Sağlık turizminin temsilcileri İstanbul’da bir araya geliyor… Merdiven altı klinikler masaya yatırılıyor
(İSTANBUL) - Türkiye’de sağlık turizminde faaliyet gösteren sektör temsilcileri, İstanbul tarihi Halil Paşa Yalısı’nda bir araya gelecek. Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği (UASTED) Yönetim Kurulu Danışmanı Salih Kutluk, “Merdiven altı klinikler, fiyat farkları, karalama kampanyaları, kamu ile sektör uyuşmazlığı ve benzeri tüm konuları tartışacağız ve bir yol haritası çıkaracağız” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı temsilcileri, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), turizm alanında etkili STK’lar ve alanında öne çıkan doktorlar, 21 Eylül Cumartesi günü (yarın) Halil Paşa Yalısı’nda düzenlenecek çalıştayda, sağlık turizmi alanındaki hedefler ve sorunlar masaya yatıracak.
Çalıştayla gün boyu değerlendirilecek konular arasında saç ekimi, burun estetiği ve diş tedavilerindeki başarısıyla dünyanın en bilinen ülkesi konumundaki Türkiye’nin hekimler arasındaki fiyat farkları, merdiven altı kliniklerin artması sonucu bozulan imajı ile yabancı ülkelerdeki karalama kampanyaları olacak. Pandemi sonrasında 2,5 milyar doları aştıktan sonra 10 milyar dolarlık gelir hedefine ilerleyeceği düşünülürken, değişen iç ve dış konjönktüre bağlı olarak ivmeyi azaltan tüm başlıklar masaya yatırılacak ve yeni bir gelişim planı ortaya konulacak.
Konuya ilişkin özel değerlendirmelerde bulunan Uluslararası Antalya Sağlık Turizmi ve Eğitimi Derneği (UASTED) Yönetim Kurulu Danışmanı Salih Kutluk, şunları kaydetti:
“Yol haritası çıkaracağız”
“Merdiven altı klinikler, fiyat farkları, karalama kampanyaları, kamu ile sektör uyuşmazlığı ve benzeri tüm konuları tartışacağız ve bir yol haritası çıkaracağız. Türkiye önemli bir turizm altyapısına sahip. Sağlık turizminde ise Türkiye’nin başarısında doktorlarımızın donanımı, artan hastane sayısı, sağlık personelleri, tıp merkezleri ve seyahat acentelerinin sağlık turizmindeki yükselişimizde etkisi büyük. Türkiye, dünyada en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında ilk 5’te. 2024 sonunda Türkiye bu alanda 4 milyar dolar gelire ulaşabilir ve hatta geçebilir. Bu artışın kalıcı ve sürdürülebilir olup olmadığı konusu ise oldukça muğlak. Her ne kadar Dünya’nın önde gelen sağlık turizmi oyuncularından olsak da Türkiye’nin sağlık turizminde başarısına engel teşkil edebilecek ciddi konular var. Sektörde sıkça dillendirilen sorunların yanında henüz gün yüzüne çıkmayan ve sektörün geleceğini etkileyebilecek derin konuları da ele alarak sürdürülebilir bir sistem kurulabilmesi amacıyla tartışacağız ve bir yol haritası çıkaracağız.
“İyi işletmelerin yatırımların yönünün yurtdışına kaymaya başlaması beni korkutuyor”
2024’ün 3. çeyreğinde önceki iki yıla kıyasla beklentinin altında bir başarı ivmesi sergiliyor Türkiye. Halihazırda ülkemize gelen sağlık turisti sayısı kısmi artış gösteriyor ve artık sadece saç ekimi ve estetik operasyonlar için değil, pek çok diğer sağlık ihtiyacı için de çok sayıda ülkeden hasta ağırlanıyor. Buna rağmen gelirlerinin paylaşımı konusunda yaşanan sorunlar, yatırımcıları zor durumda bırakabilecek bir duruma evrildi. 2023 yılında yaşanan iç ve dış şokların etkisinin devam ettiği 2024 yılında, Türkiye ve dünyada yaşanan enflasyonist ortamın da etkisiyle sürdürülebilir karlılığın azaldığı görülüyor. Savaşlar, depremler, ekonomik ve siyasi krizlerin sektörümüzü etkilediği yadsınamaz bir gerçek olsa da asıl tehlikenin içimizde olduğunu düşünüyorum. Zira insan yaşamı için zorunlu olan bir hizmet sektörünü dış şoklar zorlasa da bitiremez, sadece yönünü değiştirebilir. Sağlık turizmi konusunda çok iyi işletmelerimizin bu sektöre inancını yitirmeye başlaması ve yatırımların yönünün yurtdışına kaymaya başlaması beni korkutuyor. Sağlık turizmindeki en büyük engelin inancımızı yitirmeye başlamamız olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle işletmelerimizin zorlu koşullara rağmen sektöre inancını kaybetmeyerek, finansal verimliliğini artırmaya odaklanmaları gerektiğini düşünmekteyiz. 2024 yılı sonunda sağlık turizmi alanında devlet tarafından sunulacak teşviklerin toplam miktarının 5 milyar TL’ye ulaşmasını bekliyoruz ki bu rakamın önceki yılda 800 milyon TL civarında olduğu düşünüldüğünde ciddi bir finansal destek verildiği görülmektedir. Ancak hala rakamların işletmelere yayılamadığı görülmektedir. Harcamaların yüzde 70'ine kadar geri ödeme imkanı sunulduğunda, geriye sadece en önemli iki noktaya dikkat etmek kalıyor. Bunlardan ilki markalaşma yatırımları... Hem teşvikleri verimli şekilde kullananlar hem de doğru iletişim ve pazarlamaya önem vererek markalaşma ve kurumsallaşma sürecine yatırım yapanlar, karlılığını sürdürebilecek.”
2024 sonunda toplam gelir için 4 milyar dolar hedef
Türkiye’nin 2023'te sağlık turizminden elde ettiği gelir, 2,3 milyar dolar düzeyine ulaşmıştı. Yurtdışından en çok hasta kabul eden ülkeler sıralamasında 5. sırada yer alan Türkiye’nin 2024 sonuna kadar sağlık turizminde 2 milyondan fazla hasta ve 4 milyar dolar gelire ulaşacağı öngörülüyor. 2024 yılı sonunda sağlık turizmi alanında devlet tarafından sunulacak teşviklerin toplam miktarının 5 milyar TL’ye ulaşması bekleniyor.
ADVERTORIAL YAYIN