Fethiye Belediye Başkanı Karaca, basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya geldi
(MUĞLA)- Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Fethiye’de görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yapmak istedikleri çeşitli projelerin tasarruf tedbirlerine takıldığını ifade eden Başkan Karaca, "Fethiye’nin trafik sorununa gelirsek, bu konuda sizlere daha önce de ifade ettiğim çeşitli projelerimiz var. Ancak tasarruf tedbirleri kalkmadıkça bazı üstyapı çalışmalarını gerçekleştiremiyoruz" dedi.
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla Fethiye’de görev yapan basın mensuplarıyla Kayaköy İzela Restaurant’ta düzenlenen kahvaltıda bir araya geldi. Başkan Karaca, gündeme ilişkin çeşitli konularda açıklamalar yaptı.
"Uygulanan tasarruf tedbirlerinden dolayı belediyemizin nasıl zorlandığını zaman zaman ifade ediyoruz"
Karaca, 10 Ocak Gazeteciler Günü dolayısıyla günün anlam ve önemine vurgu yaptığı konuşmasına, şu sözlerle başladı:
"Öncelikle sizlere çok teşekkür ediyorum. Bugünkü davetimizi kabul ettiğiniz için çok memnunum. Yıllardır sizlerle birlikte çalışıyoruz ve bizim kamuoyu nezdinde sesimiz olmaya devam ediyorsunuz. Ne kadar zor şartlarda çalıştığınızı biliyoruz. Geçen 5 yılda, henüz tasarruf tedbirleri yokken, elimizden geldiğince bütçemiz dâhilinde yerel basına destek noktasında hep beraber olduk. Sizlere destek olmak için özverili bir şekilde mücadele verdik ve birlikte bugünlere geldik. Ancak özellikle son bir yıldır uygulanan tasarruf tedbirlerinden dolayı hem sizin, hem de belediyemizin nasıl zorlandığını zaman zaman ifade ediyoruz. Umarım önümüzdeki süreçte bu tasarruf tedbirleri normale döner ve bizler de yine yerel basınımıza destek olmaya devam ederiz. Çünkü sizler sadece Fethiye'de değil, Muğla ve civarındaki her yerde halkın elçisi oluyorsunuz. Bu yüzden sizlere çok teşekkür ediyorum."
"Ekibimizle birlikte Fethiye’mize ve halkımıza önemli hizmetler yapıyoruz"
Bölgedeki hizmetleri aksatmadan sürdürdüklerini ve finansal anlamda Türkiye’deki ilk 10 belediyeden biri olduklarını belirten Başkan Karaca, "Bu süreçte, kanunlar çerçevesinde karşılaştığımız zorluklar oluyor. Ancak Fethiye Belediyesi olarak, sizlerin de gördüğünüz gibi dimdik ayaktayız. Bölgemizde hizmetleri aksatmadan sürdürüyoruz. Finansal anlamda iddia ediyorum ki Türkiye’deki ilk 10 ilçe belediyesinden biriyiz. Daha iyi olabilmek için ekibimizle birlikte ciddi ve güzel bir çalışma takvimi yürütüyoruz. Ekibimizle birlikte Fethiye’mize ve halkımıza önemli hizmetler yapıyoruz" diye konuştu.
