Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeyrek: Yangına ilk çıktığı anda müdahale edebilmek için köylerimizde yaşayan vatandaşlarımıza ‘fahri itfaiyecilik’ eğitimi başlatıyoruz
HABER: Fatih ÖZKILINÇ - KAMERAMAN: Kerim Uğur
(MANİSA)- Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, orman yangınlarında erken müdahalenin önemine dikkat çekerek, “Fahri itfaiyecilik faaliyeti başlatıyoruz. Özellikle çevre köylerimizde oturan vatandaşlarımıza fahri itfaiyecilik eğitimi veriyoruz, yangının ilk çıktığı anda müdahale edebilmeleri adına. Fahri itfaiyecilerimizi de gerek su indirimi gerekse onur belgesi olsun ödüllendirmek istiyoruz” dedi.
Orman yangınları her geçen yıl iklim değişikliğine bağlı olarak artıyor. Manisa'da da haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yangınlarda ciddi bir atış yaşandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı verilerine göre geçen yılın haziran ayında 5 orman yangının yaşandığı Manisa'da bu yılın aynı döneminde 63 yangın meydana geldi.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, orman yangınlarıyla mücadele konusunda ANKA Haber Ajansı'na değerlendirmelerde bulundu. Orman yangınlarına karşı vatandaşlara çağrıda bulunan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, "Yeşil bizim yarınımızdır, Manisa Tarzanı Manisa'nın sembolüdür. Manisa Tarzanı'nın bir hayali vardı; yemyeşil bir Manisa. Yemyeşil Manisa'yı oluşturabilecek bir kurumun başında olan biri olarak söylüyorum; ben Manisa'mın yeşile boğulmuş ve insanlarının daha refah, daha sağlıklı yarınlarda yaşayabilmesi için yeşili koruyacağım ve Manisa'da yeşili arttıracağım" dedi.
"Halkımızla bir bütün olarak hareket etmek istiyoruz"
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, şunları kaydetti:
"Şehrimdeki özellikle yeşil alanların fazla olması ve bu özellikle iklim değişikliklerden sonra otlarımızın kuruması bunların hepsi yangına sebebiyet veren unsurlar. Geçen yıla göre baktığımızda yangın sayısı şehrimde tam iki kat arttı. Burada biz Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairemiz olarak gerçekten çok yoğun çalışıyoruz. İtfaiye Dairesi personellerimiz mesai gözetmeden izinli bile olsalar, kendi araçlarıyla bile olsalar yangın yerine bir an önce ulaşım sağlıyorlar. Ama bunun tek başına bizim kurum olarak üstesinden gelmemiz... Biz çıkan yangının sönmesi noktasında var olabiliyoruz. Ama önemli olan yangını çıkartmamak. Burada halkımızı bilinçlendirmek adına birçok reklam alanlarına da çıkıyoruz ve her platformda bunu gündeme getiriyoruz. Özellikle halkımızın kırık cam şişelerini alanlarda bırakmaması, özellikle mesire alanlarında mangal ve bu tip yakılan ateşlerin bir an önce söndürülmesi ve sigara izmaritleri, anız yakımları bunlar kesinlikle yangına sebebiyet veren unsurlar. Bu konuda halkımızla bir bütün olarak hareket etmek istiyoruz. Vatandaşıma her noktada, her platformda ben bilgilendiriyorum.
