ARTNOUVA Sanat Fuarı başladı
(ANKARA)- ARTNOUVA Sanat Fuarı, ATO Congresium’da Musa Göçmen Senfoni Orkestrasının konseriyle kapılarını dün ziyaretçilerine açtı. ARTNOUVA Danışma Kurulu adına söz alan Prof. Dr. Hasan Pekmezci, ''ARTNOUVA’nın çok uzun ömürlü olmasını diliyorum. Gençliğin, geleceğin buna ihtiyacı var'' dedi.
ARTNOUVA Sanat Fuarı, dün ATO Congresium’da kapılarını ziyaretçilerine açtı. ARTNOUVA Sanat Fuarı, farklı sanat disiplinlerinin zengin dinamiklerini bir araya getirerek, sanatseverlere ve profesyonellere ilham vermeyi hedefliyor. Fuar adını, doğanın zarafetini ve sanatsal yaratıcılığı bir araya getiren ‘Art Nouveau’ akımından esinle alıyor.
ARTNOUVA Sanat Fuarı’nın açılış törenine, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, ATO Başkanı Gürsel Baran’ın yanı sıra çok sayıda eski bakan, milletvekili ve sanat camiasından önemli isim katıldı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Batuhan Mumcu, sanatın farklı disiplinlerini bir araya getiren ARTNOUVA Sanat Fuarı gibi platformların, Türkiye’nin uluslararası düzeyde bilinirliği açısından önemli olduğunu söyledi. Mumcu konuşmasında, yeni ufuklara ve genç yeteneklere alan açan bu platformların sanatçıların üretimine sağladığı motivasyon açısından önemine işaret etti.
Törende, ARTNOUVA Danışma Kurulu adına söz alan Prof. Dr. Hasan Pekmezci de şunları söyledi :
“Ekim ayı, 1923’te Cumhuriyet'in ilanından itibaren çok önemli etkinliklerin, kalıcı izlerin bırakıldığı bir zaman olmuştur. 13 Ekim Ankara’nın başkent oluşu; 14 Ekim Anadolu’da çağdaş anlamda ilk resim sergisinin açıldığı tarihtir. Ekim ayında, yeni bir bakış açısı, anlayış ve sanat fuarıyla birlikteyiz. ARTNOUVA’nın çok uzun ömürlü olmasını diliyorum. Gençliğin, geleceğin buna ihtiyacı var.”
Yıllardır marka haline getirdiği sanat fuarlarıyla bilinen ATİS Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül de konuşmasında, ARTNOUVA’da 96 katılımcı çatısı altında 37 ülkeden 1000’i aşkın sanatçıyı ağırladıklarını söyledi. Fuarı, TMMOB Mimarlar Odası, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği (BRHD) ve Tüm Sanat Galerileri Derneği (TÜSGAD) desteğiyle düzenlediklerini kaydeden Aygül, ARTNOUVA Sanat Fuarı'nın resim ve heykelin yanı sıra dekoratif süsleme sanatları ve mimariyi de kapsayan geniş bir perspektif sunduğunu belirtti.
Bu yıl ilki hayata geçirilen fuarın destekçilerinden Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz, ARTNOUVA’da sanatçılar ve sanatseverlerin arasında mimarlar olarak yer almaktan duydukları gurur ve mutluluğu ifade etti. Türkiye mimarisine büyük katkılar sağlamış olan Mimar Kemalettin’in eserlerini içeren özel bir serginin de fuarda yer aldığını belirten Dinçöz, serginin, Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi’nin en önemli uygulayıcılarından biri olan Mimar Kemalettin’in sanatsal mirasından örnekleri yansıttığını söyledi.
Açılış töreninin ardından Musa Göçmen Senfoni Orkestrası, dinleyicilere bir konser sundu.
ARTNOUVA'da neler var?
ARTNOUVA, ulusal ve uluslararası sanatçıları, eserlerini ve sanatseverleri bir araya getirerek, sanatın toplumsal dönüşümdeki etkisini vurgulamayı ve yeni bakış açıları oluşturmayı amaçlıyor. Sanatın dinamiklerinin ele alınacağı bu platformda, sanata dair derinlemesine tartışmalar ve etkileşimler yapılması bekleniyor.
En büyük katılımın 60’a yakın sanatçı ile Rusya’dan gösterildiği ARTNOUVA’da, Rus Ressamlar Birliği, Başkurdistan Ressamlar Birliği, Tataristan Ressamlar Birliği, Beyaz Rusya Ressamlar Birliğinin sanatçıları eserleriyle yer alıyor. Rus Devlet Müzesinde sergilenen eserlerin de tanıtıldığı ARTNOUVA’ya 100’e yakın galeri çatısı altında binin üzerinde sanatçı katılıyor.
ATİS Fuarcılığın Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla birlikte hayata geçirdiği ve bu yıl üçüncüsü yapılan Fresh Ankara Çağdaş Sanat Sergisi'nde Seçici Kurul tarafından belirlenen 10 genç yeteneğin, ikişer eseri de yine fuarda yerini alıyor.
Sanatın dinamiklerinin ele alınacağı fuarda ayrıca, kent, mekan, sanat, koleksiyonerlik ve sanatın güncel başlıklarını içeren 22 söyleşi, atölye çalışmaları ve müzik dinletileri yapılacak.
Bu yıl ilk kez düzenlenen ARTNOUVA Sanat Fuarı, 20 Ekim Pazar akşamına kadar Ankara Congresium'da ziyaret edilebilecek. Fuara giriş ücreti, yetişkinlere 200 TL, öğrenciler için 100 TL olarak belirlendi. Ankara dışından gelen Güzel Sanatlar Lisesi ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, fuarı ve etkinlikleri ücretsiz olarak izleyebilecek. Fuar süresince alanı her gün ziyaret etmek isteyen sanatseverler için fuar ücretinde yüzde 50 indirim uygulanacak.