"Bizim elimizde olmayan nedenlerden dolayı bazen aksamalar yaşanıyor"
Başkan Karaca, Fethiye- Ölüdeniz-Kayaköy’ü kapsayan sıcak asfalt projesiyle ilgili, şunları söyledi:
"Bugün bulunduğumuz bu bölgede, Kayaköy’de çok yakında bir yatırıma başlıyoruz. Yolların dünya standartlarına uygun hale gelebilmesi için çalışmalar yapacağız. Fethiye-Ölüdeniz arasındaki anayolun yapımına itirazlar olmuştu. Şimdi artık imzalar atıldı, şantiyeler kuruluyor. Önümüzdeki süreçte, bu yolu turizm sezonuna yetiştirebilmek için hızlı bir şekilde mücadele vereceğiz. Yetişmeyen kısımlar olursa, esnafımızı mağdur etmemek için yolu üç etapta tamamlayacağız. Son kısmı önümüzdeki Kasım ayında tamamlamayı ve tüm projeyi 2025 yılının sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Fethiye’de çok güzel projelerimiz var, ancak bizim elimizde olmayan nedenlerden dolayı bazen aksamalar yaşanıyor. Bu aksamalar gerçekten de bizden kaynaklanmıyor, çünkü bazen idari ve bürokratik sıkıntılar yaşıyoruz. Örneğin, Kayaköy’de bir imar sorunu var ve burada koruma amaçlı bir imar planı yapmaya çalışıyoruz. Bütün kurum görüşleri alındı, kamu yararı kararı çıktı. Şu an itibariyle, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nda askı süreci bekleniyor. Bir yıldır askıya çıkmasını bekliyoruz. Genel müdürümüzle görüştük, ocak ayı bitmeden bu problemi ortadan kaldırmak için ödenek alıp ihaleye çıkacaklarını söylediler. Plan ihalesine çıkılacağını belirttiler."
"Dediğim gibi sorun, plan ve kaçak yapılaşmadır"
Fethiye’nin temel sorununun trafik değil plan olduğunu vurgulayan Başkan Karaca, şöyle devam etti:
"Birçok yerde insanlar Fethiye'nin temel sorununun trafik olduğunu söylüyor. Ben öyle düşünmüyorum. Fethiye'nin bir yöneticisi olarak, Fethiye'nin temel sorununun plan olduğunu düşünüyorum. Fethiye'de 41 mahallede ciddi bir şekilde plan çalışması yapmak zorundayız. Ancak maalesef Fethiye Belediyesi'nin imar yapma yetkisi yok. Fethiye'nin büyük bir bölümü Özel Çevre Koruma Bölgesi olarak geçiyor ve bu planlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılmak zorundadır. Göcek dışında kalan alanlarda ise bu yetki Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne ait. Bu planlar yapılırken 67 farklı kurumdan görüş alınıyor ve süreç uzuyor. Fethiye’nin temel sorunu budur. Bu planları tamamlayabildiğimiz takdirde, Fethiye'deki en büyük sorunlardan birini çözmüş olacağız. Dediğim gibi sorun, plan ve kaçak yapılaşmadır. Fethiye'nin çarpık yapılaşmasını ve kaçak yapıyı önleyebilmek için mutlaka 41 mahallede vatandaşımıza planlı alanlar yaratmak zorundayız. Bunu gerçekleştirdiğimizde, zaten kaçak inşaatların yüzde 90’ını kendiliğinden önlemiş olacağız.
"Lütfen bu planlarla ilgili ivedi bir şekilde adım atılsın"
Ben, Ankara’ya ilgili bakanlıklara gittiğimde ısrarla bunları ifade ediyorum. Bu planları bizim yapmamız lazım. Fethiye Belediyesi olarak, bütçesi ne olursa olsun, bedeli ne olursa olsun, o bütçeyi ayıracağız. O bütçeyi ayırabilecek gücümüz var. Ancak kontrolü Büyükşehir Belediyemiz ve Bakanlığımız yapsın. Burada aksayan bir durum varsa, Bakanlığımız müdahale etsin. Çünkü bu bölgeyi en iyi biz biliyoruz. Bu bölgede yaşayan bizleriz ve bölgenin sorunlarını bizler biliyoruz. Bunları çözmek istiyoruz. Çözmediğimiz takdirde, işte görüyorsunuz, şehrin birçok yerinde çarpık yapılaşma oluyor. Şu ana kadar 400’ün üzerinde binayı yasal hale getirdik. 100 binanın yıkımını ise şu an itibarıyla gerçekleştirdik. Ancak nereye kadar? Yani sadece Fethiye’de değil, 81 ilde binlerce, yüz binlerce hatta milyonlarca kaçak bina var. Bunları önlemenin tek yolu, planlı alanlar yaratmaktır. Tekrar sizler aracılığıyla yetkililere buradan seslenmek istiyorum. Sayın Bakanımıza sesleniyorum: Lütfen bu planlarla ilgili ivedi bir şekilde adım atılsın. Sadece Fethiye değil, komşumuz Seydikemer de bu kapsamda ele alınmalıdır. Seydikemer’de de en temel sorun, plan sorunudur. Bu konunun ivedilikle ele alınması gerekiyor."