Fahri itfaiyecilik başlıyor
Fahri itfaiyecilik faaliyeti başlatıyoruz. Özellikle çevre köylerimizde oturan vatandaşlarımıza fahri itfaiyecilik eğitimi veriyoruz. Yangının ilk çıktığı anda müdahale edebilmeleri adına ve fahri itfaiyecilerimize de gerek su indirimi gerekse onur belgesi olsun kendilerini de ödüllendirmek istiyoruz. Önemli olan yangın ilk çıktığında itfaiye birimimiz o alana yetişinceye kadar vatandaşımızın duruma müdahale etmesi. Bunun için de böyle bir eğitimden geçmesi gerekiyor. Bu eğitimi başlatıyoruz İtfaiye Daire Başkanlığımızla. Bunun yanında bizim çiftçilerimizin kullandığı taral dolum istasyonları var, zirai ilaçlarında kullanılan. Taral dolum istasyonlarının sayısını arttırıyoruz şu anda. Buna yönelik bir çalışmamız var. Çünkü yangın ilk çıktığında oradaki tankerlerden alınacak sularla yangına ilk müdahaleyi yapabilecekler. Çiftçilerimizin elinde ilaçlamada kullanılan birçok tarım aleti bulunuyor. Bu tarım aletleri sayesinde de yangının bir an önce sönmesine yardımcı olacaklar. Bu konuda biz hem çiftçilerimizle, hem vatandaşlarımızla ortak hareket etmek istiyoruz. Bu noktada da eğitimlerimize başladık şu anda.
Daha yeşil bir Manisa için
Manisa'mız bizim yarınımız ve yarınlara bırakmamız gereken yeşil alanlar var. Yeşil alanları arttırma ve erozyonu önleme noktasında çok ciddi çalışmalarımız var. Daha yeşil bir Manisa'yı oluşturmak için çok ciddi projelerimiz var. Ama bunları yarına bırakmak da kurum olarak Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin görevi ve Manisa Büyükşehir Belediyesi de vatandaşlarıyla tek bir vücut halinde yapacaktır. Yeşil bizim yarınımızdır, Manisa Tarzanı Manisa'nın sembolüdür. Manisa Tarzanı'nın bir hayali vardı; yemyeşil bir Manisa. Yemyeşil Manisa'yı oluşturabilecek bir kurumun başında olan bir olarak söylüyorum; ben Manisa'mın yeşile boğulmuş ve insanlarının daha refah, daha sağlıklı yarınlarda yaşayabilmesi için yeşili koruyacağım ve Manisa'da yeşili arttıracağım."
"Yangın sayımızda ciddi patlamalar var"
Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Murat Pınar da orman yangınlarıyla mücadeleye ilişkin "Orman Bölge Müdürlüğü'yle koordineli bir şekilde çalışmaya özen gösteriyoruz. Valilik, orman bölge müdürlüğü ve büyükşehir belediye başkanlığı bünyesinde oluşturulan sinerjiyle mümkün olan her noktada ortak mücadeleyi esas almış bir vaziyette mücadele ediyoruz. Orman yangınları Manisa genelinde bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 110 oranında artış göstermiş vaziyette. Bunda tabii ki küresel ısınmanın etkilerinin olduğu gibi aşırı derecede kuru bir iklimin de var olmasından kaynaklanıyor. Buna dayalı olarak da yangın sayımızda ciddi patlamalar var. Tabii bu yangınların artışında özellikle anız yangınlarından mütevellit ormanlara sıçrayan yangınlarda da ciddi bir yoğunluk var bilinçlendirme çalışmalarını devam ettirmeye çalışıyoruz. Vatandaşımızın daha duyarlı hale gelmesi için mücadele ediyoruz. Ama genel olarak yangın olan her yerde Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak elimizden geldiğince var olmaya özen gösteriyoruz" diye konuştu.
"Türkiye ortalamalarının altında bir oran"
Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yangınlara Türkiye ortalamalarının altında bir sürede müdahale ettiğini de dile getiren Pınar, "Manisa Büyükşehir Belediyesi 17 ilçede konumlanmış bir organizasyon yapısı var ve 17 ilçede de gerekli ekipmanları barındırıyor. İhbar geldikten sonra ortalama bizim müdahale süremiz bir buçuk dakikanın altında. Bu Türkiye ortalamalarının altında bir oran. Bu anlamda itfaiyeci arkadaşlarımızı da tebrik etmek gerekiyor. Çok büyük bir özveriyle çalışıyorlar. İlk müdahaleyi müteakip de ihtiyaç duyulması halinde de çevre illerden ve merkezden destek ekiplerimiz yola çıkıyor. Bir anda yangına 20-30 araçla birlikte müdahale etme imkanımız mevcut" dedi.
