Ali Babacan, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile görüştü: “Özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi hedefleyen bir anayasa metninden bahsetmemiz gerekiyor”
(ANKARA) - DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, bugün yeni anayasa çalışmaları kapsamında TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüştü. Babacan, "Anayasanın, bir siyaset biliminin, toplum biliminin yansıması olarak ortaya çıkması gereken bir hukuk normu olduğunu bilmemiz gerekiyor. Özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi hedefleyen bir Anayasa metninden bahsetmemiz gerekiyor" dedi.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, yeni anayasa çalışmaları kapsamında DEVA Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya geldi. Görüşme sonrasında açıklama yapan Babacan, "TBMM Başkanı Sayın Numan Kurtulmuş’un daveti üzerine kendisine heyetimizle beraber bir ziyarette bulunduk. Konumuz yeni anayasa çalışmalarıydı. Yeni anayasa çalışmalarının öncelikle süreç yönetimi ve usulüyle alakalı görüş alışverişinde bulunduk" diye konuştu.
DEVA Partisi’nin parti programında yeni bir anayasanın gerekliliğinin yer aldığını söyleyen Babacan, "Yani yeni anayasanın ana çatısının nasıl olması gerektiği, unsurlarının ne olması gerektiğini ifade eden bir Demokrasiye Geçiş Eylem Planı hazırladık... Adil bir yargı sistemini nasıl işlemesi gerektiğini ifade eden Adil Yargı Eylem Planımızı açıkladık" dedi.
"Önemli olan anayasanın uygulanması"
Babacan, "Anayasa’nın, bir siyaset biliminin, toplum biliminin yansıması olarak ortaya çıkması gereken bir hukuk normu olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Özgürlükçü, katılımcı ve çoğulcu bir demokrasiyi hedefleyen bir anayasa metninden bahsetmemiz gerekiyor" diye konuştu. Önemli olanın anayasada yer alan maddelerin uygulanması olduğunu söyleyen Babacan, şunları kaydetti:
"Anayasada yazanlar gerçekten uygulanıyor mu? Yoksa anayasa bir üst hukuk normu olarak değil de kul yazımı bir belge olarak mı kabul ediliyor? Ülkeyi yöneten anlayışın özellikle şu son 5-6 yıllık uygulamalarına baktığımızda anayasa maddelerine uyulmayabileceği, gerektiği zaman anayasanın uygulanmayacağını fiiliyatta görüyoruz. Ülkenin özgürlükçü, çoğulcu ve katılımcı bir yönetim anlayışının olması gerektiği konusunda anlaşabilmek gerekiyor.”
Babacan, çarşamba günü CHP Genel Başkanı Özgür Özel’i, haftaya pazartesi ise İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu ziyaret edeceğini söyledi.