Antalya İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı... Gökan Zeybek: "CHP belediyeciliği, yetiştirdiği nitelikli kadrolarla Türkiye'yi çok daha iyi yönetebileceğinin göstergesidir''

Antalya İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı... Gökan Zeybek:  "CHP belediyeciliği, yetiştirdiği nitelikli kadrolarla Türkiye'yi çok daha iyi yönetebileceğinin göstergesidir''

(ANTALYA)- Antalya’da düzenlenen 14 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdareleri, "İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı"nda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, "CHP belediyeciliği yetiştirdiği nitelikli kadrolarla bugünkü beceriksiz ve basiretsiz iktidarın partizanca oluşturmaya çalıştığı kadrolaşmanın karşısında, liyakate dayanan bir kadrolaşmayla Türkiye'yi çok daha iyi yönetebileceği, çok daha ucuza, çok daha verimli ve sürdürülebilir bir kalkınma planı ile yönetebileceğinin göstergesidir" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde 14 Büyükşehir Belediyesi’nin katılımıyla Su ve Kanalizasyon İdareleri "İklim Değişikliğine Uyumda Su Yönetimi Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştaya, CHP Yerel Yönetimler ve Dirençli Kentlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, CHP Antalya Milletvekilleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Gökan Zeybek, CHP'nin ülkeyi mevcut iktidardan çok daha iyi, çok daha ucuza ve çok daha verimli yönetenebileceğini vurgulayarak, CHP'nin her türlü afet karşısında bir mobilizasyona hazır olduğunu ifade etti. Zeybek, şunları söyledi:

"Bugün burada konuşacağımız konulardan bir tanesi deprem riski taşıyan bölgelerdeki hızlı altyapı yatırımlarının yenilenmesi. Hatay Kahramanmaraş depremi bize gösterdi ki, deprem sonrasında acil kurtarma çalışmaları yapılırken deprem bölgesinde sağ çıkan insanlara ilk lazım olan içme suyuydu. Ama arkasından yemek değildi, battaniye değildi. tuvalet ihtiyacının giderilmesine acil ihtiyaç vardı. Bu nedenle CHP belediyeciliği şimdi bütün deprem riski taşıyan bölgelerin tamamında bu ihtiyacın giderilmesine dönük olarak var olan şehir parklarının, tema parklarının, mahalle içindeki deprem toplanma alanı dediğimiz parkların tamamında 12 saat içinde mobil istasyonların kurulabileceği, vatandaşların ihtiyaçlarının giderilebileceği çözüm önerilerinin artık hayata geçmesini konuşuyor olduk biz.

Karadeniz'de, İç Anadolu'da, Anadolu'nun farklı coğrafyalarında özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında ani yağışlar sebebiyle sel ve su baskınları sonrası oluşan ciddi kayıplar, sel ve çamur altında kalan kentlerimize yardım yollama konusunda Oralarda acil eylem planıyla yardımlaşma konusundaki belediyelerimizin gösterdiği iş birliği de CHP'nin her türlü afet karşısında bir mobilizasyona hazır olduğunu göstergesidir.Zaten daha önce yaptığımız itfaiye daire başkanları çalıştayı, önce sonrasında yaptığımız ulaştırma çalıştayı, bugün yaptığımız su kanalizasyon idare başkanlarının iklim değişikliğine ilişkin çalıştığı geri dönüşümcülerle yapacağımız çevre kontrol daire başkanlarıyla sonra kültür daire başkanlarıyla yapacağımız bütün çalışmalar aslında Cumhuriyet Halk Partisi'nin ülkeyi yönetme iddiasının en güçlü biçimiyle ortaya koyma iradesidir. Ve Türkiye'nin bütün coğrafyalarındaki CHP belediyeciliği yetiştirdiği kadrolarla, nitelikli kadrolarla bugünkü beceriksiz ve basiretsiz iktidarı partizanca oluşturmaya çalıştığı kadrolaşmanın karşısında, liyakate dayanan bir kadrolaşmayla Türkiye'yi yönetebileceği, çok daha iyi yönetebileceği, çok daha ucuza, çok daha verimli ve sürdürülebilir bir kalkınma planı ile yönetebileceğinin göstergesidir.

