Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Cübbeli Ahmet Hoca'nın külliye arazisi için yeni plan

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Cübbeli Ahmet Hoca'nın külliye arazisi için yeni plan

Haber: Oktay YILDIRIM

(İSTANBUL)- Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 27 yıl önce İstanbul Valisi tarafından mühürlenerek inşaatı durdurulan “Cübbeli Ahmet Hoca”ya ait külliye arazisi için hazırlanan yeni imar planını onayladı. Onursal başkanlığını Cübbeli Hoca’nın yaptığı Hoca Ahmet Yesevi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne (HAYDER) yarısından fazlası devlet tarafından satılan Beykoz’daki söz konusu arazi, “Özel Sosyal Tesis Alanı’ olarak planlandı.

Kamuoyunda “Cübbeli Ahmet Hoca” olarak bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’nün, Beykoz’da 27 yıl önce yaptırmaya başladığı devasa külliye inşaatının arazisi yeniden gündeme geldi. Söz konusu külliye inşaatı, dönemin İstanbul Valisi Kutlu Aktaş tarafından kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlenmişti.

Mülkiyeti hazineye geçen arazi üzerine Beykoz Anadolu Lisesi yapılmış, ancak deprem riski nedeniyle okul binaları geçen yıl yıkılmıştı. Okulda eğitim gören bin 500 öğrenci de çevre okullara nakledilmişti.

Yıkım kararından kısa bir süre sonra, 45 bin 327 metrekare büyüklüğünde olan 1440 ada 41 nolu parselin 24 bin 437 metrekarelik bölümü HAYDER’e satıldı. Milli Eğitim’e de Beykoz’da ormanlık alanda bulunan bir başka yer okul alanı olarak tahsis edildi. Milli Eğitim Bakanlığı ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı arasındaki anlaşmalar sonrası, HAYDER’in talebi doğrultusunda, bir zamanlar külliye inşaatı yapılan arazi, 4 kat inşaat hakkı içeren “Özel Sosyal Tesis Alanı” olarak planlandı. Parselin geri kalan kısmı lise alanı olarak korundu.

Eski külliyenin yerine neler yapılacak

Bir ay süreyle itirazların alınabilmesi için askıya çıkan yeni imar planının 3 nolu plan notunda, Özel Sosyal Tesis Alanı’nda nelerin yapılabileceği şöyle belirtildi:

“Planlama alanında kreş, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, toplum merkezi, şefkat evleri, güçsüzler evi, sosyal yardım birimleri, sergi salonu, sanat galerisi, müze, bilgi-beceri-meslek edindirme kursları, konser, konferans, kongre salonları, sinema, tiyatro ve opera, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın sosyal hizmet alanları yapılabilir.”