Cevdet Akay: “Eski bakanların danışmanları ve akrabalarının, kanunun avantaj sağladığı şirketlerde çalıştıklarını veya yatırım yaptıklarını görüyoruz”

Cevdet Akay: “Eski bakanların danışmanları ve akrabalarının, kanunun avantaj sağladığı şirketlerde çalıştıklarını veya yatırım yaptıklarını görüyoruz”

(TBMM) - CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, TBMM Genel Kurulu’nda; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin “Eski bakanların danışmanları ve onlarla illiyet bağı olan kişilerin kanunun avantaj sağladığı şirketlerde çalıştıklarını veya yatırım yaptıklarını görüyoruz. Kaynakların savurganca kullanılması ve israf edilmesi, ücretliden, işçiden, çiftçiden, esnaftan alınıp sermayeye aktarılması büyük bir sorun” dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda; Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin maddeleri üzerine görüşmeler devam ediyor. Teklifin 3. maddesi söz alan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, şunları söyledi:

“Tüketici kredisi kullanan yurttaşlarımız çok büyük sıkıntı içerisinde. Kullanılan kredilerin büyük bir bölümü yasal takibe intikal etmiş durumda. BDDK verilerine göre derlediğimiz bu tabloda, kullanılan ve takibe düşen kredilerin illere göre oranı var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile deprem bölgesindeki illerimizde kullanılan kredileri yurttaşlarımız ödeyemez hale gelmiş. Sorun çok büyük. Bir taraftan da faiz artırımları yapıyorsunuz, özellikle esnaflar bu konuda çok büyük mağduriyetler yaşamışlardı. Yine, Ziraat Bankası’ndan çiftçilere tarımda sübvansiyonlu krediler kullandırılması gerekirken bu düşük faizli kredileri kullandırmayıp genel müdürlükten gelen talimat ve şubelere yapılan baskılarla yıllık faiz oranı yüzde 75'i aşan çok yüksek faizle çiftçilere tüketici kredisi kullandırmışlar; bunların ödenmesi mümkün mü? Değil. Onun için de çiftçilerimizin tarlası, traktörleri haczediliyor ve sıkıntılar yaşıyor.

"Bu kanun teklifinde sermayedara destek çıkılıyor"

Bu kanun teklifinde sermayedara destek çıkılıyor, teklifte lisans bedelleriyle ilgili çok önemli sıkıntı var. İhracatla ve yatırımla ilgili rakamlar 4 katla çarpılıp işlem hacminden indiriliyor ve lisans bedelleri 20-25 milyar liralardan, 1,5-2 milyar liralara kadar indiriliyor. Bir taraftan Savunma Sanayii Destekleme Fonu için vatandaşın kredi kartından 750 TL kesinti yapılırken, diğer taraftan da bazı şirketlere 45 milyar lira avantaj sağlanacak.

"Eski bakanların danışmanları ve akrabaları ya Trendyol’da çalışıyor ya da oraya yatırım yapmış"

Burada açıklanması gereken bazı hususlar var. Eski bakanların danışmanları ve onlarla illiyet bağı olan kişilerin Trendyol'la bağlantısı olan kurumlarda çalıştıklarını veya yatırım yaptıklarını görüyoruz. Örneğin Burak Esat Uzundere ihracatın potansiyelinin artırılmasıyla ilgili bölümün başında. Yine, Amerika merkezli fon şirketi olan General Atlantic’in Londra şubesinin başındaki kişi yine bir eski bakanımızın gelini, Melis Kahya; o da Yemeksepeti'ne ve Trendyol'a yatırımlar yapmış, buranın ihracat potansiyellerini artırmakla ilgili beyanatları var, açıklamaları var. Geçmişe dönük Trendyol hamlelerine baktığımız zaman, bunların açıklanması gerektiğini düşünüyoruz.”

"Kaynakların işçiden, çiftçiden, esnaftan alınıp sermayeye aktarılması büyük bir sorun"

Kaynakların savurganca kullanılması ve israf edilmesi, ücretliden, işçiden, çiftçiden, esnaftan alınıp sermayeye aktarılmasının büyük bir sorun olduğunu ifade eden Akay, “Bütçe zaten muazzam bir açık veriyor, 1 trilyon 74 milyar liralık bir açığımız var ve büyümeye devam edecek gibi görünüyor. Bu açığı kapatmak için vergi gelirlerine ihtiyaç varken, buradan bazı kişilere imkân sağlayıp oligopolleşmeyi, hatta tekelleşmeyi kabul etmemiz mümkün değil. Bu kanun teklifinin tüketici haklarını koruduğu bir durum söz konusu değil, kanun teklifinin komple çekilmesi gerekiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bunu istiyoruz. Umarım yanlıştan dönülür.”