Mersin'deki Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde iki kadın astronom istihdam ediliyor
(MERSİN) - Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde çalışan 2 kadın astronom ile bilim alanında kadınları önceliyor. ‘Kadınlar olarak güçlüyüz, her alanda olduğu gibi bilim alanında da varız’ diyen astronomlar, kadınların gücünü ortaya koyuyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kadın astronomlar ile kentte ve Büyükşehir Belediyesi’nde fark yaratmaya devam ediyor. Çalışma alanında kadınları önceleyen Büyükşehir, belediyede ilk kez açtığı astronom kadrosunda da tercihini kadınlardan yana kullanarak, bu alanda da kadınların gücünü ortaya koyuyor.
Astronomlar Yonca Karaca ile Merve Oylum, Mercan’da ortaya koydukları çalışmalar ile çocukları bilimle tanıştırıyor. Mercan 100. Yıl İklim ve Bilim Atölyesi’nde görev yapan astronomlar Yonca Karaca ve Merve Oylum, astronom olmanın çocukluk hayalleri olduğundan söz ederken, Mersin Büyükşehir bünyesinde bu görevi yürütüyor olmanın da gururunu yaşadıklarını belirtiyor.
Astronomlar eşliğinde Mercan’da planetaryumda astronomi ve uzay temalı film gösterimleri, uzay bilimleri ve teknolojileri alanında 100’e yakın farklı atölye çalışmaları, gece gözlem etkinlikleri ve güneş gözlem etkinlikleri yapılıyor.
"Uzay, aslında her çocuğun olduğu gibi çocukken benimde hayalimdi"
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde Uzman Astronom olarak görev yapan Yonca Karaca, astronominin bir uzay bilimi olduğunu aktararak, uzayda bulunan bütün gök cisimlerini araştırarak onlar hakkında bilgi elde eden bir bilim dalı olduğundan söz etti. Astronomi alanını neden seçtiğini ifade eden Karaca, "Araştırmayı çok seven bir insanım ve çocukluktan beri de çok seviyordum. Uzay, aslında her çocuğun olduğu gibi çocukken benim de hayalimdi. Bir gün uzaya gideceğimin ve o yıldızlara dokunacağımın hayaliyle bugünlere kadar geldim ve üniversite tercihlerimde de bu bölümü tercih etmeyi uygun buldum" dedi.
"Geçmişteki cinsiyet önyargıları günümüzde büyük oranda azalmış durumda"
Bir ‘bilim insanı’ olduğunun vurgusunu yapan Karaca, astronomi okurken sınıflarındaki kadın oranının erkeklere göre daha az olduğundan söz ederek, "İstatistiklere baktığımız zaman kadın bilim insanı ve kadın astronom sayısı daha az. Üniversite ortamında da kadınlar olarak daha azdık. Bunun sebebi geçmişten gelen önyargılar ve bilimde kadının geri planda tutulması olabilir. Geçmişteki bu önyargılar günümüzde artık büyük oranda azalmış durumda. Bunun da en önemli nedenlerinden birisi de aslında Belediye gibi bir kurumun böyle bir iş koluna iş imkânı sağlaması. Biz 2 kadın astronom olarak burada çalışıyoruz ve bu çalıştığımız ortamda da çok mutluyuz" diye konuştu.
“Öğrencilerin gözlerinde gördüğümüz ışık, bütün yorgunluklarımızı silip götürüyor”
‘Bizim işimiz uzay’ diyen Karaca, şöyle devam etti:
"Ancak gece olduğu zaman yıldızlar ve gezegenler bize gülümsüyorlar. Dolayısıyla gece gelip burada gözlemler gerçekleştiriyoruz, sahalara çıkıyoruz, uygun gözlem ortamları araştırıyoruz. Tabi uyku güzel bir kavram ama bunun için de biz uykumuzdan fedakârlık gösteriyoruz. Fakat dönüp baktığımız zaman ve buraya gelen öğrencilerin gözlerinde bu ışığı gördüğümüz, bize hayranlıkla baktıkları zaman bütün bu yorgunluklar silinip gidiyor. Çünkü astronomluğu onlar da buraya geldiklerinde yeni tanımaya başlıyorlar. 2 kadın olarak bize bu iş kolunda güvenip, bu sorumluluğu vermeleri büyük bir gurur kaynağı. Kadınlar olarak güçlüyüz, her alanda olduğu gibi bilim alanında da varız. Buraya gelen öğrencilere de biz; ‘siz de yapabilirsiniz’ algısı kazandırmaya çalışıyoruz ve bunu yapmaktan da mutluyuz ve gururluyuz. Buraya gelen öğrencilerimizle planetaryumda film gösterimleri, atölyelerde çalışmalar yapıyoruz, gece gözlem etkinlikleri düzenliyoruz. Öğrencilere gerek farkındalık oluşturması bakımından gerekse de kariyer planlamalarını yapmaları bakımından yol gösterici olduğumuzu düşünüyoruz."
"İlk başladığım günkü heyecanla çalışmalarımız devam ediyor"
Merve Oylum, Mercan’ın ilk görev yaptığı yer olduğunu aktararak, "İlk görev yerimde bu şekilde, bu olanakların sağlanması beni ilk başladığım zamanlarda çok heyecanlandırmıştı. Hala aynı heyecanla ve üzerine ekleyerek devam ediyoruz. İlk geldiğimde gözlem etkinlikleriyle başlamıştık, ardından atölyelerimiz açıldı ve bu şekilde üzerine ekleyerek gittiğimiz güzel bir yolculuk" dedi.
"Büyükşehir’de cinsiyet algısı artık yıkılıyor"
Astronomların gök bilimciler olduğundan söz eden Oylum, uzay kaşifleri olarak da anıldıklarından söz ederek, “Kadın bir astronom olmak büyük bir gurur kaynağı. Çocuklara örnek oluyor olmak ve onlara ilham olabilmek çok mutluluk verici” diye belirtti. Mersin Büyükşehir bünyesinde kadınların istihdamına büyük önem verildiğinin altını çizen Oylum, “Büyükşehir’de cinsiyet algısı artık yıkılıyor. Kadınlar her alanda varlar ve her alanda istihdamları artırılıyor. Bu durum bizim için bir gurur kaynağı ve mutluluk verici bir olay. Ben de bunun parçası olduğum için çok mutluyum” ifadelerine yer verdi.