Kremlin'den Ermenistan'ın AB üyeliği başvurusuyla ilgili açıklama: Türkiye örneğini iyi biliyoruz

Kremlin'den Ermenistan'ın AB üyeliği başvurusuyla ilgili açıklama: Türkiye örneğini iyi biliyoruz

(ANKARA) - Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Ermenistan Parlamentosu’na sunulan AB’ye üyelik sürecini başlatacak yasayı destekleyeceklerini söyledi. Paşinyan "Yasanın kabulü, Ermenistan’ın AB'ye katılacağı anlamına gelmiyor... Bu kararı yalnızca bir referandumla verebiliriz" dedi. Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov ise Erivan’ın AB üyeliği başvurusunu “Türkiye Cumhuriyeti örneğini iyi biliyoruz; onlarca yıldır AB'ye katılma yönünde bir niyet sergiliyor ama pek karşılık bulamıyor" ifadeleriyle değerlendirdi.

Ermenistan’ın başkenti Erivan'da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, hükümetin Ermenistan Parlamentosu’na sunulan AB’ye üyelik sürecini başlatacak yasayı destekleyeceğini açıkladı.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan: Ermenistan AB üyeliği için referanduma gidecek...

Paşinyan, yasanın sadece diplomatik müzakerelerin başlatılmasını sağlayacağını belirtti. Ermenistan Başbakanı, "Yasanın kabulü, Ermenistan’ın AB'ye katılacağı anlamına gelmiyor, çünkü bu, bir yasa veya hükümet kararıyla yapılabilecek bir şey değildir, bu kararı yalnızca bir referandumla verebiliriz" dedi.

Önceki gün ülkenin Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, Ermenistan’ın gelecek aylarda Brüksel ile “kapsamlı yeni bir ortaklık imzalayabileceğini ve bunun vize serbestisini de içerebileceğini’’ duyurmuştu.

Kremlin: Türkiye örneğini iyi biliyoruz, onlarca yıldır karşılık bulamıyorlar

Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov ise bugün yaptığı açıklamada, Ermenistan'ın Avrupa Birliği'ne katılmasının Ermenistan’ın egemenlik hakları arasında olduğunu, Erivan’ın hem Avrasya Ekonomi Birliği’ne hem Avrupa Birliği’ne üye olmasının imkansız olduğunu söyledi. Peskov şöyle konuştu:

"Bu üyelik ne anlama geliyor? Şu anda bunu söylemek zor çünkü tabii ki iki farklı organizasyonun üyesi olmak, hipotezle konuşmak gerekirse, imkansız... Kesinlikle, bu Ermenistan'ın egemenlik hakkıdır... Burada ayrıca Avrupa Birliği'nin bu konuda nasıl bir duruş sergilediğini anlamamız gerekiyor. Biz, Türkiye Cumhuriyeti örneğini iyi biliyoruz; Türkiye, onlarca yıldır Avrupa Birliği'ne katılma yönünde bir niyet sergiliyor ama Brüksel tarafından pek karşılık bulamıyor... Gerçekten, işleyen mekanizmalar ve entegrasyon formatları üzerinden hareket edilmesi gerektiğini söylemeliyiz.''

Geçen yıl Azerbaycan ile yaşanan bir çatışmalarda Rusya’yı Bakü’yü desteklememekle suçlayan Erivan, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü üyeliğini dondurarak Moskova’ya tepki göstermişti. Erivan ayrıca Ukrayna'ya insani yardım da gönderirken, Rus ekonomisine yönelik AB yaptırımlarına uyum sağlamak için çalışacağını bildirmişti.

Batı medyasına konuşan uzmanlar, Ermenistan'ın AB üyeliği’nin önünde ekonomik olarak hala büyük ölçüde Moskova'ya bağımlı olması ve hatta bir Rus askeri üssüne ev sahipliği yapması nedeniyle önemli engeller olduğunu belirtiyor.