TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı

TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı

(TBMM) - TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda, Köy Kanunu kapsamında evini yapamayan ya da taksitlerini ödeyemeyenlere ek süre verilmesi, alternatif enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı'nın tahsis ettiği arsaların KDV dışına alınması ve imar hakkının aktarılması gibi düzenlemeleri de içeren 26 maddelik Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ninin görüşmeleri başladı.

TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda26 maddeden oluşan Köy Kanunu ve Bazı Kanunlarda Düzenlemeler Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Komisyon, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci başkanlığında toplandı.

Teklifin ilk imza sahibi AK Parti Amasya Milletvekili Hasan Çilez, teklifin gerekçesine ve maddelerine ilişkin şunları söyledi:

"Kanunun birinci maddesinde köyde ikamet eden ve evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahipleri ile 31 Aralık 2024 tarihinden önce süreleri dolacak olan hak sahiplerine 31 Aralık 2028 tarihine kadar ek süre verilmesi amaçlanmakta. Burada daha önce çıkartılan bir kanun, verilen bir hak ve bedellerini ödeyemenlerle ilgili bir talep vardı, bunu komisyonumuzun takdirine sunduk.

Madde 7'de Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine değer artış payı oranı ile ilgili düzenleme yapılmakta. Ayrıca bu payın dağıtımı, indirimi ve değer artış payından muaf olacak hususlar hüküm altına alınmaktadır. Onuncu maddemizde baz istasyonlarının yüksekliği 10 metrden az olan alanlarda BTK'dan yer seçim belgesi alınması, yapıların statik ve elektrik projelerinin uygun olup olmadığına bakılmadan devamı sağlanacak.

Madde 11'de güneş enerji santrali yapıları, can ve mal güvenliğini tehdit etmeyen basit yapılar olup çok geniş inşaat alanına sahip olduğundan bu yapılar gerekenden çok daha fazla yapı denetim hizmetleriyle karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle yatırımcıların teşvik edilmesi amacıyla güneş enerji santralları kanun kapsamı dışında bırakılıyor. Rüzgar enerji santralları bakımından ise enerji sektörüne ilişkin yatırımların ülke ekonomisi için stratejik önem arz etmesi nedeniyle bu imarlara ilişkin inşaat sürecinin hızlandırılması ve söz konusu yapıların bu alanda uzmanlaşmış kişiler eliyle denetlenmesine imkan sağlanması için rüzgar enerjisi santrallarının denetimi kanun kapsamı dışına çıkarılmaktadır.

Madde 17'de Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı üzerine coğrafi verilerin toplanması, üretimi, paylaşımıyla bu kapsama ilişkin mali ve cezai hükümleri kanun ile düzenliyoruz. Madde 18'de de getirilen yeni hükümle ilgili olarak geçiş hükmü düzenlemesini yapıyoruz."