"Türkiye'nin su meselesinin bu beceriksiz kadrolara teslim edilemeyeceğinin temel bir göstergesidir"

Eklim değişikliği önemli bir konumuz.Sizler daha çok Türkiye'nin Ankara'nın batısında bulunan illerin büyükşehir su kanalizasyon idareleri olarak şunun farkındayız, planlamayı iptal eden, devlet planlama teşkilatını kapatan iktidarlar yüzünden Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllar içinde su kıtlığının, su fakirliğinin daha da üst seviyeye çıktığı bir yönetim sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağız. O nedenle bizler yasanın öngördüğü biçimiyle suyu kaynağından almak, onu şehirlere getirme göreviyle yüklenmiş olan devlet su işlerinin yapmadığı yatırımları, eksik yaptığı yatırımları, beceriksizlik yüzünden heba ettiği milyarlarca liralık yatırımın karşılığında özellikle büyük şehirlerimiz ciddi su sıkıntısı yaşamaktadır. İstanbul'un içme suyu şebekesini besleyecek olan 315 milyon dolar İSKİ'nin parasını alarak yapılmış olan Melen Barajı'ndaki onarılamaz çatlak yüzünden hala 1 metreküp su tutulamaması meselesi Zaten Türkiye'nin su meselesinin bu beceriksiz kadrolara teslim edilemeyeceğinin temel bir göstergesidir. Ya da yaz nüfusu ile kış nüfusu arasındaki Farklılık neredeyse üçte bir dörtte bir olan Muğla gibi, Antalya gibi turizmden dolayı çok ciddi bir nüfus hareketine sahip olan şehirlerimizdeki içme ve kullanma suyuna ulaşım noktasında devlet su işlerinin yapmadığı yatırımlar yüzünden yaşanan sıkıntıları da mutlaka göz önünde almamız ve bunu Türkiye gündeminde tutmamız gerekir. Hala Türkiye şebeke kayıp ve kaçaklarının çok yüksek olduğu bir ülkedir. Altyapı yatırımları konusunda kurumlarımızın finansmana erişme, kredi kullanma, uluslararası ya da yurt içinden kullanacakları kredi faizlerinin belli bir yatırım yapılabilir seviyenin altından tutulması konusunda yaşadıkları zorlukları da bugün ve bugün yarın bu toplantıda konuşacağız. Finansmana erişmekte zorluk çeker. Finansmanın yönetilmesinde biraz önce belediye başkanımızın, büyükşehir başkanımızın söylediği gibi Suyun tüketimindeki KDV oranı %1'e indirim, suyun kullanılmasında, getirilmesinde, pompalanmasında, arıtılmasında, atık suyun bertaraf edilmesi ve arıtılarak deşarj edilmesinde kullanılan enerjinin maliyetini belediyeleri en yüksek ücrete tabi , sanayi tesisi statüsüne koyuyor olmaları da anlamak mümkün değildir.

"Devlet Su İşlerini hızlı bir biçimiyle yatırım yapmaya davet ediyoruz"

Diğer bir konumuz, içme ve kullanma suyunun geri dönüşümü konusunda yasal mevzuatlarda yapılması gereken değişiklikler ne olabilir? İlk yapılacak olan seçimler diktara gelecek olan Cumhuriyet Halk Partisi'nin yerel yönetim anlayışının bir parçası olacak olan imar mevzuatına girecek olan gri suyun kullanılması, atık suların bertaraf edilmesi mi yoksa onların doğal yaşamın bir parçası haline getirilmesi mi? Yine yağmur sularının toplanmasıyla ilgili mevzuat değişiklikleri, çatılardan ya da binalarda yağmurla birlikte oluşan suların nerelerde depolanacağı, depolanmayla ilgili yeni mevzuat değişiklikleri gibi pek çok konu başlığının da bugün ve yarın burada konuşulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Yine bugünkü toplantımızda deprem bölgelerinde hala nitelikli ve temiz içme suyuna ulaşamayan deprem zedelerin buralarda ilgili su kanalizasyon idarelerimizin hemen Şubat ayının ilk günü depremin olduğu gün ilk hamle yaparak yüzlerce ekip arkadaşıyla birlikte önce sağlıklı içme suyunu arkasından şebekelerin bakım ve onarım konusunda gösterdikleri çabanızın Bundan sonra oluşacak olan bir afet karşısında nasıl bir aksiyon alınması gerektiğini, hangi belediyenin bir başka belediye ile eşleşmesi gibi temel konu açıklarında bugün ve yarın burada konuşulmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Bugün Antalya'mızda yapacağımız bu toplantıda deprem bölgesindeki yaşayan yurttaşlarımızın hala 650 bin konut kullanılamaz hale gelmişti ve 4,5-5 milyon insanımız doğrudan barınma problemiyle karşı karşıya kalmıştı. Buraya gelirken hala 70 bin civarında konutun bittiğini, yıl sonuna kadar 2 yıl içinde bitecek olan konut sayısı 130 bin.

