TBMM Dijital Mecralar Platformu Komisyonu'nda Google temsilcileri sunum yaptı: "Türkiye'de haber web sayfalarına yılda 10 milyar tıklama sağlanıyor"

TBMM Dijital Mecralar Platformu Komisyonu'nda Google temsilcileri sunum yaptı: "Türkiye'de haber web sayfalarına yılda 10 milyar tıklama sağlanıyor"

(ANKARA)- TBMM Dijital Mecralar Platformu Komisyonu, bugün 'dijital telif' gündemiyle yeniden toplandı. Komisyonda, Google Bilgi Teknolojileri Limited Şirketi temsilcileri sunum yaptı. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Müdürü Duygu Yücesoy, "Türkiye'de haber web sayfalarına yılda 10 milyar tıklama sağlanıyor, bu 2023 rakamı. Habercilerimiz için bunun yarattığı da bir ekonomik değer var, bu değer de 2 milyon dolardan fazla. Yani gerçekten burada ciddi bir değer yaratımı söz konusu ve küresel rakamlara baktığımızda, ülkemizdeki rakamlar da oldukça iyi görünüyor" dedi.

Dijital Mecralar Platfomu AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nden de temsilciler katıldı.

"Türkiye’miz için tarihi günlerden bir tanesi"

Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman şunları söyledi:

"Bugün Türkiye’miz için tarihi günlerden bir tanesidir. Dijital dünyada çok önemli konu başlıklarından bir tanesi olan dijital telif konusuyla ilgili çok değerli Google temsilcilerini Komisyonumuzda misafir ediyoruz. Bugün dijital dünyada özellikle medya sektörünün, basın-yayın kuruluşlarının üzerinde çok ısrarla durdukları dijital telif meselesini ele alacağız. Daha önce biz tarafları dinlemek suretiyle, uzmanları dinlemek suretiyle bu konunun genel bir çerçevesini çizmeye çalıştık. Bugün de bu networkün, bu yönetişim masasının önemli paydaşlarından ve taraflarından bir tanesi Google’ı ilk defa bu düzeyde, Türkiye’de dinlemiş olacağız. Dijital telif konusu hepimizin çok önemsediği ve Türkiye’de basın-yayın sektörünün, basın emekçilerinin emek istismarının, emek hırsızlığının önüne geçilmesi ve gerçekten gerçek anlamda bir basın-yayın faaliyetinin gerçekleşmesi için atılması gereken adımlar noktasındaki taleplerinden bir tanesidir.

"Maalesef biz dijitalleşmeyi değil sosyal medyanın yıkıcı etkisini konuşuyoruz"

Günümüz dünyasında maalesef biz dijitalleşmeyi, yapay zekayı konuşmak yerine sosyal medya paylaşımlarını ve sosyal medyanın yıkıcı etkisini konuşmaktayız. Gerçekten yapay zekayı daha fazla konuşmamız gerekiyor. Bu konuda Meclisimizde de bir araştırma komisyonu kurulmasıyla ilgili çalışmalar var, biz bunu çok önemsiyoruz ve önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili daha önemli adımların atılacağı kanaatindeyim. Ayrıca biz de Dijital Mecralar Komisyonu olarak bu yaz döneminde daha yoğun çalışmak suretiyle Türkiye'nin bir dijital değerler haritasını çıkarmak ve dijital dünyanın bir anlamda nedenlerini, niçinlerini, nasıllarını ortaya koymak ve bu konuda bir çerçeve çizmek istiyoruz. Dijitalleşme meselesi sadece kamu yönetimlerinin birtakım kamu politikaları belirlemek suretiyle yönetecekleri bir alan değildir. Muhakkak, dijital mecraların kendi toplum sözleşmelerini, kendi anayasalarını bireyle, toplumla ve devletle yapması gerekmektedir. Biz buna topluluk kuralları diyoruz, topluluk kurallarının yeniden belirlenmesi gerekiyor."

"Türkiye'de ofisimiz var, çalışanlarımız var"

Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Başkanı Tolga Sobacı ise şunları söyledi:

"Google olarak misyonumuz dünyadaki bilgileri düzenleyerek herkesin erişebileceği ve yararlanabileceği haale getirmektir. Bu misyon tüm ürünlerimizin ve hizmetlerimizin de temelini oluşturmaktadır. Misyonumuz doğrultusunda insanların hayatını kolaylaştırmanın ve iyileştirmenin yanı sıra teknolojiyi fayda sağlamak için geliştirmenin önemine inanıyoruz. Google Reklamcılık Pazarlama ve Limited Şirketi ülkemizde 2006 yılında kuruldu. O dönem yerleşik ofisimizin kuruluşu basında da çok yer almıştı ama biz yine bu vesileyle tazelemek isteriz. Biz yerleşik olarak buradayız çünkü birçok toplantılarda bize soruluyor 'burada mısınız', 'Türkiye'de ofisiniz var mı', 'bir çalışanınız var mı?' Evet, buradayız ve çalışanlarımız da var. En son buraya gelişimizin üç yıl önce 15'inci yılımızı kutluyorduk, bugün de 18 yıldır yerleşik ofisimizden hız kesmeden çalışıyor olmanın gururunu yaşıyoruz. 2023 yılı sonu itibarıyla Türkiye'de 100’den fazla çalışanımız bulunmakta."

