Instagram’a erişimin engellenmesi... Türkiye Barolar Birliği: “Kararın içeriğinin ve gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılmaması hukuki denetiminin önünde bir engel oluşturmaktadır"

Instagram’a erişimin engellenmesi... Türkiye Barolar Birliği: “Kararın içeriğinin ve gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılmaması hukuki denetiminin önünde bir engel oluşturmaktadır"

(ANKARA) - Türkiye Barolar Birliği'den yapılan açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) tarafından sosyal medya platformu Instagram’ın Türkiye’de erişime engellenmesinin "ifade özgürlüğü ihlali anlamına gelecek nitelikte ölçüsüz bir tedbir" olduğu vurgulanarak, "Kararın içeriğinin ve gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılmaması hukuki denetiminin önünde bir engel oluşturmaktadır” denildi.

Türkiye Barolar Birliği'nden BTK tarafından sosyal medya platformu Instagram'a erişim engeli getirilmesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, BTK'nın kararıyla instagram.com adresine erişimin tümüyle engellendiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Kararın içeriğinin ve gerekçesinin kamuoyuyla paylaşılmaması hukuki denetiminin önünde bir engel oluşturmaktadır. Erişimin engellenmesi yaptırımı, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’da düzenlenmektedir. İstisnai durumlar dışında bu yaptırımın hâkim kararıyla uygulanması esastır. Kanun’un 8 inci maddesinde içerik çıkarmaya ve/veya erişim engeline zemin oluşturacak katalog suçlar yer almaktadır. Kanun’un 8/A maddesinde ise yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi veya genel sağlığın korunması sebepleriyle, gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi düzenlemiştir.

"Kanunun ruhuna ve lafzına uygun olmadığı gibi..."

Her iki maddede de yalnızca kanuna aykırılık oluşturan paylaşımın engellenmesinin esas alındığı açıktır. Bir sosyal medya platformundaki bazı paylaşımların gerekçe gösterilerek, topyekûn bir engellemeye gidilmesi kanunun ruhuna ve lafzına uygun olmadığı gibi, Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihadında da çok kez ihlal sonucunu doğurmuştur. BTK’nın sahip olduğu yetkiyi keyfi bir şekilde kullanması ve paylaşılan bir içerik sebebiyle URL bazlı erişim engeli yerine tüm siteye erişimi engellemesi söz konusu sosyal medya platformunun kullanıcısı olan herkes için bir ifade özgürlüğü ihlali anlamına gelecek nitelikte ölçüsüz bir tedbirdir. Yargısal sürecin ve Kanun’daki tedbirin hukuka uygun kullanımının takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”