Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Dernek Başkanı Kocadağ: “Yasa geri çekilmediği takdirde yüzde 80 aile sağlığı çalışanı istifa edecek”
Haber: Mustafa Usta
(SİNOP) - Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Dernek Başkanı Aslı Ak Kocadağ, “Bizim ülkemizde maalesef koruyucu sağlık hizmetlerine toplam bütçeden sadece yüzde 6 pay veriliyor. Halbuki, bizim sağladığımız koruyucu sağlık hizmetleri ikinci basamağın yükünü azaltacak” dedi. Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Beyatlı Ercan ise; “Bu yasada vatandaşa yazacağımız antibiyotiğe, vatandaşa yazacağımız kol-bacak ağrısı için olan ağrı kesicilere, vatandaşın mide yanması için yazacağımız ilaçlara kadar, hastaneye yapacağımız sevklere kadar her şeye karışılmakta ve bunlar yasaklanmakta” diye konuştu.
Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Dernek Başkanı Aslı Ak Kocadağ ve Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Beyatlı Ercan, 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu. Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Dernek Başkanı Aslı Ak Kocadağ, şöyle konuştu:
“Bu yasayı desteklemiyorum. Çünkü, koruyucu sağlık hizmetleri tüm toplumların en önemli göstergesidir. İnsanlığı gelişmişlik göstergelerinden en önemli kriter yaşam süresidir, sağlık hakkıdır. Bizim ülkemizde maalesef koruyucu sağlık hizmetlerine toplam bütçeden sadece yüzde 6 pay veriliyor. Halbuki, bizim sağladığımız koruyucu sağlık hizmetleri ikinci basamağın yükünü azaltacak. SGK’dan daha az maliyetle insanlar hizmet almış olacak. Dolayısıyla, bu yasayı desteklemiyorum. Çünkü, aile sağlığı çalışanı olarak bizleri küstüren, dağıtan ve yıllardır verdiğimiz emeği hiç sayan bir sistem olmuş. Bu yasa geri çekilmediği takdirde yetişmiş arkadaşlarım istifa edecekler. Yüzde 80 aile sağlığı çalışanı istifa edecek. Bu da toplumun bağışıklanmasındaki sıkıntıyı beraberinde götürecek. 10 yıl sonra başka salgın hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabileceğiz.”
“Bu çıkan yasayı hiçbir vatandaşımızın desteklememesi lazım”
Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Beyatlı Ercan ise şunları söyledi:
“Bu çıkan yasayı desteklememiz imkansız. Destekleyecek herhangi bir aile hekimi olacağını da düşünmüyorum. Aslında, vatandaşlarımız henüz daha farkında değil. Bu çıkan yasayı hiçbir vatandaşımızın desteklememesi lazım. Bu yasada vatandaşlara o kadar büyük sorunlar çıkmakta ki, vatandaşa yazacağımız antibiyotiğe, vatandaşa yazacağımız kol ağrısı, bacak ağrısı için olan ağrı kesicilere, vatandaşın mide yanması için yazacağımız ilaçlara kadar, hastaneye yapacağımız sevklere kadar her şeye karışılmakta ve bunlar yasaklanmakta. Fazla sevk yaptığımızda, fazla ilaç yazdığımızda bizim maaşlarımızdan kesinti olmakta. Bu yeni yönetmelikte ben bu ilaçları yazarsam benim maaşımdan para kesilecek, yazmazsam hastayla karşı karşıya geleceğiz. İki ucu sıkıntılı bir durum.”