TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na katılan Bakan Uraloğlu: "Günlük erişimi 10 milyonun üstünde olan dijital platformlar şirketlerini kurdular"

 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'na katılan Bakan Uraloğlu: "Günlük erişimi 10 milyonun üstünde olan dijital platformlar şirketlerini kurdular"

(ANKARA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Dijital Mecralar Platformu Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, "Ülkemizde günlük erişimi 10 milyonun üzerinde olan sosyal ağ sağlayıcıları, YouTube, TikTok, Facebook, Instagram ve X, hepsi şirketlerini kurdular. En son bunu kuran X’tir ve şu anda bizim mevzuatımıza göre istediklerimizi yapma noktasında yasal mevzuat çerçevesinde istediklerimizi yaptırdığımızı söyleyebilirim" dedi. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman da "Temsilcilik açmalarını olumlu buluyoruz evet ama yetmez diyoruz. Muhakkak X’in Türkiye'de temsilciliğinin somut olarak adresiyle, yeriyle ve muhataplık ilişkisiyle geliştirilmesi lazım" diye konuştu.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, "dijital telif" gündemiyle toplandı. Toplantıda Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, sunum yaptı. Uraloğlu'nun sunumundan önce konuşma yapan Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, şunları söyledi:

"Geçen hafta Sayın Uraloğlu Bakanımız müjdesini verdi; o da X, Türkiye’de temsilcilik açtı ve biz hem temsilcilik açılmasını hem bir yönetsel, hukuksal ve mali bir muhataplık ilişkisinin geliştirilmesini, başlatılmasını çok değerli bulmuştuk. O gündemimizi gerçekten çözdük. Daha sonra bu temsilciliklerin sözde değil özde olması meselesini ele aldık. Türkiye'de hep şu konuşuluyordu; 'bu dijital mecraların sahipleri, Zuckerberg Amerikan Senatosuna gidiyor, orada milletvekillerinin, Kongre üyelerinin sorularını cevaplandırıyor, acaba bu mecraların sahipleri Türkiye'ye de gelir, komisyonda cevap verir ve soruları cevaplandırır mı?' Bu şekilde bir talep vardı. Çok şükür Allah'a, Türkiye’de TikTok’un, YouTube’un, Google’ın, Instagram’ın, Facebook’un, LinkedIn’in ve bildiğimiz tüm mecraların Türkiye direktörleri, temsilcileri geldi, komisyonumuzda soruları cevaplandırdı. X gelmedi. X’le de ilgili davetimiz zaten devam ediyor; temsilcilik açmalarını olumlu buluyoruz evet ama yetmez diyoruz. Muhakkak X’in Türkiye'de temsilciliğinin somut olarak adresiyle, yeriyle ve muhataplık ilişkisiyle geliştirilmesi lazım."

"Dijital gündemi bir ulusal güvenlik meselesi olarak görüyorum"

"Vatandaşların TikTok’ta yapılan; hiçbir yerli, millî ve evrensel norma uymayan, evrensel değerlerle bağdaşmayan paylaşımlar konusunda çok rahatsız olduklarını" söyleyen Yayman, şöyle konuştu:

"Bu konuda bizden ve dolayısıyla sizden bir yaptırım uygulanması konusunda bir talepleri var. Bu toplantı vesilesiyle şunu da bir kez daha gündeme getirmek isterim; dijital mecraların biz gerçekten yasaklanmasına, sansürlenmesine kesinlikle ama kesinlikle karşıyız amma velakin bir taraftan özgürlüklerin korunması, öbür taraftan kamu düzeninin sağlanmasını çok değerli buluyoruz. Çünkü dijital mecralar bugün artık çocuklarımızı, aile kurumunu, toplumsal değerleri, toplumumuzu ve hatta ülkemizi tehdit eder bir mesele hâline gelmiş durumda; ben dijital gündemi bir ulusal güvenlik meselesi olarak görüyorum."

