Karabağlar Belediye Başkanı Kınay'dan "Kavacık Üzüm Festivali" daveti... "Karabağlar'ın değerini arttırmak için hep birlikte hafta sonu burada olmayı diliyoruz"
HABER: FATİH ÖZKILINÇ KAMERA: KERİM UĞUR
(İZMİR)- Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, bu yıl 12'nci kez 14-15 Eylül'de düzenlenecek Kavacık Üzüm Festivali'ne tüm vatandaşları davet etti. Kınay, Kavacık üzümünü tanıtmak için çalışmalarının sürdürdüğünü belirterek "Biz kara üzümümüzü geliştirmek, üreticiyi desteklemek ve bu anlamda da Karabağlar'dan Türkiye'ye, Türkiye'den tüm dünyaya bunun yayılacağı ve bereketini Karabağlar'dan tüm dünyaya artırılacağı bir sürecin içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz" dedi.
Coğrafi İşaret'e sahip Kavacık Enfes üzümüyle adını duyuran İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Kavacık köyünde geleneksel olarak düzenlenen Üzüm Festivali bu yıl 14-15 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivale sayılı günler kala üzüm bağlarında hasat yapan Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay ve yöre halkı Kavacık üzümüne ilişkin ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu.
"Çiftçimizi yok edersek, hayatımızı yok edeceğiz"
Yöre ekonominisine katkı sağlayan Kavacık Enfes üzümünün değerli bir tarım ürünü olduğunu belirten Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, "Ülkemizin tarım politikalarına baktığımız zaman, tarım alanlarımızın kentleşme, sanayi, madencilik, enerji gibi yatırımlarla giderek yok edildiği, tarımsal üretimimizin azaldığı, dolayısıyla sofralarımızda gıdanın maliyetinin arttığı günlerdeyiz. Biz de Kavacık'ta bu sürecin kendi üzerimize düşen payını yaşıyoruz. Kavacık üzümü son derece değerli. İzmir'in kentleşme sorunları içerisinde dar alanda kendini koruyabilmiş ve sadece Fransa'da ve Türkiye'de yetişen son derece değerli bir tarım ürünümüz. Yemeklik ve şaraplık olarak kullanılabilen bu üzümle ilgili son yıllarda tarım politikalarından kaynaklanan olumsuzluklarla beraber bizler de bu sürecin desteklenmesiyle ilgili, belediye olarak desteklerimizi sürdürüyoruz. Çünkü biliyoruz ki tarımı yok edersek, tarım alanlarımızı yok edersek, çiftçimizi yok edersek, hayatımızı yok edeceğiz, sofralarımızı yok edeceğiz" dedi.
Yüzyıllar sürecek zenginlik
"Kavacık üzümümüzün özelliği geç olgunlaşması çok lezzetli olması ve kolay bozulmaması" diyerek sözlerini sürdüren Kınay, şunları kaydetti:
"Son derece değerli olan bu üzümün yetiştiği alanları korumak ve daha fazla tanıtarak üreticimizi desteklemek zorundayız. Üreticimizin tarımdan vazgeçmemesi gerekiyor. Baktığımız zaman iklim kriziyle beraber topraklarımızın kirlendiği, topraklarımızın kentleşme, sanayi gibi faaliyetlerle aslında başka kullanım alanlarına evrildiği bir süreçte suyun da olmaması tarıma yönelik en büyük tehditlerden bir tanesi. Kavacık üzümünün su istememesi bizim bu anlamda avantajlarımızdan birisini gösteriyor. Tabii bizler bu bölgeyi doğal özellikleriyle korumak, bu bölgeye farklı kullanım amaçlarının girmesini engellemek zorundayız ki yüzyıllar süren ve yüzyıllar sürecek olan bu zenginliği çok daha farklı alanlara taşıyabilelim.
"Üreticimizi korumak zorundayız"
Tarım politikalarında da artık toprak özelliklerimiz zaten kısıtlı olan alanlarımızın daha doğru bir şekilde korunması, kullanılması, suya yönelik tedbirlerin alınması, iklim kriziyle beraber aşırı sıcaklık, kuraklık, soğuklar, kontrol dışı yağışlar gibi etkenlere karşı da tarımsal üretimin desteklenmesi gerekiyor. Bu tabii merkezi hükümet ve merkezi politikalarla yürütülmesi gereken bir süreç. Ancak biz belediyeler olarak da yerel yönetimler olarak da kırsalda kalkınmayı destekleyecek. Yerel üreticiyi destekleyecegiz. Bu anlamda dayanışma içerisinde sosyal demokrat haktan yana belediyecilik anlayışıyla beraber kırsalımızla, kentlerimizle bir arada uyum içerisinde birbirini boğmayan, birbirini tüketmeyen ama birbirini besleyen tıpkı bir aile gibi Karabağlar'da da konuştuğumuz bir aile gibi ailemizi büyütmeye devam edeceğiz. Bu anlamda da tarım politikalarında da bu destekleyici, büyütecek koruyucu politikalar, çiftçimizi ve üreticimizi geliştirecek politikalara destek verilmesi konusunda çağrımızı tekrarlıyoruz. Çünkü kaybettiğimiz toprağın geri dönüşü yok. Kaybettiğimiz suyun, kaybettiğimiz tarım alanlarımızın, kaybettiğimizin tarımsal ürün desenimizin geri dönüşü yok. Bunlar bizim yaşamsal ürünlerimiz. Ana ihtiyaçlarımız. Hepimiz yaşamımızı, gıdayı, tarımı, üreticimizi korumak zorundayız.