"Çağa ayak uyduran gençlerin yetişmesine çok önem veriyoruz"

Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Müdürü Duygu Yücesoy, şöyle konuştu:

"18 yıllık yolculuğumuzda yaptığımız katkıyı kategorilendirmek çok zor olsa da dijitalleşme, eğitim ve girişimcilik ve kültür mirasımızın tanıtılması alanlarına odaklanmanın çok daha faydalı olacağını düşündük. Cumhurbaşkanlığımızın Dijital Dönüşüm Ofisi olsun Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız, Kültür ve Turizm Bakanlığımız olsun çok farklı paydaşlarla bu iş birliği programlarına devam etmekteyiz. Burada belki KOBİ’lerimize özel bir önem atfetmekte fayda var, özellikle zorlayıcı ekonomik koşullarda ekonomimizin bel kemiğini oluşturan KOBİ’lerin ayakta durması çok daha kritik hale geliyor ve biz zamanında 12 milyon dolarlık bir destekle TESK’e hibe olsun, KOBİ’lerimize kredi desteği olsun, bundan ayrı olarak bakanlıklarımıza reklam kredisi desteği olsun 12 milyon dolarlık bir katkıda bulunduk. Bunun haricinde dijital çağa ayak uyduran gençlerin yetişmesine çok önem veriyoruz, bu hem girişimcilik alanında hem de eğitim alanında geçerli."

"Tıklanmadığı sürece herhangi bir şekilde bir ücret alınmıyor"

Telif Hakları Uzmanı Adrienn Timar şunları söyledi:

"Haberler konusuna baktığımız zaman, bir de 'Haberler' sekmemiz var. 'Haberler' sekmesinden bahsetmek gerekirse, burada bir kullanıcının yapmış olduğu sorguya cevaben haber sonuçlarını filtrelemesi amacıyla kullandığımız, ayırmak üzere kullandığımız özel bir filtre. Dolayısıyla burada güncel haberlere öncelik verilebiliyor ve böylece, aynı zamanda, kullanıcı yapmış olduğu sorguyla alakalı habere daha rahat ulaşabiliyor. Kısaca, reklamlardan da bu slayt çerçevesinde bahsetmek isterim, burada özellikle Google’ın nasıl gelir elde ettiğine dair örneklerden bir tanesi bu çünkü. Bu çerçevede, haberlerin yanında gösterilen reklamlara baktığımız zaman bunlar arama sonuçlarına göre gösteriliyor ve aynı zamanda tıklama sonucunda ücret elde ediliyor bunlardan. Dolayısıyla, ilgili kullanıcı burada karşısına çıkan reklamı tıklayacak kadar ilginç ve kullanışlı bulursa eğer o zaman, o takdirde Google ücret alıyor; aksi takdirde, tıklanmadığı sürece herhangi bir şekilde bir ücret alınmıyor."

"Olumlu olacak bir yaklaşım içinde bulunmaya hazırız"

Sunumların 'dijital telif' bağlamının eksikliğine vurgu yapan Komisyon Başkanı Yayman, "Google olarak dijital telife dair fikirleriniz nelerdir? Türkiye sizden umutlu bir yaklaşım bekliyor" dedi. Google yetkilerinden Duygu Yücesoy ise, "Her ülkenin habercilik ekosistemi çok farklı. Bizler iki taraf için de olumlu olacak bir yaklaşım içinde bulunmaya hazırız" ifadelerine yer verdi.

Bir önceki komisyon toplantısında gelir ve vergi miktarının açıklanmamasına tepki gösterilen Google için benzer konular yeniden gündeme geldi. Google yetkililerinden Tolga Sobacı, "Vergi miktarını açıklayamıyoruz ama vergi mükellefi olarak ödeme yaptığımızı söyleyebiliriz. Ticari sır niteliğindeki bilgilerimizi maalesef açıklayamıyoruz. Herhangi bir Türkiye şirketinin tabi olduğu bütün gerekliliklere tabiyiz. Amerika'da da bu şekilde" dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ise şirketin Amerika'da halka açık bir şirket olduğunu vurgulayarak, "İnsanlar bilmeden yatırım yapıyor, hisse senedi alıyor yani" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de haber sayfalarına yılda 10 milyar tıklama sağlanıyor"

Duygu Yücesoy, "Aslında burada birkaç rakam paylaşmak istiyorum çünkü bağımsız bir kuruluş tarafından özellikle de global anlamda yapılan bir araştırmanın Türkiye'deki verileri de paylaşıldı. Türkiye'de haber web sayfalarına yılda 10 milyar tıklama sağlanıyor, bu 2023 rakamı. Habercilerimiz için bunun yarattığı da bir ekonomik değer var, bu değer de 2 milyon dolardan fazla. Yani gerçekten burada ciddi bir değer yaratımı söz konusu ve küresel rakamlara baktığımızda, ülkemizdeki rakamlar da oldukça iyi görünüyor" ifadelerine yer verdi.

Komisyon, milletvekillerinin Google temsilcilerine soruları ile devam ediyor.