Erhan Adem'den 'hileli ve tağşiş ürün' açıklaması: "Bakanlık görevini yeterince yerine getiremediği için vatandaşlarımızın tüm hassasiyetleri yerle bir oldu"
(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım Konferansı’nda; Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hileli ve tağşiş ürün denetimleriyle ilgili “Bakanlık görevini yeterince yerine getiremediği için vatandaşlarımızın tüm hassasiyetleri yerle bir oldu. Maalesef herkes birbirine sen de domuz eti yedin mi diye sorusunu sorar hale geldi. Kısacası bu alanda kamu idaresi sorumluluğu yerine getirememiştir” dedi. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, gıdaya erişimdeki zorluğa dikkat çekerek “Bir yandan çiftçi ürettiğini satamazken büyük kentlerde de vatandaş buna ulaşamıyor. CHP'li belediye olarak üreticiden tüketiciye direkt intikal edecek şekilde bu ağı da kuracağız" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, Dünya Gıda Günü kapsamında ABB Konferans Salonu'nda düzenlenen "Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım" başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı. Konferansa CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Tarım Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ve belediye başkanları katıldı. Açılış konuşmasını yapan Erhan Adem, şunları söyledi:
Adem: "CHP olarak bu çağrıyı duyuyor ve halkımızın refahına yönelik çalışmalar yapmayı sözünü veriyoruz"
"Bildiğiniz üzere gıda güvenliği ve gıda güvencesi kavramları iç içe girmiş ancak birbirlerinden farklı kavramlardır. Gıda güvencesi gıdaya ekonomik ve fiziksel erişimin gerçekleşmesiyle adlandırılabilir. Gıda güvenliği ise erişilen gıdanın erişilen gıdanın tarladan çatala kadar olacak süredeki sağlıkla halka ulaşmasında anlamını taşımaktadır. Bugün burada dünya genelinde her geçen gün daha karmaşık hale gelen ve çok önemli bir gün olan gıda güvencesi ve gıda güvenliği konularını ele almak üzere buradayız. Biraz önce açıklamasını yaptığım her iki konuda dünya genelinde ve ülkemizde her ne kadar insanlar için umutlu olsa da maalesef yapılan uygulamalarla yanlışlıklar göz ardı edilemez. Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Kurumu raporuna göre 2023 yılında 773 milyon insan yani dünyada her 10 kişiden biri Afrika'da her beş kişiden biri açlıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu rakamlar dünyanın bu konuda 15 yıl geriye gittiğinde ve beslenme durumuna göre 2008 ve 2009 yıllarında yetersiz beslenme oranlarını yakaladığını göstermektedir. Gıda güvenliği meselesine bakacak olursak, bu konu günlerdir kamuoyunu meşgul ediyor. Hileli ve tağşiş ürünler maalesef Tarım Bakanlığı'nın yaptığı uygulamalarla, denetimlerle bu hileli ve tağşiş ürünlerin belirlenmesi ve listelerin açıklanması sanki Tarım Bakanlığı’nın bir başarısıymış gibi gözükse de aslında daha önceden sofralara gelmeden önce denetimlerin yapılmış olması ve bu ürünlerin belirlenip halkın sağlığını etkileyecek şekilde satışının yapılmaması bir başarıydı. Bakanlık görevini yeterince yerine getiremediği için vatandaşlarımız tüm hassasiyetleri yerle bir oldu. Maalesef herkes birbirine sen de domuz eti yedin mi diye sorusunu sorar hale geldi. Kısacası bu alanda kamu idaresi sorumluluğu yerine getirememiştir. Bakanlığın ifşa listesiyle sorumluluktan kaçması kabul edilemez. Bizler CHP olarak bu çağrıyı duyuyor ve halkımızın refahına yönelik çalışmalar yapmayı sözünü veriyoruz."
Yavaş: "Gıdaya erişimin olmadığı bir dünyada sağlıklı bir gelecek inşa etmek mümkün değildir"
Ardından konuşan Mansur Yavaş ise şunları söyledi:
"Bugün burada yaşamın temeli olan gıda konusunda bir araya gelmiş bulunmaktayız. Bilindiği gibi Dünya Gıda Günü Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün kuruluş tarihi olan 1945'i anmak için her yıl 16 Ekim'de dünya çapında kutlanan uluslararası bir gündür. Gıdaya erişimin önemi açlık konusunda farkındalık yaratılması ve insanlar ile dünyamızın geleceği için eyleme geçmeyi teşvik etmektedir. Farklı temalar ile ele alınan bu anlamlı günün 2024 yılı teması daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı olarak belirlenmiştir. Gıdaya erişimin olmadığı bir dünyada toplumun temelini oluşturan ögelerden bahsetmenin mümkün olmayacağı gibi sağlıklı bir gelecek inşa etmek mümkün değildir.
Gıdaya erişiminden bahsetmek için önce ortada üretilen bir gıda olması lazım. 2019 yılında biz işbaşına geçtikten sonra Ankara'daki tüm arazilerin yüzde 3 olduğunu, yüzde 97'sinin boş olduğunu ve yüzde 50'sinin de de tarıma uygun olduğunun tespitini yapmıştık. Tabi köy okullarının kapatılması, onlarca yıldır tarım politikasında sürdürülen olumsuz gelişmeler nedeniyle insanlar tarımı bıraktı. Köylerden kentlere göç ettiler. Bu insanlar çok iyi yaptıkları tarım üretmeyi bırakıp geldiler kente asgari ücretle çocuklarına iş aramaya başladılar. Dolayısıyla biz de dışarıdan birçok tarım ürününü ithal etmeye başladık. Oysa ilkokulda bize öğretilen en önemli şey dünyada kendi kendine yeten ender ülkelerden birisi ülkemiz diye bahsederdik. Dolayısıyla hemen tarım teşviklerine başladık ve Ankara'da yaşayan 38 bin Tarım Bakanlığı'nın sistemine kayıtlı çiftçiyle temasa geçerek bunların içerisinde 17 bin tanesiyle direkt temasa geçtik. Bunlara tohum yardımı yapmaya başladık. Ve alım garantisi verdik. Alım garantisi verince ürettiler. Daha sonra tüccar daha pahalı fiyat verdi bunlara, belediyeyi alacak diye. Dolayısıyla bu şekilde başladığımız hikaye büyük bir başarıyla devam ediyor.
Şu ana kadar 50 milyon adet sebze fidesi verdik. Malum bugünlerde gıda erişimdeki zorluk şöyle de başladı; bir yandan çiftçi ürettiğini satamazken büyük kentlerde de vatandaş buna ulaşamıyor. İnşallah biz CHP'li belediye olarak bir çalışma yapma suretiyle üreticiden tüketiciye direkt intikal edecek şekilde bu ağı da kuracağız."
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile CHP Tarım ve Ormancılık Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından düzenlenen program, katılımcıların gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım projelerine dair çözüm önerilerine yönelik sunumlarıyla devam edecek.