Dünya Doktorları Derneği Başkanı Bilgin: “Suriye’nin kuzeyindeki sağlık ihtiyaçlarına yönelik müdahalelerimizi artırıyoruz”
(İSTANBUL) - Dünya Doktorları Derneği Başkanı Hakan Bilgin, “Suriye’nin kuzeyindeki sağlık ihtiyaçlarına yönelik müdahalelerimizi artırıyoruz. İdlib ve Halep’te yer alan 14 kliniğimizde sağlık, ruh sağlığı, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, sosyal koruma ve eczane hizmetleri sunuyoruz. Bunun yanı sıra çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlere ulaşmak amacıyla yeni mobil sağlık birimleri kurduk. Bu birimler aracılığıyla Halep’in ve İdlib’in kuzeyine göç eden sivillere ulaşıyoruz” dedi.
Son dönemde Halep ve İdlib’te yeniden artan şiddet ve çatışmalar nedeniyle yetersiz kapasiteyle çalışan sağlık tesisleri üzerindeki yük arttı. Son haftalarda yoğunlaşan saldırılar, hastaneler ve sağlık merkezleri dahil olmak üzere hayati öneme sahip altyapılara büyük zarar verdi. Kuzey Suriye’de devam eden çatışmaların insani etkileri derinleşirken, Dünya Doktorları da uluslararası toplumu acil ve kararlı adımlar atmaya çağırdı.
Dünya Doktorları Derneği Başkanı Hakan Bilgin, “Dünya Doktorları olarak, Suriye’nin kuzeyindeki sağlık ihtiyaçlarına yönelik müdahalelerimizi artırıyoruz. İdlib ve Halep’te yer alan 14 kliniğimizde sağlık, ruh sağlığı, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, sosyal koruma ve eczane hizmetleri sunuyoruz. Bunun yanı sıra, çatışmalar nedeniyle yerinden edilenlere ulaşmak amacıyla yeni mobil sağlık birimleri kurduk. Bu birimler aracılığıyla Halep’in ve İdlib’in kuzeyine göç eden sivillere ulaşıyoruz” açıklamasını yaptı.
Yerinden edilen yüz binlerce insanın, güvenli barınma ve insani yardıma erişmekte büyük güçlük çektiğine değinen Bilgin, Dünya Doktorları olarak çatışma bölgelerine yakın hastanelere ilaç ve tıbbi destek sağlamak için çalışmalarına hız verdiklerini söyledi. Bilgin, “Dünya Doktorları olarak, bu zor günlerde, barış ve insanlık adına mücadelemize devam edeceğiz. İnsanlığa yapılan bu zulmün en kısa zamanda sona ermesini diliyoruz” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre, son çatışmalar nedeniyle 120 bini aşkın kişi yerinden edilmiş durumda ve bu rakamın 400 bine ulaşabileceği tahmin ediliyor. Yerel ve uluslararası yardım kuruluşları, sivillerin temel ihtiyaçlarını karşılamada büyük zorluklarla karşı karşıya. 26 Kasım’da yeniden alevlenen çatışmalar nedeniyle, özellikle Halep’in ve İdlib’in güneyinden birçok insan Türkiye sınır hattına doğru göç etmek zorunda kalmış, bu yeni göç dalgası 4 milyon yerinden edilmiş insanın yaşadığı kuzey Suriye’de zaten oldukça yüklü olan sağlık tesisleri üzerindeki baskıyı daha da arttırmış durumda. 2024 yılı itibarıyla, Suriye’deki krize yönelik sağlanan finansman kesintileri nedeniyle 200’den fazla sağlık tesisi faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
Uluslararası topluma destek çağrısı
Suriye’nin kuzeybatısında yerel paydaşlarla sağlık hizmetleri sunmaya devam eden Dünya Doktorları Derneği, yaşam mücadelesi veren sivillere destek olmayı sürdürürken uluslarası desteğin gerekliliğini hatırlattı. Bölgede yaşanan insani krizin yalnızca uluslararası toplumun güçlü ve kararlı desteğiyle hafifletilebileceği ifade edildi.
ADVERTORIAL YAYIN