Çek Türk İş Birliği Parkı Prag’da açıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında açılması planlanan ancak bölgenin yerel belediyesi tarafından 1915 olayları gerekçe gösterilerek engellenen Çek Türk İş Birliği Parkı, Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın diplomatik girişimleri sonucu dün açıldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında açılması planlanan Çek Türk İş Birliği Parkı, bölgenin yerel belediyesinin engeline takıldı. Belediye 1915 olaylarını gerekçe göstererek parkın açılışına engel oldu. Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın yürüttüğü diplomatik girişimler sonucu parkın açılması sağlandı.
Türkiye’nin başkentinden esinlenilerek yaklaşık 20 yıl önce ‘Ankarska’ adı verilen cadde boyunca yer alan bölge, belediye bünyesindeki Ulaştırma ve Çevre Dairesi tarafından haritalandırıldı ve alanın proje kapsamında park olarak yapılandırılmasını ve düzenlenmesini içeren bir çalışma hazırlandı. Büyükelçilik girişimleriyle, 6 Haziran tarihinde temellerinin atılacağı kararlaştırılan “Çek- Türk İş Birliği Parkı” Prag’da görev alan 30 ülke büyükelçisi ve 22 ülke temsilcisinin de aralarında bulunduğu 200’ü aşkın konuğun katılımıyla açıldı. Türkiye ve Çekya bayraklarıyla süslenen park açılışında iki ülkenin milli marşlarının okunmasını takiben Prag 6 Belediye başkanı Jakub Starek, Prag kardeş şehri Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Oya Kansu, Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçisi Egemen Bağış birer konuşma yaptı.
Bağış: Büyük gurur duyuyorum
Çek-Türk İş birliği Parkı’nın açılışını gerçekleştirmekten dolayı gururlu olduğunu söyleyen Büyükelçi Bağış, “Bugün Prag 6'da Ankarska Caddesi'ndeki Çek-Türk Dostluk Parkı'nın açılış töreninde hepinizle birlikte olmaktan büyük gurur duyuyorum. Bu Projenin hayata geçirilmesi için Prag 6 Belediye Başkanı Sayın Jakub Starek ile uzun bir yol kat ettik, Sayın Starek'e hem Prag 6 Belediyesi hem de Prag Belediyesi düzeyindeki tüm kişisel çabaları için teşekkür etmek istiyorum. Eşim Beyhan Hanım ile birlikte Prag’daki görevimize başladığımızdan beri gerçekleştirmeye çalıştığımız kalıcı proje hedeflerden birine daha ulaşmış bulunuyoruz. Avrupa’da ülkemizin adını taşıyan ilk park olan bu girişimi engellemek için uğraşan Türkiye aleyhtarı tüm grupların çabalarına rağmen bugün bu görkemli tören Türklerin kararlılık ve azminin tecellisidir. Çek-Türk İşbirliği Parkını, ülkelerimizin iki büyük lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Tomaş Masaryk'in tam bir asır önce, 1924’te Türkiye ile Çekoslovakya arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasıyla başlattıkları sürecin sağlam bir sembolü olarak açmaktan gurur duyuruyoruz. Avrupa'da iki dost ve müttefik ülke olan Türkiye ve Çek Cumhuriyeti, siyaset, ekonomi, savunma ve kültür de dahil olmak üzere hemen hemen her alanda örnek teşkil eden iyi ilişkilere sahiptir. 2023 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını kutladık, 2024 yılında ise Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 100. yılını kutluyoruz” dedi.
“Ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve iş birliğini ileriye taşımayı ümit ediyoruz”
İki ülke arasındaki iş birliği ve dostluğu daha da ileri taşımak istediklerini vurgulayan Bağış, “Bugün bu parkta oynayan çocukların da, geleceğin yetişkinleri olarak büyük liderlerimiz Atatürk ve Masaryk'i minnetle anmalarını ve ülkelerimiz arasındaki dostluğu ve iş birliğini daha da ileriye taşımalarını ümit ediyoruz. Bu süreçte Prag 6'nın kardeş şehri olan Antalya Muratpaşa Belediyesi'ndeki dostlarımızla da yakın işbirliği içinde hareket ettik, dayanışmaları ve sağduyulu yaklaşımları için takdir ve teşekkürlerimi iletiyorum. Ayrıca sponsorlarımız Sayın Hasan Sekman’a, "Bulls Yatırım ve Menkul Değerler Ltd. Şirketi"ne ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Akkaya’ya ve Sayın Hakan Kılıç'a, ayrıca Prag 6 Belediyesinin değerli çalışanlarına, Prag’daki iş adamlarımız Sayın Yalın Yüreğir ve Murat Aslan’a, saygıdeğer basın mensuplarına, Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından gelen tüm misafirlerimize destekleri için teşekkür etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Jakub Starek: İki ülkenin dostluğunun sembolüdür
Prag 6 Belediye Başkanı Jakub Starek, Çek-Türk İş Birliği Parkı’nın önemine vurgu yaparak, “İki ülke arasındaki ilişkiler oldukça iyi. Hatta 1924 yılından beri ilişkilerimiz giderek iyileşiyor. Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılını kutlama şansımız oldu. Tomasz Garik Masarek ve Mustafa Kemal Atatürk, bundan 100 yıl önce ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasını başlatan iki şahsiyettir. Her iki devlet adamının da demokrasiye karşı ortak ilgilerinin yanı sıra ülkelerinin bağımsızlığı konusunda ortak çıkarlardı vardı. Bu düşünceler her iki ülkede de bugüne kadar ortaktı. Başlangıçta niyetimiz Cumhurbaşkanı Atatürk'ün adını taşıyan bir mekan açmaktı ama Prag belediyesi bunu onaylamadı. O yüzden onu bugün burada bu parkla ve fotoğraflarla anacağız. Bu park karşılıklı iş birliğimizin önemli kilometre taşlarına işaret ediyor. Örneğin tarih, kaldırımlarda tarih, banklarda sembolizm ve diğer birçok kültürel motifi bu parkta bulabilirsiniz“ dedi.
Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Aksu: Bu birliktelik bizim barışçıl bir dünya içerisinde yaşama isteğimizin sembolü olacaktır
Prag 6 Belediyesinin kardeş şehri olan Antalya Muratpaşa Belediyesi adına konuşma gerçekleştiren başkan yardımcısı Oya Aksu ise “Bugün burada çok önemli bir olay için bulunuyoruz. Bizi çok gururlandıran bir gelişme. Muratpaşa ve Prag bölgelerinin arasındaki iş birliği günümüze kadar ulaştı. Bu günlerde iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin gelişmesi ile birlikte Muratpaşa - Prag 6 bölgesinin arasındaki kardeş şehir anlayışı gelişti. Bu iş birliği iki ülke arasındaki ortak hedef ve çözümün bir sonucu. Bu birliktelik kesinlikle önemli bir çözüm elde edecek ve ortak hedeflerimiz doğrultusunda bizim barışçıl bir dünya içerisinde yaşama isteğimizin sembolü olacaktır” ifadelerini kullandı.
Anadolu’dan gelen meşe ağacı anı olarak dikildi
Kardeş şehirler olan Prag 6 Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi dostluğunun bir simgesi olarak parka Anadolu’dan getirilen meşe ağacının tohumları ekildi. Türk baklavasının ve iki ülke lezzetlerinin misafirlere ikram edildiği tören, davetlilerin neşeli sohbetleriyle iki saati aşkın süre devam etti.
Büyükelçisi Egemen Bağış, Türk-Çek İş Birliği Parkı projesinin hayata gerçekleştirilmesinde emeği geçen sponsorlara plaketlerini takdim etti.
Fine Decor Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Sekman, “Sayın Büyükeliçimizin dediği gibi, burada bulunan parkın açılışına desteklerimizi sunduk. Büyükelçimize bize bu onuru ve şerefi yaşattığı için teşekkür ediyorum. Güzel ve unutulmayacak bir gündü. Bizlerin de burada olması gurur verici. Prag 6 Belediyesinin Başkanına da ayrıca teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Bulls Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Burak Salman da “Bugün Sayın Büyükelçimiz Egemen Bağış Bey ve Prag 6 Belediye Başkanı ile birlikte çok önemli bir açılış gerçekleştirdik. Açıkçası bu ülkemiz için de çok önemli bir nokta. Özellikle dostluk ve barış anlamında. Bulls Yatırım olarak da bu parkın açılışının bir parçası olmaktan çok memnuniyet duyuyoruz” dedi.
Bağış'tan değerlendirme: Tarihi bir anı yaşıyoruz
Bağış açılışla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
Tarihi bir anı yaşıyoruz, Avrupa’da ilk defa Türkiye’nin adını taşıyan bir parkı açıyoruz. Bu noktaya gelmek kolay olmadı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Çekoslavakya’nın kurucusu Tomasz Masarek ’i hatırlatan, onların başlattıkları diplomatik ilişkilerin 100. yılını kutlayan bir etkinliği düşünüyorduk. Bizim bu girişimimizi engellemek isteyenler oldu. Türkiye aleyhindeki gruplar FETÖ’sünden PKK’sına, DHKPC’sinden diğer hain gruplara kadar, Ermeni gruplarına, Rum gruplarına kadar hepsi ellerinden geleni yaptılar ama biz azim ve kararlılıkla hem kardeş şehir Antalya Muratpaşa Belediyesi ve Prag 6 Belediyesi yetkilileriyle ayrı ayrı toplantılar yaptık. Önümüzdeki on yıllar, yüz yıllar, bin yıllar bu park Türk- Çek dostluğunun bir kalıcı eseri olarak buradan dünyaya bir mesaj haykıracaktır. Bu parkı açıyor olmamız da dünyaya bir barış mesajıdır. ”