Karabağlar Belediyesi'nden üreticilere destek
Bizler Kavacık'ın ve üzüm bağlarımızın daha da büyümesi, gelişmesi için ilk çalışmalarımızdan bir tanesi üreticimizi desteklemek. Bu anlamda geçen yıllarda yaşadığımız verim düşüklüğü, rekolteyle ilgili sorunlar kapsamında destek vermek amacıyla gübre destekleri, ekonomik destekleri belediyemiz yürüttü. Bunları geliştirerek devam etmek gibi hedeflerimiz var. Aynı zamanda Kavacık üzümünün tanınması, pazar payının arttırılması noktasında coğrafi işaret almış olan üzümümüzün uluslararası coğrafi işaret alması, uluslararası platformlarda tanınması, sofralık ve şaraplık olarak farklı üretim alanlarında da veriminin arttırılmasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor, devam edecek."
"Karabağlar'dan tüm dünyaya..."
Bu yıl 12'nci kez 14-15 Eylül'de Kavacık Mahallesi'nde gerçekleştirilecek festivale ilişkin ise Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, şunları söyledi:
"Hafta sonu gerçekleştireceğimiz festivalimizle birlikte de aslında Kavacık'ın hem bu değerlerinin tanıtılması hem tarım alanlarımızın değerinin vatandaşlarımızla buluşturulması, üzümümüzün tanıtılması için çeşitli kültürel ve sosyal etkinliklerle tanıtım faaliyetlerimizi yürüteceğiz. Aynı zamanda da üzümümüzü şu anda da Türkiye'nin farklı illerindeki dostlarımızla paylaşırken bu tadın uluslararası düzeyde yayılması için elimizden gelen tüm desteği bundan sonrakilere ilaveler yaparak devam edeceğiz. Karabağlar aslında adını kara üzüm bağlarının bereketinden alıyor. Kavacık köyümüz bizim için çok değerli. Üzüm bağlarımız bizim için çok değerli. Kara üzümümüzü geliştirmek, üreticiyi desteklemek ve bu anlamda da Karabağlar'dan Türkiye'ye, Türkiye'den tüm dünyaya bunun yayılacağı ve bereketini Karabağlar'dan tüm dünyaya artırılacağı bir sürecin içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz.
"Hayatın unuttuğumuz değerlerini hatırlayacağız"
Bu hafta sonu 14-15 Eylül'de Kavacık Üzüm Festivalimiz var. Burada tüm İzmirlileri, tüm dostlarımızı, Kavacık Köyü'müze bekliyoruz. Kentlerin içerisinde nefes alamadığımız yeşil alanlar aradığımız, nefes almak istediğimiz bir noktada İzmir'e çok yakın olan köyümüzde bizler üzümümüzle, köyümüzle, bu güzel doğal zenginliklerimizle beraber aslında hayatın unuttuğumuz değerlerini hatırlayacağız. Tabii bir taraftan da üzümümüze verdiğimiz değeri, onu tanıtmak, üreticimizi desteklemek, burada köylülerimizle beraber Karabağlar'ın değerini arttırmak için hep birlikte hafta sonu burada olmayı diliyoruz.
"Üreticimize destek olacağız, yerel üretimi destekleyeceğiz"
İki gün boyunca sürecek etkinliklerimizde her kesime hitap eden çok farklı köyün tamamına yayılmış sadece üzüm değil Kavacık Köyü'nü de anlatacağımız, bölgenin doğal zenginliklerini de anlatacağımız etkinliklerle dolu dolu bir program gerçekleştirdik. Gençler için çocuklar için ve yetişkinler için ayrı etkinlik alanlarında köyün tamamında iki günü dolu dolu gerçekleştireceğiz. Burada hem üreticilerimizin üzümlerini hem köyümüzdeki kadınlarımızın ve aslında Karabağlar'da ve Türkiye'de de bir ilk olan Kadın Kooperatifimizin kendi yerel ürünlerini, kendi ürettiklerini misafirlerimizle paylaşacağı çeşitli stantlarda kendi ürünlerimizin, Karabağlar'daki semt merkezlerimizde emek harcayan komşularımızın, vatandaşlarımızın ürünlerini ortaya konacağı stantlarla beraber, hem keyifli vakit geçireceğiz hem üreticimize destek olacağız hem de kooperatifçilikle beraber yerel üretimi destekleyeceğiz."