"275 milyar dolarlık yatırımımız var"

Komisyonda sunum yapan Bakan Uraloğlu da Bakanlık olarak ulaştırma ve haberleşme altyapısına son 21 yılda 275 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlattı. Kamunun altyapı ve yatırımlarının önemli bir bölümünü Bakanlığın yürüttüğünü belirten Uraloğlu, şu bilgileri aktardı:

"Elektronik haberleşme sektöründe ülkemizde sabit ve mobil genişbant internet abone sayısı 93,3 milyona ulaşmış durumdadır. Bunun yaklaşık 19,5 milyonu sabit hatlardan, geri kalan 73,5 milyona yakını da mobil hatlardan sağlanmaktadır. Fiber uzunluğumuz 562 bin kilometreye ulaşmış durumda ve son üç yılda yaklaşık 4,5 kat artış göstermiştir. Fiber genişbant abone sayımız yıllık ortalama yüzde 20 artarak 6,7 milyona ulaşmıştır. Yine, FTTH Council’e göre, ülkemiz son yıllarda fiber abone yaygınlık artışı konusunda 39 Avrupa Birliği ülkesinde de 2’nci sırada yer almaktadır.

"58 milyon kişi aktif sosyal medya kullanıcısı. Günde 7 saat sosyal medya kullanımımız var"

Ülkemizde elektronik imza hizmeti sunan 8 adet şirket bulunmakta olup bu şirketler tarafından oluşturulan e-imza sertifikası sayısı 8,6 milyonu geçmiştir. Bunların, güncel aktif kullanıcı sayısının da 2,6 milyon olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Diğer taraftan, tebligatların fiziki ortamdan elektronik ortama taşınmasına büyük öneme sahip olan kayıtlı elektronik posta yani KEP hizmetlerini sunmak üzere 9 şirket yetkilendirilmiş, kayıtlı elektronik posta adresi sayısı da 2,8 milyona ulaşmıştır. Ülkemizdeki vatandaşlarımızın yaklaşık yüzde 78’i Twitter, yeni adıyla “X”, Instagram, YouTube, Facebook gibi sosyal medya mecralarından en az birini kullanmaktadır. 58 milyona yakın insanımız aktif olarak sosyal medya kullanıcısıdır ve dünyada altı buçuk saat olan günlük kullanım süresi ülkemizde de yaklaşık yedi saattir."

"Dijital platformlar şirketlerini kurdular"

Uraloğlu, Türkiye’den günlük erişimi 10 milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarının ayrıştırılarak bunların temsilcilerinin gerçek kişi ya da tüzel kişi olmasına yönelik düzenleme yapıldığını ve temsilcinin teknik, idari, mali, hukuki sorumluluğu haiz olmasının zorunlu tutulduğunu anlattı.

Bakan Uraloğlu, şunları kaydetti:

"Şöyle bir tecrübeyi de paylaşmak isterim; 'Temsilci atansın' dedik ve o temsilcinin neler yapması gerektiğiyle ilgili belli kuralları ortaya koyduk ancak geçmişte atanan temsilcilerin bizim istediklerimizi yapma kabiliyetinde olmadığını ya da bizim koyduğumuz şartları, istediğimiz yaptırımları uygulamaya yeterli olmadığını biz gerçekten görmüş olduk. Onu da her başımıza gelen olay, her karşılaştığımız olay sonucunda tekrar yeniledik ve hem yeterli, yetkin bir temsilci hem de verdiğimiz, sizlerin kanunlarla koyduğu talimatları bizim de uygulamamızı sağlayacak yetkinliğe getirme noktasında ciddi aşama katettiğimizi söyleyebilirim. Ülkemizde günlük erişimi 10 milyondan fazla olan sosyal ağ sağlayıcıları nelerdir? Biraz önce bahsettim, YouTube, TikTok, Facebook, Instagram ve X’tir. Bunların da hepsi şirketlerini kurdular, en son bunu kuran X’tir ve şu anda bizim mevzuatımıza göre istediklerimizi yapma noktasında yasal mevzuat çerçevesinde istediklerimizi yaptırdığımızı söyleyebilirim."

Komisyonun geçen hafta yapılan toplantısında Rekabet Kurumu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğünden temsilciler sunum yapmıştı.