"Salı pazarının bulunduğu alanda 600 araçlık, katlı bir otopark yapacağız"
Yapmak istedikleri çeşitli projelerin tasarruf tedbirlerine takıldığının altını çizen Başkan Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Fethiye’nin trafik sorununa gelirsek, bu konuda sizlere daha önce de ifade ettiğim çeşitli projelerimiz var. Ancak tasarruf tedbirleri kalkmadıkça bazı üstyapı çalışmalarını gerçekleştiremiyoruz. Tasarruf tedbirleri kalktığında, otogarı çevreyoluna taşıyacağız. Bunun akabinde, Salı pazarının bulunduğu alanda 600 araçlık, katlı bir otopark yapacağız. Bu projenin bütün hazırlıkları tamamlandı ve halen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayını bekliyoruz. Onaylandığı takdirde, belediye olarak üstyapıyı biz yapamadığımız için belki yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirebiliriz veya tasarruf tedbirleri kalktığında buna ilişkin bir çalışma başlatacağız. Fethiye Belediyesi olarak yine alternatif yol projelerimiz var. Akıllı kavşak projelerini de bunun içine dahil ederek Fethiye trafiğini rahatlatacağız.
"Okullar bölgesinde geçici hayvan barınağıyla ilgili bir projemiz var"
Daha öncesinden başlattığımız ve 2025 yılında bitirmeyi planladığımız projelerimiz var. Örneğin, Kültür Evi projemizi biliyorsunuz, çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki süreçte, Nisan veya Mayıs aylarında tamamlanmasını düşünüyoruz. Ayrıca, Otizm Merkezimiz tamamlandı. Çevre düzenlemesini yapıyoruz, tefrişatın siparişleri verildi. Dünya Otizm Günü olan 2 Nisan’da açmayı düşünüyoruz. Çamköy Sosyal Tesisimiz tamamlandı, onun açılışını da bahar aylarında yapmak istiyoruz. Yine bölgemizin en büyük ihtiyaçlarından bir tanesi olan Değirmenbaşı’ndaki 56 dönümlük alanın ihalesine girdik ve burası belediyemize kaldı. Bununla ilgili proje hazırladık, şimdi proje onay için Bakanlığa gönderildi. Onaylandığında, 2025 yılı bütçesinden aldığımız kaynakla burayı Fethiye’de yaşayan tüm vatandaşlarımızın, o bölgedeki 4 bin 500 öğrencimizin ve öğretmenlerimizin kullanabileceği güzel bir mesire alanı haline getireceğiz. Bütçesi, projesi her şeyi hazır, sadece onay bekliyoruz. Yine okullar bölgesinde geçici hayvan barınağıyla ilgili bir projemiz var. Onun için de Bakanlıktan onay aldık ve bunu da 2025 yılı bütçesine koyduk. 2025 yılında bu projeyi tamamlayıp hayata geçirmeye çalışıyoruz."