"Kavacık hazır, bekliyoruz"
Kavacık Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan ise "Kooperatifimiz 2014 yılından beri Kavacık üzümüyle ilgili çalışmalar sergiliyor. Her geçen gün daha başarılı, daha güzel işler, üreticiye destek amaçlı katma değerli ürünler yaratmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız bu şekilde. Zincir marketlerle çalışıyoruz. Kavacık üzümünün değerini öne çıkarmak, coğrafi işaretle üzümümüzün değerini kaybetmemesi ve daha da ileriye yönelik çalışmalarımız var. Kavacık üzüm pekmezi, Kavacık üzüm suyu, kuru üzüm, sirke bu gibi katma değerli ürünlerimiz var. 7 kurucu üyeyle başladık. Şu an 56 üyemiz var. Fakat biz kooperatif olarak tüm Kavacık kadınına, üreticisine destek oluyoruz. Her yıl çok kalabalık festivalimiz gerçekleşiyor. Yine bu sene keyifli bir festival diliyorum. Tüm illerden gelenler çok oluyor. Bunu duyunca bununla karşılaşınca 'yakın çevreden veya Ankara'dan' geldim dediklerinde kendimizi daha çok önemsiyoruz. İnsanlar bizim için geliyor. Kavacık hazır, bekliyoruz. Çıkın çıkın gelin"
"Köyümüz daha çok popülerleşiyor"
Kavacık üzümü üreticisi Çiçek Yılmaz da "Kavacık Köyü'nde doğdum büyüdüm. Baba mesleğidir. Babam da böyle bağcılıkla uğraşıyordu kendimiz de öyle. Küçüklükten gelen bir hem alışkanlık hem de geçim kaynağı. Kara üzüm bizim için. Biz enfes üzümü deriz. Alfons olarak da biliyorlar. Bakım isteyen bir ürün ama suya dayanıklı. Bu sene güzel verim verdi. Geçen sene rekolte biraz düşüktü. Ama bu sene bereket versin, güzel. İnşallah iyi fiyat bekliyoruz. Devlet olarak çok fazla bir desteğimiz yok. Ama sağ olsun Karabağlar Belediyesi bize gübre desteği veriyor. Danışmanlık olarak veriyor. Yani sağ olsun onlar bizim için yani büyük bir destek oldu bu sene. Herkes de kullandı. Devamını bekliyoruz. Festivalden sonra daha daha bir hareketleniyor köy. Daha çok duyuluyor. Köyümüz daha çok popülerleşiyor. Üzümümüz daha iyi tanınıyor" diye konuştu.
"Köyümüzün yüzde 95'i Kavacık üzümüyle geçimini sağlıyor"
Kavacık Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yalçın da yöre insanın geçimini Kavacık üzümünden sağladığını belirterek "Köyümüzün yüzde 95'i Kavacık üzümüyle geçimini sağlıyor. 70'li, 80'li yıllarda atalarımız eşeklerle, atlarla getirdiği üzümü kamyonlara yükleyip ihracatını yaparken günümüzde ne yazık ki her geçen gün arazilerimiz de azalma var. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Bize sıkıntı yaratan toprak koruma kanunu adı altında yapılan düzenlemeyle biz miras düşen arazilerimizi bölüşemiyoruz. Mecburen mirasçılar toplanıp satıyorlar araziyi ancak parayı bölüşüyorlar bu bizim üretimizin en büyük engellerden bir tanesi" dedi.
"Hafta sonu tüm İzmir'i köyümüze bekliyoruz"
Geleneksel olarak düzenlenen Kavacık Üzüm Festivali'nin yöreye değer kattığını da ifade eden Yalçın şunları söyledi:
"Kavacık Üzüm Festivali bize apayrı bir değer kattı. Karabağlar Belediyesi başkanlığına çok teşekkür ediyoruz bize göstermiş olduğu ilgi ve alakadan dolayı. Bizim isimimizi duyurmuş olması pazarımızın oluşmasında çok büyük etken. Karabağlar Belediyesi'nin bize bu kadar değer vermesi bizi inanılmaz derece de heyecanlandırdı.Kavacık üzümü dendiğinde sadece üzümden ibaret değil. Her yerde üzüm var ama Kavacık üzümünün tanesindeki aroma, kabuk inceliği tanenin şişkinliği ve bunların tamamı doğal yollarla yapıldığı için Kavacık üzümüne biraz daha ilgi ve alaka bekliyoruz. Çünkü üretmekteyiz, biz üretmezsek üreticilik son dönemlerine geliyor gibi hissediyoruz. Hafta sonu tüm İzmir'i köyümüze bekliyoruz."
Görüntü Dökümü
1 Video
Kavacık Köyünden detay
Üzüm bağlarından detay
Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'dan detay ve röportaj
2.video
Kavacık Kadın Kooperatifi Başkanı Nurten Özkan ile röportaj
Üretici Çiçek Yılmaz ile röportaj
Kavacık Mahallesi Muhtarı Hüseyin Yalçın röportaj