Erdal Beşikçioğlu: "Nüfusu 500 binin üzerinde olan il ve ilçelerimizde kültür sanat merkezleri mutlak zorunlu olmalı"
HABER: ZEYNEP BOZUKLU / KAMERA: GURBETELLİ YALÇIN
(ANKARA) - Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu'nun genel sanat yönetmenliğini üstlendiği Uluslararası Kent Tiyatro Festivali-Etimesgut (KentFest), 11-26 Ekim 2024 tarihlerinde düzenlenecek. Beşikçioğlu, festivalin eş sanat yönetmenleri Övül Avkıran ve Mustafa Avkıran ile 100. Yıl Cumhuriyet Kültür ve Sanat Merkezi'nde festivale ilişkin basın toplantısı yaptı. Beşikçioğlu, "Nüfusu 500 binin üzerinde olan il ve ilçelerimizde kültür sanat merkezleri mutlak zorunlu olmalı" dedi.
Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu öncülüğünde düzenlenen KentFest, 8 ayrı ülkeden 15 gösteri ile 11-26 Ekim 2024 tarihlerinde Başkentliler ile buluşacak. Festival hakkında basın toplantısı düzenleyen Beşikçioğlu, açıklamasında şunları kaydetti:
"Etimesgut bir ilki yaşıyor. Halkımızın takdirinden sonra usta insanlarla birlikte gerçekleştirdiğimiz uluslararası festivalin eşiğindeyiz. Avrupalı arkadaşlarımız, tiyatro sahipleri, tiyatro insanları bir sanatçının belediye başkanı olmasından çok heyecanlanmış olmalılar ki hiç ikiletmeden 4 ay içerisinde uluslararası bir organizasyonu yapmak öyle kolay bir iş değil. Ama tabii ki doğru adreste, doğru insanlara beraber hareket ettiğinizde ister istemez sonuca çok daha çabuk ulaşıyorsunuz. Bu manada Etimesgut hem Türkiye'nin göz bebeği olma yolunda ilerliyor, hem de dünyaya bu festival sayesinde kapılarını açıp kendisini ifade edebilecek bir ilçeye dönüşmek üzere. Bu benim baştan beri çok istediğim bir yapıydı.
"Etimesgut halkının festivale olan ilgisi çok yoğun"
Festivalimizde çok değerli sanatçılar, çok değerli eserleriyle beraber katılacaklar. Şu ana kadar açtığımız biletler karşısında Etimesgut halkının festivale olan ilgisi çok yoğun. Bu da çok normal. Çünkü 30 yıldır bu ilçenin içerisinde tiyatral etkinliklerin son 1 sene içerisinde olması da zaten ülkenin geleceği açısından çok düşündürücü. İlerleyen zamanlarda nüfusu 500 binin üzerinde olan il ve ilçelerimizde bir kültür sanat merkezinin mutlak zorunlu olması konusunda umarım baskılarımız neticesini verir. 'Devletin tiyatrosu olur mu' sorusu her daim soruluyor, bence olur tabii ki. Ama bağımsız olduğu zaman olabilir. Oyunlarına, repertuarına, kostümlere karışılmadığı zaman olabilir. Devletin tiyatrosu ancak özgür olabildiği zaman bir sonuca ulaşılabilir. Taraf olmamalıdır devletin tiyatrosu, tarafların tarafı olmalıdır."
ANKA Haber Ajansı'na konuşan Beşikçioğlu, şunları söyledi:
"Festivaller ve tasarruf tedbirleri konusunda ben, insana olan yatırımın tasarrufu olacağını düşünmüyorum. Özellikle kültür sanat, insana olan yatırımın ürünleridir. Eğitim, spor da öyledir. Yani insana olan yatırımların tasarrufu olmaz."
"Biletlerimiz tükenmek üzere"
Festival biletlerinin tükenmek üzere olduğunu söyleyen Beşikçioğlu, şöyle konuştu:
"Bizim biletlerimiz satışa çıktı ve şu anda tükenmek üzere. Zaten Etimesgut ilçesinin kendi içerisindeki eğitim kalitesi çok yüksek. Bunun üzerine yaptığımız bu festival bir başlangıç. Bunun karşılığı da olacaktır tabii ki. Bu inancımız devam ettiği sürece de eylemlerimiz devam edecek.
Artık belediyelerin çok amaçlı salonlardan kurtulup, odağı tiyatro olan görsel sanatların yapılabileceği yapılar haline dönüştürülmelidir. Umarım nüfusu 500 binin üzerinde olan ilçeler de kendi tiyatrolarını kurarak ülkenin kültür sanat konusundaki hizmetlerine devam ederler."
"Doğru insanları doğru yerlere yerleştirdiğiniz zaman sistem akmaya devam eder"
Sokak köpeklerine ilişkin de açıklama yapan Beşikçioğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Mahalle sorumlularından habersiz hareketler yapmıyoruz. Veterinerlik Müdürlüğümüz şu anda onlarla koordineli halde çalışıyor. İnsanlar birbirlerinin ihtiyaçlarını karşıladıkları ölçüde de bu eylemin devam edeceğini düşünüyorum. Sokak köpeklerini sahiplenmek isteyen arkadaşlar var, eğitimlerini tamamladığımız ve sahiplendirdiğimiz arkadaşlarımız var. Sistem kendi içerisinde devam ediyor. Bizi yoran bir durumla karşılaşmadık. Doğru insanları doğru yerlere yerleştirdiğiniz zaman sistem akmaya devam eder."
Oyuncu Mustafa Avkıran ise şöyle konuştu:
"Erdal Beşikçioğlu başkan olduktan sonra 25-30 yıldır bu ilçede kültür sanatla ilgili neredeyse hiçbir şey olmadığını söyledi. O yüzden uluslararası tiyatro festivaliyle önce Etimesgut'a, sonra Ankara'ya, sonra da dünyaya bir şeyler söylemek istediğini beyan etti. Devlet, kamu ve sermaye yan yana gelirse ancak bir sanat kurumunun sürekliliği olabilir. Burada direkt bir belediye başkanı bunu talep ettiğinde ve devletle, sermayeyle ilişkisini kurabildiğinde çok iyi bir şey olabileceğini düşündük.
"Türkiye'de gerçek anlamda bir kültür sanat politikası yok"
Türkiye'de gerçek anlamda bir kültür sanat politikası yok. O politikasızlık bir politikaya dönüşmüş durumda. Bu çok ciddi bir şey."