı var. Bunu ilerleyen dönemlerde Tarsuslular olarak daha çok göreceksiniz. Her festival, bu bölgeyi daha iyi anlatmak için özel ve önemli bir araç. Bu festival geliştikçe, bu bölge de gelişecek ve buradaki yemeklere olan saygı daha da artacak” diye konuştu.
Ünlü Şef Sinem Çapraz Tarsus lezzetini yeniden yorumladı
Geleneksel lezzetleri yeni teknik ve sunumlarla harmanlayan Şef Sinem Çapraz, Keyifli bir Yeryüzü Pazarı Gezisinde Alınan Ürünler ile Yemek Atölyesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi. Mersinlilerin oldukça bereketli topraklar üzerinde yaşadığını ve bölgede mevsimine uygun meyve sebzelerin bol olduğuna dikkat çeken Çapraz, Tarsus’ta olmaktan dolayı oldukça mutlu olduğunu dile getirdi. Çapraz, "Benim için çok güzel bir deneyim oldu. Gastronomik anlamda da çok güzel bir yemek yaptık. Tarsus’ta gerçekten birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu kentin ne kadar kadim olduğunu hissedebildim. Kadim bilgileri de görmeye başlamak beni çok mutlu etti. Slow food’a da saygı duyulması ve önemsenmesi çok çok önemliydi. Yeryüzü Pazarı’nda tahin, lavanta, bal kabağı gibi bir çok ürün gördüm ve tezgahlar çok güzel hazırlanmıştı. Bu bereketli topraklarda olmak beni ayrıca duygulandırdı” dedi. Yurttaşların büyük bir ilgi ile katıldığı etkinlikte Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de yer aldı.
Yemek kültüründe sürdürülebilirliğin önemine dikkat çekildiği etkinlikte Meral Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi ve Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde bu topraklarda unutulmaya yüz tutmuş ata tohumlarına sahip çıktıkları çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Meral Seçer; “Böyle festivaller, kültürümüzün tanıtılması ve yeni nesillere aktarılması açısından çok önemli” ifadelerini kullandı.
Usta ressamlarla sanat dolu bir söyleşi
Ressamlar Bedri Baykam, Ekrem Kahraman ve Serdar Samancıoğlu'nun Boğaziçi Üniversitesi Gözlükule Kazı Evi'nde konuşmacı olarak katıldığı 'Çukurova Çağdaş: Çağdaş Sanat/Bienaller Merkezden Anadolu'ya...' söyleşisi sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü. Söyleşide Türkiye'deki ve dünyadaki bienallerden örnekler sunulurken, Çukurova Çağdaş Sanat Kültür ve Eğitim Vakfı'nın hayata geçirdiği çalışmalar da aktarıldı. Merkezden çevreye yayılan bienallerin kentler arasında ilişkiler sağladığına dikkat çekilirken, öte yandan yakın zamanda Akdeniz Binenali'nin hayata geçirileceğinin müjdesi verildi. Çağdaş sanatın Türkiye'deki tarihsel sürecinin de konuşulduğu söyleşide, Türkiye'nin bir kültür devrimi üzerine kurulduğu vurgulandı.
Yarenlik Alanı’nda gün boyu süren etkinlikler kapsamında yurttaşlar eğlenceden eğlenceye koşarken, Çekya Cumhuriyeti’nden gelen ‘Sternovjan Müzik Grubu’ dinletisi, alanı dolduran yurttaşları adeta mest etti.
Tarsuslu sanatçı Öz, Tarsus’un tarihine kısa bir yolculuk yaptı
TADEKA Binası’nda gerçekleştirilen etkinliklerden biri de TADEKA Plastik Sanatlar Kurulu üyesi Tarsuslu Ressam Hikmet Öz’ün ‘Tarsus’un Uygarlık Perisi Regma’ adlı söyleşi oldu. Tarsuslu sanatçı; antik çağdan günümüze Tarsus’un gelişimi ile birlikte Tarsus’un önemli değerlerinden olan külliyeleri, çeşmeleri ve eski yapılarını fotoğraflar üzerinden anlatarak katılımcıları tarihsel ve nostaljik bir yolculuğa çıkardı.
Yazar Dilek Cesur, aile ve çocuk gelişiminin önemini yurttaşlara anlattı
Festivalin 3. gününde Tarsus Müzesi’nde ünlü psikolog, aile danışmanı, eğitimci ve yazar Dilek Cesur’un gerçekleştirdiği söyleşi, vatandaşların yoğun ilgisini çekti. Cesur, Mersin ve Tarsus halkının enerjisinden etkilenerek organizasyondan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Festivalde St. Paul Meydanı da eğlenceli konserlere ev sahipliği yaptı. Sevilen pop ve rock şarkıları seslendiren Echo Grup'un konseri, dinleyicilere çok özel anlar yaşattı. Bir sokak köpeği, sahneye çıkarak konser boyu gruba eşlik etti. Grubun solistlerinden Nil Defne Eren, köpeğe 'Patates' ismini koydu. Echo Grup'un ardından sahne alan Refresh Band de festivalin son saatlerinde en sevilen rock şarkıları dinleyiciler için seslendirdi.
Festival, Anadolu'nun binlerce yıllık kültürel mirasının ve felsefe öğretilerinin yansıtıldığı etkinliklere de ev sahipliği yaptı. Yapımcı ve yönetmenliğini Umut Hacıfevzioğlu’nun, senaryo ve yardımcı yönetmenliğini Uğur Pişmanlık'ın yaptığı "Kölelikten Filozofluğa Epiktetos" isimli belgesel film gösterimi TADEKA binasında gerçekleştirildi. Anadolu'da yaşamış filozofların belgesel yaşam anlatımları çekimlerinden bir tanesi olan ‘Kölelikten Filozofluğa Epiktetos’ belgesel gösterimi sanatseverlerce ilgi ile izlendi. Kendisinin de bizzat oynadığı belgesel film gösterimi sonrası Uğur Pişmanlık, katılımcıların sorularını yanıtladı.