"Bir kıvılcım çok ciddi bir şekilde tahribata neden oluyor"
Orman yangınlarının iklim değişikliğiyle uyumlu olarak arttığını dile getiren Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Tarım Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu ise "Çünkü değişen iklim koşullarında yağışın biraz azalması ama da olması, uzun kurak dönemlerin yaşanmasına neden oluyor. Yağışlar arasındaki kurak dönem oldukça açılmış durumda. Bu aynı zamanda buharlaşmayı da arttırdı. Giderek kurak bir ortam yüzeye çıktı. Özellikle toprak yüzeyi, orman içi, sadece orman değil, tarım alanları da aynı şekilde. Çok kurak bir dönem yaşanıyor. Bu dönemlerdeki yangına neden olabilecek herhangi bir kıvılcım çok ciddi bir şekilde tahribata neden oluyor. Kuraklığın fazla olması yine hava hareketlerinin rüzgara neden olması yangının yayılmasına neden oluyor. Bunu durdurmak önlem alarak önce başlanır bu işe. Yangın başladıktan sonra onu söndürmek çok zordur. Çok uzun zaman alır. Büyük kayıplara neden olur" dedi.
"Çölleşmeyle karşı karşıyayız"
Ormanları tekrar geriye kazanmanın günümüz iklim koşullarında oldukça zor olduğuna da dikkat çeken Kurucu, "Eskiden orman alanının tekrar ormana dönüşmesi belli bir zaman alırdı ama bu değişen iklim koşullarında bu çok uzun süreye neden olacak. Orman yangınları çok ciddi bir erozyona neden oluyor yangından sonra. Yüzeydeki toprak doğrudan doğruya yağışla temas temas ediyor ve çok hızlı bir erozyon başlıyor. Buna 'hızlandırılmış erozyon' diyoruz. Kaybedilen toprağın üzerinde bitki örtüsünün çıkmasını bekliyoruz biz ama toprak yok. Dolayısıyla yeniden ormanlaşmamız da oldukça uzun zaman alacak. Bu çölleşme demek. Yanan orman, yerine koyamadığımız bir toprak çıplak yüzey ve ormanlar eğimli yerlerde. Çok şiddetli erozyonu burada bekliyoruz. Böylece hızlandırılmış erozyondan sonra ortaya çıkan çölleşmeyle karşı karşıyayız. Yeniden ormanı oluşturmak bu koşullarda oldukça zor. Neden? Su da yok. Bu durumda bizim önce ormanları yakmamamız gerekiyor. Yakmamamız diyorum çünkü çoğu insan kaynaklı. Öncelikle tarım alanlarıyla ilgili ben çiftçilerimizi uyarayım. Her ne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrollü anız yakmadan bahsediyorsa da kesinlikle anız yakmak hiç uygun bir şey değil. Bir kere toprak canlıdır. Yani canlı bir şeyi yakıyorsunuz yüzeyden. İçindeki solucan, mikroorganizma hepsi yanıyor. Toprağın verimliliğini kaybediyoruz. Onlar olmasa toprak verimli olamaz, mümkün değil. Pişirilen bir toprak yüzeyinden bir verim alamayız o yüzden anız yakmaktan vazgeçsinler. Yani bu iş yasakla, cezayla olmaz. Toprağa zarar veriyorlar. Bu çok ciddi bir verimsizliğe neden oluyor. Organik madde kaybı buhar olup uçuyor. Orman yangınlarına neden olan anızlar özellikle orman ve tarım arazilerinin iç içe olduğu yerlerde, buralarda asla böyle bir şeye girişmemeli" ifadelerini kullandı.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
1.VİDEO RÖPORTAJLAR
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek Röportaj Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Murat Pınar Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma ve Tarım Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Kurucu Röportaj
2.VİDEO DETAY GÖRÜNTÜLER
Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Ekiplerinin müdahale ettiği yangınlardan detay görüntüler Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in incelemelerinden detay görüntü