"Şirketimizin bir miktar borcu var, ancak bunu her ay düzenli biçimde ödüyoruz"
Başkan Alim Karaca, 2025 yılının ‘hizmet yılı’ olacağını belirterek, şunları aktardı:
"Genel olarak baktığınızda, Fethiye’deki temel sorunların çözülmesi için ekibimizle birlikte 2025 yılına, 2024 yılından itibaren hazırlanmıştık. 2025 yılının, Fethiye Belediyesi olarak 2024 yılına göre daha iyi geçeceğini düşünüyoruz. Çünkü projelerimiz hazır, ödeneklerimiz hazır. 2025 yılı, Fethiye’de bir hizmet yılı olacak. Biz burada yine vatandaşlarımıza ve halkımıza dokunan, ticari amaçlı değil, halkımızın ihtiyaçlarını gözeten projelerle vatandaşlarımızın karşısında olmaya devam edeceğiz. Birçok belediyede haciz işlemlerinin devam ettiğini görüyorsunuz, ancak Fethiye Belediyesi olarak şu an itibariyle sigorta ve vergi borcumuz bulunmuyor. Şirketimizin bir miktar borcu var, ancak bunu her ay düzenli biçimde ödüyoruz. Ayrıca bu borcu ödeyebilecek durumda olmamızın yanı sıra, kasamızda da yeterli paramız bulunuyor. Bundan 10 gün önce belediyemize 70 milyon TL tutarında, Göcek bölgesinde imarlı 1 bin 400 metrekare bir arazi satın aldık. Tapusu belediyemize tescillendi. Yani, Fethiye Belediyesi finansal olarak da düzgün bir şekilde çalışmaya devam ediyor. Bu süreçte, geçmiş dönemde 2019-2024 yılları arasında olduğu gibi, Fethiye’de uyumlu bir şekilde çalışarak gerek Büyükşehir Belediyemizle, gerek devletimizin kurumlarıyla, gerekse AYDEM ve Telekom gibi kuruluşlarla birlikte nasıl güzel hizmetler yaptıysak, önümüzdeki ikinci dönemde de aynı uyumla çalışacağız. Büyük bir oy farkıyla bize güven tazeleyen seçmenlerimize ve Fethiye’de yaşayan tüm vatandaşlarımıza çok daha güzel hizmetler sunmak için hep birlikte çalışacağız ve bunu başaracağız."
"Çalışmanın DSİ tarafından yapıldığına dair elimizde belgeler bulunuyor"
Karaca, Karataş plajında dere ıslahı için yürütülen çalışmaların kamuoyunda tepkilere yol açmasına ilişkin de şu açıklamayı yaptı:
"Konuyu yakından biliyoruz. Ancak bu konu, tamamen DSİ ile ilgili bir durum. O bölgedeki bir özel mülkten geçen su kanalı yatağının, vatandaşın talebi üzerine DSİ ve Anıtlar Kurulu'ndan alınan onay ve izin çerçevesinde değiştirilmesine yönelik bir çalışma olduğunu öğrendik. DSİ kendi çalışmasını yürütüyor. Bu çalışma, halen özel mülkiyetten geçen derenin oradaki hazine arazisinden denize ulaşması için yapılıyor. Tamamen yasal bir çalışma olduğunu vurgulamak isterim. Çünkü yasal olmasa, zaten belediye ekipleriyle birlikte biz müdahale ederiz. Bakanlık da müdahale eder. Konuyu duyar duymaz bütün izinlerin tamam olup olmadığını incelemeleri için arkadaşlara talimat verdim. Tüm izinlerin mevcut olduğu, Anıtlar Kurulu'nun onay verdiği ve çalışmanın DSİ tarafından yapıldığına dair elimizde belgeler bulunuyor. Tabii ki çevreyle ilgili bir sıkıntı varsa, bizler her zaman vatandaşlarımızın yanında oluruz. Ancak biz netice itibarıyle yasaların üzerinde değiliz. Yasal bir durum söz konusu ise, yasalara uygun bir çalışmaya müdahale edemeyiz."
"Siyasal görüşlerine bakmadan herkesi kucaklamaya devam edeceğiz"
Başkan Karaca, "Fethiye’de şu anda resmi kayıtlarda 177 bin 500 nüfus görünüyor. Ancak kaydını almayanlarla birlikte 300 binin üzerinde vatandaş Fethiye’de yaşıyor. Biz, hiç kimseyi ayırt etmeden, siyasal görüşlerine bakmadan herkesi kucaklamaya devam edeceğiz. Fethiye Belediyesi olarak bin 300 çalışanımızla birlikte onların hizmetkârı olmayı sürdüreceğiz" diyerek, konuşmasını noktaladı.