İzmir’de İAOSB İtfaiye Binası’nın temeli törenle atıldı. Tugay: Gurur duyulacak hizmet noktalarından biri olacak

İzmir’de İAOSB İtfaiye Binası’nın temeli törenle atıldı. Tugay: Gurur duyulacak hizmet noktalarından biri olacak

Haber: TENZİLE AŞÇI Kamera: ÖZGÜR ŞENGÜL

(İZMİR) - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) İtfaiye Binası’nın temeli törenle atıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bu bina, bir hizmet binası olmasının dışında içindeki eğitim birimleriyle personelin yararlanacağı özel tesisleriyle gerçekten gurur duyulacak hizmet noktalarından biri olacak” dedi.

Yaz aylarının gelmesi ve sıcak havaların etkili olmasıyla birlikte yangın olayları artarken İzmir Büyükşehir Belediyesi, yangınlarla mücadele konusunda bir adım daha attı. Bölgedeki afet ve yangınlara hızlı müdahale edilebilmesi için hayata geçirilecek Çiğli’de bulunan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (İAOSB) İtfaiye Binası’nın temeli düzenlenen törenle atıldı.

75 milyonluk yatırımla hayata geçirilecek itfaiye binasının temel atma törenine; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız ve İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karaca katıldı.

Tugay: “Son 4 yılda İzmir’de 46 binin üzerinde yangın çıkmış”

Yangınların İzmir için büyük risk teşkil eden afetler olduğunu rakamsal verilerle ortaya koyan Başkan Tugay, şunları söyledi:

“Bugün burada bir eksiğimizi gidermek ya da var olan bir hizmetimizin daha iyiye götürmek adına itfaiye binamızın temel atma törenindeyiz Son 4 yılda İzmir’de 46 binin üzerinde yangın çıkmış. Gerçekten ürkütücü bir rakam. Gün başına 30’dan fazla yangından bahsediyoruz. Yaz aylarında bu rakam daha da yükseliyor. Yine 4 yılda 37 binden fazla kurtarma vakası, 11 bini aşan da su baskını yaşanmış kentimizde. Tüm vakalarda itfaiyemiz toplamda 100 binlerde müdahalede bulunmuş.”

“Oluşabilecek olumsuzluklara karşı itfaiyemiz teyakkuzda”

Kentte yangınlarla mücadele konusunda alınan önlemler hakkında bilgi veren Başkan Tugay, şu ifadeleri kullandı:

“Biz gereken önlemleri almak için gereken özeni ve hassasiyeti gösteriyoruz. Şu anda Büyükşehir Belediyesinin kritik noktalarda 62 itfaiye binası mevcut. Kent genelinde oluşabilecek olumsuzluklara karşı itfaiyemiz teyakkuzda. Şehrimizde bazı önlemlerimiz var. Mesela akıllı ihbar sistemimiz var. Bunlar, güncel sorunlarımızdan olan orman yangınlarının da tespiti ve hızlı müdahale için çalışıyorlar. Bu, günümüzün sorunlarından olan orman yangınlara müdahale için çalışıyoruz. Her kritik noktada dört tane yüksek çözünürlüklü sabit kamera ve görüntü işlemi yapabiliyor. Bunlar hızlı müdahaleler için anlık takip yapmaktalar. Yangınla mücadele amacıyla orman köylerinde erken müdahale için konuşlanmış 386 adet faal su tankeri bulunuyor. Dağıtım yaptığımız köy halkına bu müdahalelerle ilgili bilgilendirme yapıyoruz. Ayrıca arama ve kurtarma dernekleriyle de iş birliği halindeyiz. 29 STK ile Büyükşehir arasında işbirliği protokolü mevcut. Bunlar olurken bir taraftan da itfaiye binamızın sayısını artırmak ve var olanların durumunu iyileştirmek için de çabalıyoruz. Dikili’de planladığımız bir itfaiye binamız var. Bunların proje çalışamamış tamamlandı, ihale aşamasında. Tire’de yine bir başka itfaiye binamızın projesi tamamlandı. Kınık’ta proje çalışması devam ediyor.”

“7. itfaiye binamızın temelini atacağız”

Afetlerle mücadele işbirliklerinin önemine de değinen Tugay, şöyle konuştu:

“Daha dirençli bir İzmir için önlemler alırken sanayimizin önemli paydaşlarıyla da ortak projeler yürütmek bizim için çok önemli. Organize sanayi bölgeleriyle Büyükşehir arasında yapılan protokoller kapsamında bugün 7. itfaiye binamızın temelini atacağız. Burada var olan binanın yeterli olmaması nedeniyle bu binamızın yapımı için ilk adımı atıyoruz. Bu bina, bir hizmet binası olmasının dışında içindeki eğitim birimleriyle personelin yararlanacağı özel tesisleriyle gerçekten gurur duyulacak hizmet noktalarından biri olacak. İlk etapta burada 32 personelimiz ile hizmet vereceğiz.”

Yıldız: “Emrinize amadeyiz”

Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız şunları söyledi:

“Her fabrika bir kaledir bu kaleleri yaşatmak için ne yapmamız gerekiyorsa emrinize amadeyiz. İASOB hem ülkenin hem de kentin dış ticaret açığının kapatılmasında çok önemli bir görev üstleniyor. Hem İAOSB yönetim kuruluna hem de Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum.”

Karaca: “Sanayicilerimize müjde vermek istiyorum”

Programda konuşan İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Karaca, sanayi bölgesi çalışanlarına iki müjdeli haber vererek şunları kaydetti:

“Yangın güvenliği, sanayi bölgemizdeki işleyişin kesintisiz sürmesi açısından hayati bir öneme sahiptir. Esasında bölgemizde bir itfaiye binası vardı. Ancak hem eskiydi hem de yeterli bir ekipmana sahip değildi. Yeni yaptığımız bina daha büyük ve kapsamlı olacak. Yangınlara çok daha iyi müdahale edilmesini sağlayacak. Ayrıca buradaki sanayici dostlarıma da bir müjde vermek isterim. Sanayicilerimizin itfaiyeden aldığı ruhsatlar için artık şehir merkezlerine gitmelerine gerek de kalmayacak. Çünkü yeni binamızda bir ruhsat veriminde yer alacak Çünkü yeni yapılacak binamızda olacak. Bölgemiz eski bir sanayi bölgesi olduğu için hemen hemen bütün binaların sundurma çıktılar var. Bu yangınlarda büyük bir risk arz ediyor. Bunun bir robotla çözüme kavuşturulabileceği inancını taşıdık. Biz bir robot alıp itfaiye daire başkanlığına vermek istiyorum. Can ve mal riskini de en aza indirebilecek bu robot yangın söndürebiliyor ve uzaktan kontrol edilebiliyor.”