KKTC Başbakanı Üstel, olası müzakereler için olumsuz bir tablo çizdi: “Rum tarafı aynı zihniyette devam ettiğini ortaya koydu”
Haber: Devrim Gürkan
(LEFKOŞA) - KKTC Başbakanı Ünal Üstel, Türkiye’den bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Üstel, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile yaptığı görüşmeyle ilgili “Rum tarafı aynı zihniyette devam ettiğini ortaya koymuştur. Federasyon tezinde ısrarlılar. Bizim Cumhurbaşkanımız da açık bir şekilde ‘Egemen iki devlet ve eşit statü olmazsa biz masaya oturmayız’ diye ayrıldı” dedi.
KKTC Başbakanı Üstel, aralarında ANKA Haber Ajansı’nın da bulunduğu Türkiye’den bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Kıbrıs meselesi ve güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üstel, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın New York’ta BM Genel Sekreteri Gutteres ve GKRY lideri Hristodulidis ile yaptığı görüşmenin ardından kamuoyunda olumlu bir hava yansımasına karşın, olası müzakereler için olumsuz bir tablo çizerek, “Bu gayriresmi bir yemekti. Rum tarafı aynı zihniyette devam ettiğini ortaya koymuştur. Federasyon tezinde ısrarlılar. Bizim Cumhurbaşkanımız da açık bir şekilde ‘Egemen iki devlet ve eşit statü olmazsa biz masaya oturmayız’ diye ayrıldı. Türkiye’nin de pozisyonunda bir değişiklik yok. Devletimizi, ekonomimizi güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz. Radikal adımlar atacağız” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM’de; “Kıbrıs’ta federasyon süreci artık gerçekliliğini yitirmiştir” diyerek uluslararası topluma KKTC’yi tanıma çağrısı yaptığını hatırlatan Üstel, “Bu çok önemli bir mesajdı. O yüzden Türkiye ile istişare edildi, aynı yola devam edeceğiz. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla önümüzdeki yıl bazı devletler tarafından tanınabiliriz. Onun için bazı radikal tedbirler alarak devletimizi, ekonomimizi güçlendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
“Rumlarla federasyonu müzakere etmenin imkansız olduğunu herkes gördü”
KKTC Başbakanı Üstel, 2017’de Rumların son anda masadan kalktığı Crans-Montana görüşmelerinin ardından KKTC ve Türkiye’nin bir daha BM parametreleri çerçevesinde Kıbrıslı Rumlarla ortak bir devlet kurma fikrini terk ettiğini hatırlatarak, “Federasyon üzerinde görüşmeyi kabul ettiğimizde müzakere şartlarının ne olduğu belli değil. Bugüne kadar masaya oturan bütün Cumhurbaşkanları bunu yaşadı. En son Crans-Montana’da Rumlarla federasyonu müzakere etmenin imkansız olduğunu herkes gördü” dedi.
“Haspolat Kapısı’nı açmak istiyoruz”
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile Kıbrıs’ta bir araya gelerek yeni geçiş kapılarının açılması konusunu ele alma kararı verdiklerini, taleplerin kabul edilebilir olması halinde bunun gerçekleşeceğini söylediğini hatırlatan Üstel, “Haspolat kara kapısını açmak istiyoruz. Hazırlıklarımıza başladık. Rum tarafı bizim kabul edemeyeceğimizi bildiği başka bir yerde kapı öneriyor. Görüşülecek. Haspolat Kapısı’nı açarak ticari araçların geliş geçişiyle geçiş trafiğini rahatlatmak istiyoruz” dedi. Şu anda tek kapı planlandığını kaydeden Üstel, görüşmeler çerçevesinde başka kapıların da gündeme gelebileceğini kaydetti.
“Güney yönetimi geçiş olmaması için her türlü baskıyı yapıyor”
Güney Kıbrıs yönetiminin Kuzey’e geçişleri engelleme politikasını sürdürdüğünü vurgulayan Başbakan Üstel, “Biz kendi tarafımızda kapıları iyileştiriyoruz ama Rum tarafı kendi tarafında bunu yapmıyor ki sıkışıklık oluşuyor. Lokmacı Kapısı yaya geçiş kapısı. Orada da her türlü baskıyı yapıyorlar, geçiş olmaması için. Biz Türk Lirası kullandığımız için bazı şeyler burada euro para birimine göre daha ucuz. Ama Rumlar buraya gelmesin, bizim ekonomimize katkı olmasın, ticaret olmasın diye eziyet yapmaya devam ediyorlar. Biz mesela Metehan Sınır Kapısı’nı genişlettik. Ama onlar buna karşılık vermiyorlar” şeklinde konuştu.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin özellikle Kuzey’in ekonomisini hedef aldığını kaydeden Üstel, “Rum tarafı, bazı tur operatörüne baskı yapıyor. ‘Kuzey’e turist götürürseniz buradaki lisanslarınızı iptal ederim’ diye tehdit etti. Kuzey’e götürmezseniz, Güney’e getireceğiniz turist başına 50 euro teşvik vereceğim diyorlar” dedi.
Üstel’in verdiği bilgiye göre, KKTC’ye Türkiye ve Güney Kıbrıs’tan yılda yaklaşık 100 bin turist konaklamalı turizm kapsamında geçiş yapıyor. Bunun 65 bin kadarı Güney’den geliyor. Günübirlik turist geçişlerinde de Güney’in ağırlığı fazla. Üstel’e göre, Rum tarafı bu geçişlerin sağladığı ekonomik hareketliliği engellemek istiyor.
Başbakan Üstel, Rum Yönetimi’nin KKTC’nin inşaat sektörünü de “korku yaratarak” hedef aldığını belirterek “Üçüncü ülke vatandaşlarını tutukladılar. Korku iklimi yaratmaya çalışıyorlar, sırf ekonomimizi çökertmek için. Bu insanlarda iyi niyet var mı? Hayır yok. Zihniyet aynı” değerlendirmesinde bulundu.