Görünen o ki bu on yıllık bir dönemi ifade etmektedir. O nedenle CHP'nin Antalya'daki bu çalıştayından deprem bölgesine de güçlü bir mesajın gönderilmesi ve bütün büyükşehir belediyelerimizin deprem bölgelerindeki sorunların giderilmesi konusunda kaynak, insan gücü, ekipman, araç desteği ve altyapı yatırım çalışmalarında deneyim aktarımınında önemli olduğunu düşünüyorum.

"Su kanalizasyon idarelerimizin enerji maliyetleri de önemli bir problem"

Biz herhangi bir bölgede depremzede yaşayan, depremzede durumunda bulunan vatandaşımızın o belediyeyi kimin yönettiğine bakmaksızın bütün Cumhuriyet Halk Partili belediyelerimiz, Sayın Genel Başkanımızın da ifadesiyle onları kendi yurttaşı, kendi seçmeni ve belediye sınırlarında yaşayan vatandaşlarımız gibi değerlendirip hizmet edeceğimizi belirtmek istiyorum. Bu bir başka tabii önemli konu devlet su işlerinin özellikle Aydın, Muğla, Antalya turizm bölgelerinde işte Balıkesir, Bursa ve İstanbul yani yaz ve kış nüfus arasındaki büyük fark bulunan yerleşim yerlerimiz ile turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerdeki insan hareketinden kaynaklanan yüksek su tüketimlerini dikkat alarak buralardaki yeni su kaynaklarının oluşturulması konusunda yatırım yapmaya buradan davet ediyoruz. Özellikle Muğla ilimizde kendi nüfusunun neredeyse dört katından fazla yazlıkçı nüfusu barındıran bir kentin artık kuraklığın en had safhada olduğu ve suya erişimin ciddi bir problem haline geldiği günümüzde Devlet Su İşlerini hızlı bir biçimiyle yatırım yapmaya davet ediyoruz

Yağmur suyuyla ilgili de sizin bu çalıştığınızdan çıkacak sonuçların önümüzdeki dönemlerde yapılacak olan belediyelerimizdeki imar yönetmeliğine esas alacak kimi değişikliklere yol açmasını bekliyoruz. Özellikle yeni yapılacak olan siteler, toplu konutlar, benzeri inşaatlarımızın, mahallelerimizin bu deprem dönüşüm alanlarımız da bunun içindedir. Buralarda artık geçmişte uyguladığımız yanlış imar politikalarıyla gri su, yağmur suyu ya da diye su kaynaklarımızın arıtıldıktan sonra yeşil alanların sulanmasından başlamak ya da arıtılarak tekrar kullanılma sokulması konusundaki çalıştığımızdan da bir nitelikli karar çıkmasını beklediğimizi belirtmek istiyorum.

İdarelerinin en temel sıkıntısı maliyetleri ile hizmet bedeller arasındaki dengenin giderek bozulur olmasıdır. Bu manada finansmanın yönetilmesi konusunda da yaşanan hem sıkıntıların gündeme getirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda bu kurumların doğrudan doğruya yatırımcı kurumlardır. Bu yatırım harcamalarında yaşadıkları sıkıntının azaltılabilmesi açısından da ülkedeki genel refahım ve ekonomik göstergelerin olumluya gitmesinin de aslında dolaylı olarak önemli olduğunu belirtmek istiyorum.

Su kanalizasyon idarelerimizin enerji maliyetleri de önemli bir problem oluşturmaktadır. Enerji maliyetlerinin azaltılması konusunda başlamış olan kimi gez ya da diğer yatırımların ya da su cazibeyle akan suların birer hidrolitik santral haline dönüşerek buradan enerji elde edilmesi konusunda bazı istisnai ve ııı avantajlı olan kimi belediyelerimizin de bunu yavaş yavaş hayata geçirmesi ve toplam harcadıkları enerji bedellerinin giderler içindeki payının azaltılmasının da çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum."