TBB'den 6’ncı Uluslararası Dirençlilik Kongresi... Ekrem İmamoğlu: "Yönetimlerimizi, katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerekiyor"
(ANKARA) - İstanbul Büyükşehir (İBB) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 6’ncı Uluslararası Dirençlilik Kongresi’nde; "Son yıllarda iklim değişikliği, doğal afetler, salgınlar ve ekonomik krizler gibi küresel zorlukların yerel düzeydeki etkilerini derinden hissettik. Bu zorluklar şehirlerimizi ciddi şekilde etkiledi. Bu krizlerle başa çıkmanın ancak iş birliği ve dayanışmayla mümkün olduğunu hep birlikte gördük. Sürdürülebilir güçlü bir gelecek yaratmak istiyorsak yönetimlerimizi katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) koordinasyonunda 6’ncı Uluslararası Dirençlilik Kongresi “Sürdürülebilir Güçlü Gelecek” temasıyla başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun katılımıyla TBB hizmet binasında çevrim içi ve yüz yüze gerçekleştirilen kongre; afet riskleri, dirençlilik ve iklim değişikliği gibi konuları da ele alarak kentlerde dirençliliğin artırılmasına katkı sunmayı amaçlıyor. Kongreye seçilmiş yerel yöneticiler, yerel yönetim bürokratları, sivil toplum temsilcileri ve farklı disiplinlerden bilim insanları da katıldı.
Tüm yurttaşların katılımına açık olan kongrede açış konuşmalarını İBB ve TBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve BM Afet Riskini Azaltma Temsilcisi Kamal Kishore, TBB Genel Sekreteri ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Suat Yıldız, Japonya Uluslararası İş Birliği Ajansı (JİCA) Türkiye Ofisi Başkanı Watanabe Daisuke ile ODTÜ Kongre Düzenleme Kurulu Akademik Başkanı Meltem Şenol Balaban yaptı.
Kongreye, video mesaj gönderen İmamoğlu mesajında şunları söyledi:
"Bu önemli kongrede sizlerle birlikte olamadığı için gerçekten çok üzgünüm. Hepinizi en içten duygularımla selamlıyorum. Uluslararası Dirençlilik Kongresi şehirlerimizi risklere karşı dirençli kılmak hedefiyle ortak akılla çözümler üretebilmemiz, deneyimlerimizi paylaşmamız için çok değerli bir fırsat. Burada üç gün boyunca TBB çatısı altında uluslararası kuruluşların, bölgesel kuruluşların, yerel yönetimlerin, meslek odalarının ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri bir arada olacak. Ülkemizden ve dünyadan bilim insanları paylaşımlarda bulunacak. Bu yıl kongrenin teması Sürdürülebilir Güçlü Gelecek olarak belirlendi. Son yıllarda iklim değişikliği, doğal afetler, salgınlar ve ekonomik krizler gibi küresel zorlukların yerel düzeydeki etkilerini derinden hissettik. Bu zorluklar şehirlerimizi ciddi şekilde etkiledi. Bu krizlerle başa çıkmanın ancak iş birliği ve dayanışmayla mümkün olduğunu hep birlikte gördük. Bu fikir alışverişinin toplumlarımızın farklı ihtiyaçlarını nasıl daha etkin yanıt verebileceğinize ışık tutmasını yürekten ümit ediyorum. Sürdürülebilir güçlü bir gelecek yaratmak istiyorsak yönetimlerimizi katılımcı bir anlayışla daha demokratik bir temelde biçimlendirmemiz gerektiğine inanıyoruz."
Kongre afet yaşamış ya da yaşaması olası büyükşehir ve il belediyelerinin başkanlarının konuşmacı olduğu iki panel ile devam edecek. İkinci gün ise altı panel ve eş zamanlı bilimsel sunumlar yapılacak. Kongre, üçüncü gün, dört panel, eş zamanlı bilimsel sunumlar ve değerlendirme toplantısıyla tamamlanacak.