Bakan Fidan, Çin'deki temaslarında Uygur Türkleri'nin kültürel haklarının korunması konusundaki hassasiyeti gündeme getirdi

Bakan Fidan, Çin'deki temaslarında Uygur Türkleri'nin kültürel haklarının korunması konusundaki hassasiyeti gündeme getirdi

(ANKARA) - Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi ziyarette bulunduğu Çin'deki temaslarında öne çıkan konularlar arasında ekonomi, küresel gelişmeler ve Uygur Türkleri yer aldı. Fidan, Türkiye'nin aleyhine seyreden ticaret açığının azaltılması isteğini dile getirdi. Küresel gelişmelerin de ele alındığı görüşmelerde Fidan, Uygur Türkleri'nin Türkiye açısından önemine değinerek; kültürel haklarının korunması ve değerlerini yaşaması konusunda Türk ve İslam dünyasının hassasiyetlerini gündeme getirdi.

Dışişleri Bakanı Fidan, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Yi'nin daveti üzerine Çin'i ziyaret etti. Üç günlük ziyareti kapsamında Pekin, Urumçi ve Kaşgar'a giden Fidan'ın bugün Çin'den ayrılması bekleniyor. Fidan Pekin'de, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çen Vençing, Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüştü. Bakan Fidan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de Sincan Uygur Özerk Bölgesi Parti Sekreteri Ma Xingrui ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Valisi Erkin Tuniyaz ile bir araya geldi.

Türkiye aleyhine seyreden ticaret açığı

Ekonomi, küresel gelişmeler ve Uygur Türkleri, Fidan'ın temaslarında öne çıkan konular arasında yer aldı. Üst düzey bir Bakanlık yetkilisinden edinilen bilgiye göre, Çin karar alıcılarına ticaret açığını kapatma konusunda atılabilecek somut adımlar sunuldu. Görüşmelerde Türkiye'nin aleyhine seyreden ticaret açığını azaltmaya yönelik isteğin aktarıldığı öğrenildi. Çin'in Türkiye'nin tarım ve gıda ürünlerinden daha fazla ithalat yapmasına dair beklentinin iletildiği görüşmelerde ayrıca turizme de değinildi.

Türkiye'de 5,1 milyar dolarlık yatırımları bulunan Çinli şirketlerin Türkiye'ye doğrudan yatırımlarının teşviki ile Orta Koridor ile Kuşak ve Yol Girişimleri'nin uyumlaştırılması konusunda daha fazla çaba harcanmasına dönük beklentiler dile getirildi.

Dışişleri yetkilisi, küresel gelişmelere ilişkin "Filistin konusunda hem Türkiye hem Çin, Gazze’de bir an önce ateşkes ilan edilmesini istiyor. İki devletli, başkenti Doğu Kudüs olan, 1967 sınırları temelinde bir barış sağlanmasını istiyor. Bu amaçla birlikte çalışacağız" ifadelerini kullandı. Yetkili, iki ülkenin Ukrayna'da adil ve kalıcı bir barışın tesisinde ortak anlayışa sahip olmasından duyulan memnuniyetin de ifade edildiğini aktardı. Tayvan konusunda "Tek Çin" politikası izlendiği bir kez daha vurgulandı.

Fidan'ın Sincan Özerk Bölgesi'ne ziyareti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde 2012 yılında yaptığı ziyaretten sonra Türkiye'den üst düzey ilk ziyaret oldu. Yetkili, Urumçi ve Kaşgar'daki temasların Sincan'daki durumu doğrudan gözlemlemek ve resmi makamlara Türkiye'nin görüşlerinin aktarılması bakımından faydalı olduğunu ifade etti.

"Uygur Türkleri ile ilgili hassasiyetlerin giderilmesi büyük fayda sağlayacak"

Fidan'ın Uygur Türkleri konusunda, Türkiye'nin Çin'in egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğu ve "içişlerine karışmak gibi bir niyetin hiçbir zaman olmadığını" belirttiği öğrenildi. Bakan Fidan görüşmelerinde Uygur Türkleri'nin Türkiye açısından önemine değindi. Uygur Türkleri'nin ve diğer tüm halkların refah ve huzur içinde yaşamasının memnuniyet verici olduğu belirtildi. Fidan, Uygur Türkleri'nin kültürel haklarının korunması ve değerlerini yaşaması konusunda Türk dünyasının ve İslam dünyasının hassasiyetlerini de gündeme getirdi. Üst düzey yetkili, "Bu hassasiyetlerin giderilmesi ve bunu ortaya çıkaran nedenlerin tamamen ortadan kalkması, herkes bakımından büyük fayda sağlayacaktır. Bu konudaki algının değişmesi ancak Çin’in atacağı adımlarla mümkün olacaktır" ifadelerini kullandı.