CHP'li Gürer'den Bakan Şimşek'e: "Bir paket sigaradan sağlanacak faydayı anlatacağına, evine ekmek götüremeyen vatandaşın durumu ne olacak ona baksaydı"
(ANKARA)- CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sigaradan tasarruf formülüyle ilgili "Bakan açıklamalarında, 5 yıl boyunca yüzde 40’lık bir faizle bir paket sigaradan sağlanacak faydayı anlatacağına, şu anda evine ekmek götüremeyen vatandaşın durumu ne olacak ona baksaydı. Asgari ücretlinin, emeklinin maaşlarını sabitleyip onları düşük tutarak, alım gücünü yok edip onları ekmeğe muhtaç haline getiren Bakan, sigara üzerinden hesap yapıyor, dalga geçer gibi" dedi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in Halkbank Gençİz Gençlik Zirvesi'nde yaptığı "Arkadaşlara bir sigara paketinin Türkiye'de ortalama fiyatı nedir diye sordum, 75,24 TL imiş. Günlük bir paket sigara içiyorsanız, yıllık size maliyeti 27 bin 375 TL. Bunu içmeyip sadece 1 yıl içmeyip 5 yıllığına bugünkü getiriler üzerine örneğin Halkbank'a koyarsanız, 147 bin TL getirirsiniz. Bu sadece 1 yıl. Küçük birikimlerin etkisi çok büyük olabilir" açıklamasına tepki gösterdi. Gürer, şunları söyledi:
"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir paket sigara hesabıyla yıllık 27 bin 375 lira cepte 5 yıllık yüzde 40 faize koyarsanız 147 bin lira paranız olur hesabı, Nasreddin Hocan’nın hesabı gibi. Ağam vatandaşla dalga geçiyor. Sigara tüketilmesin evet, sağlığa zararlı. Fiyatı yine yeni yılda vergiden dolayı zamlanacak. Iyi de Bakan, 5 yılda faizin 40 olarak hesaplandığını belirttiğine göre demek ki ülkemizde ekonomik kriz, 5 yılda derin olarak devam edecek ve faiz de yüzde 40’larda kalacak. Çünkü bu hesabı Bakan’ın kendisi yapıyor.
"2020 yılına göre artış, yüzde 633"
2020 yılında tütün ürünlerinden alınan vergi, 62 milyar 431 milyon 864 bin liraydı. 2024 yılının ilk 8 ayında bu rakam 306 milyar 516 milyon 627 bin liraya çıktı. 2025 yılı için tahmini olarak bütçede, 455 milyar 6 64 milyon 231 bin TL hedefleniyor. 2020 yılına göre artış, yüzde 633. Bakan, bu hesabında vergiden haberi mi yok, vergiden mi vazgeçiyor çünkü tütünden ciddi anlamda kullanıcılar sayesinde vergi de topluyor. Bakan’ın bu ifadesi, bir yerde yürütmekte olduğu içindeki bulunduğu ruh halini de yansıtıyor. Bakan sigara üzerinden akıl satıyor, gülüyoruz ağlanacak halimize çünkü sigara içmeyerek vatandaşın tasarruf yapmasına önderlik yapacağına, yalnızca bu yıl tarlada kalıp israf olan binlerce ton ürünün değer bulmasıyla ilgili akıl yorsaydı daha doğru bir iş yapmış olurdu. Ayrıca düşük alım fiyatı uygulayarak çiftçiyi topraktan koparma politikasını baş mimarı olarak da keşke üretimi artırıp onu katma değerli ürüne dönüştürüp yurt dışına satacak politikaları geliştirseydi.
"Her kesim yoksullaşıyor, yoksulluk derinleşiyor, Bakan sigara hesabıyla sağlanacak tasarrufu anlatıyor"
Bakan açıklamalarında, 5 yıl boyunca yüzde 40’lık bir faizle bir paket sigaradan sağlanacak faydayı anlatacağına, şu anda evine ekmek götüremeyen vatandaşın durumu ne olacak ona baksaydı. Asgari ücretlinin, emeklinin maaşlarını sabitleyip onları düşük tutarak, alım gücünü yok edip onları ekmeğe muhtaç haline getiren Bakan, sigara üzerinden hesap yapıyor, dalga geçer gibi iş. Yani devlet yönetimi ciddiyet ister. Bir paket sigarayla 5 yılda sağlanacak tasarrufu, anlatmak yerine senin politikalarınla Türkiye’de insanlar ne zaman rahat bir soluklanacaklar da ekonomik anlamda yaşadıkları bunalımdan arınacaklar? Bunu anlat. İşçisi, çiftçisi, emeklisi, her kesim yoksullaşıyor, yoksulluk derinleşiyor, Bakan sigara hesabıyla sağlanacak tasarrufu anlatıyor. Önce kamu bir tasarruf etsin. Bindikleri lüks arabaların yanı sıra harcanan akar yakıttan bir tasarruf sağlansın. Kamu kendini kısmıyor, vatandaştan tasarruf istiyor ya da uygulanan ekonomi politikaya destek bekliyor. Önce siz kendiniz tasarrufa yönelin. Şu uçaklarla yaptığınız seyahatlerde yanınızda götürdüğünüz onlarca insanla bu ülkenin kaynaklarını yalnızca gezilere harcamak yerine ya da ülke içinde ihalelerle ortaya çıkan rantın yurttaşa dönmesini sağlayacak politikalar yerine sigara hesabıyla dalga geçer gibi değerlendirmeler yapılıyor. Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumun bir nedeni, işin ciddiyetinden uzak yaklaşımlarla arayışlar. İşin özü, vatandaşın sorununu çözecek, üretimini artıracak daha da hızlandırmak ve vergi adaleti sağlayıp adil bir dağıtım gerçekleştirecek politikaları uygulamak.”