Soma Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği, Soma'daki hava kirliliğine dikkati çekti: "Tüm Somalıları yaşamlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz"

Soma Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği, Soma'daki hava kirliliğine dikkati çekti: "Tüm Somalıları yaşamlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz"

(MANİSA)- Soma Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği, Soma'daki hava kirliliğine dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Bahar Memiş, "Termik santral çalıştığı günden bugüne hem Soma'nın hem de yakın çevresinin havasını, suyunu, toprağını ve tüm canlıları zehirlemektedir. Tüm Somalıları ve tüm emekçileri yaşamlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Soma Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği, Soma'daki hava kirliliğine dikkat çekmek için basın açıklaması yaparak, tüm Soma halkını ve emekçileri yaşamlarına sahip çıkmaya çağırdı. Temsilcilik adına basın açıklamasını okuyan Bahar Memiş, şunları söyledi:

"Gördüğünüz bu termik santral 1982 yılında kuruldu. Kurulduğu yıllardaki yasal mevzuat gereği yapılmayan hem arıtma sistemleri hem de atık küllerin stoklanması, uzun yıllardır Soma ve çevresine çok ciddi sıkıntılara yol açmaktadır. Yapılan çalışmalarda ve araştırmalarda santralin yol açtığı erken ölüm 30 bin kişiyi aşmış durumda. Ve on binlerce kronik; KOAH, astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına yol açmaktadır. Bu termik santral çalıştığı günden bugüne hem Soma'nın hem de yakın çevresinin havasını, suyunu, toprağını ve tüm canlıları zehirlemektedir. Özelleştirme İdaresi tarafından 2015 yılında satışa konulan ve Konya Torku Şeker tarafından satın alınan bu santralin özelleştirme bedeli 685 milyon dolardır.

Peki bu santral özelleştikten sonra borcunun ne kadarını ödedi? Veya devletten ne kadar yatırım ve teşvik aldı? Bu rakamlar geçtiğimiz günlerde muhalefet milletvekilleri tarafından kamuoyuna yansıtılmıştı. Öncelikle, şirketin dolar olarak ödemesi gereken ama bir genelge ile Türk lirasına çevrilen kalan borç tutarının maliyeti 177 milyon dolardır. Ayrıca, yine bu santralin Türkiye Kömür İşletmeleri'ne olan borcu dolar bazında 277 milyon dolardır. Bu süre zarfında devletten aldığı kapasite mekanizma teşvik toplamı ise 90 milyon dolardır. Tüm bu rakamları topladığımızda ortaya çıkan toplam tutar ise 544 milyon dolardır. Yani bugünün kuru ile 19 milyar 215 milyon Türk lirasıdır.

"Tüm Somalıları ve tüm emekçileri yaşamlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz"

Diğer bir deyişle, bu şirket devlete ödemesi gereken özelleştirme tutarının yaklaşık yüzde seksenini ödememiş durumda. Peki bu paranın büyüklüğü ne kadar? Bu para ile başka bir şey yapılmış olsa neler yapılırdı? Mesela; Yaşadığımız bu kent yani Soma'da Soma Belediyesi'nin tüm alt yapı, üst yapı, çevre düzenlemeleri ve temizlik işleri gibi belediye hizmetlerinin 2024 yılı bütçesi 600 milyon Türk lirası. Eğer bu para Soma halkına kalmış olsaydı tam 32 yıl boyunca Soma Belediyesi'nin bütçesini karşılıyor olacaktı. Veya bu termik santralde çalışan ve ortalama maaşı 40 bin Türk lirası olan yaklaşık bin 300 emekçinin hiç çalışmadan tam 31 yıl boyunca maaşlarını ödeyebilecek bir rakam. Yine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yatırım teşviki kısmında belirtilen düzenli istihdamın maliyeti açısından baktığımızda bu paranın yarısı ile 2 bin kişiye en az 50 yıllık istihdam sağlanabilmekte.

Tüm bu rakamları dile getirdikten sonra hem Soma halkına hem de tüm yurttaşlara sesleniyoruz. Yüz binlerce insanın ve bu ekosistem içinde yaşayan milyonlarca canlının ölmesine göz mü yumacağız? Yüz binlerce insanın hakkı olan yaşama hakkı yerine sadece bir şirket mi kollanacak? Ayrıca buradan net bir ifadeyle sesleniyoruz. Soma Termik Santral çalışanları çalışma koşullarınızın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Her an ölümle burun buruna kaldığınız bu çalışma koşullarından kurtulmanın vakti gelmiştir. Sizden ve biz Soma halkından çalınan bu parayla çok daha iyi ücretlere ve çok daha insanca çalışabilecek istihdam yaratmak mümkün. Tüm Somalıları ve tüm emekçileri yaşamlarına sahip çıkmaya çağırıyoruz."