TBMM Genel Kurulu.. Torun: "13 yıllık bakiyeyi Suriye'de yeni yönetim ile bir köprüye dönüştürmek, bize fayda sağlayacaktır"
(TBMM) - TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Saadet-Gelecek Grubu Bursa Milletvekili Kani Torun, "Suriye'deki gelişmelerin iç politikamıza temas eden noktası sığınmacıların geri dönüşleridir. Burada en büyük problem göç yönetiminin başarılı bir şekilde yürütülememesidir. Bu 13 yıllık bakiyeyi Suriye'de kurulacak yeni yönetim ile bir köprüye dönüştürmek mi yoksa yaşanmasını istemediğimiz kötü bir tecrübe olarak mı değerlendirmek bize fayda sağlayacaktır" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bütçelerinin görüşmeleri sürüyor. Bütçeye ilişkin söz alan Saadet-Gelecek Grubu Bursa Milletvekili Kani Torun, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
"Muhalefet, ulusalcı söylemler üzerinden yabancı karşıtlığını körüklemiştir"
"Ülkemiz uzun yıllardır göç almaya devam etmektedir. Ancak ülkemizde yükselen ırkçılık, kamu kurumlarımızı da etkisi altına almış adeta kamuoyu tatmin etmek için çok sayıda hukuksuzluklar yaşanmıştır. Eğitimlerini bitirdikten sonra katma değerli işlerde çalışmak için burada kalan, sermaye getirerek ülkemizde yatırım yapan, yasal olarak ülkemizde ikamet eden birçok yabancının mağdur edilmesi hem coğrafyadaki prestijimizi sarmış hem de yeni gelecek yatırımlara ket vurmuştur. Ülkemizin ekonomik bir darboğazdan geçtiği bu dönemde yabancı düşmanlarının ekmeğine yağ sürecek şekilde hareket etmenin, hukukun dışına çıkmanın bize sadece zarar verdiğini belirtmek isterim. Örneğin geri gönderme merkezleri ile ilgili bize ulaşan çok sayıda şikayet olmuştur. Muhalefet, ulusalcı söylemler üzerinden yabancı karşıtlığını körükleyerek iktidarı yıpratma stratejisine ağırlık vermiştir. İktidar da yönetimsel sorunları göçmenlere yüklemek, kendisini sorumluluktan kurtardığı için sessiz kalmaktadır.
Her iki tarafın da konforlu siyaset yapma alanı haline gelen göç meselesinin toplumsal barış ve güvenlik açısından son derece tehlikeli boyutlara ulaştığını hep birlikte gördük. Geri dönüşlerin başladığı bu ortamda kalmak isteyenlerin de alacakları tepkiyi düşünmek bile istemiyorum. Baas rejiminin 13 yılın ardından devrilmesi ve Suriye halkının hürriyetine kavuşması bizim için sevindirici bir gelişme olmuştur.
"Eğitim, göç yönetiminin kilit unsurlarından biridir"
Bu gelişmelerin iç politikamıza temas eden noktası Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleridir. Burada en büyük problem göç yönetiminin başarılı bir şekilde yürütülememesidir. Birçok olumsuz örnekle birlikte Suriyeliler ülkemizde uzun yıllar yaşadılar. Burada eğitim görenler, iş kuranlar, evlenenler oldu. Bu 13 yıllık bakiyeyi Suriye'de kurulacak yeni yönetim ile bir köprüye dönüştürmek mi yoksa yaşanmasını istemediğimiz kötü bir tecrübe olarak mı değerlendirmek bize fayda sağlayacaktır.
Burada doğan, eğitimini burada tamamlayan ve iş kuran veya kayıtlı bir biçimde çalışan Suriyeliler için kendi şartlarına özel ikamet izni çıkartılmıştır. Dönmeyi planlayanlar için çok giriş çıkışlı uzun süreli vize düzenlemesi yapılmalıdır. Türkçeyi öğrenen, Türkiye'in sosyal ve kültürel dokusuyla bağlar kuran ve profesyonel ağlar oluşturabilecek sığınmacılar için geri dönüşün ardından tüm bunlardan faydalanmaya devam edilmelidir. Kapıda vize gibi kolaylaştırıcı adımlar şimdiden planlanmalıdır. Eğitim, göç yönetiminin kilit unsurlarından biridir. Eğitim ile göçmenlerin topluma uyumu desteklenmeli, halkımızın kabul kültürünü güçlendirmeliyiz."