TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu... Şeref Arpacı: "Eskiden beyin göçü sadece üniversite öğrencileri ve doktorlarda oluyordu şu anda ihracat yapan sanayiciler, tüccarlar da kaçıyor"
(TBMM) - CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, "Milli ekonomimiz açısından son derece üzüntü verici bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir bir yerli üreticilerimizi yurtdışına kaçırıyor. Eskiden beyin göçü sadece üniversite öğrencileri ve doktorlarda oluyordu şu anda ihracat yapan sanayiciler, tüccarlar da kaçıyor. Bu gidişata ne zaman dur diyeceksiniz ve bir şeyler yapacaksınız. Ne zaman kendi iş insanımız, kendi vatandaşımız kıymetli hale gelecek" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Ticaret Bakanlığı'nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri başladı. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın sunumun ardından yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi:
"Milletin kasasına girecek en az 25 milyar TL'den feragat ettiniz"
"Sizi gerçekten anlamakta zorluk çekiyoruz. 27. dönemde bu meclisten çıkan ve henüz işleme alınmadan değiştirdiğiniz Trendyol yasası! Amerika, Amazonun yarattığı hâksiz rekabet ile ilgili 17 eyalette dava açtı. Siz her zamanki gibi dünyanın gittiğinden tam ters yöne doğru hareket aldınız. ABD Ticaret Bakanı Amazon için 'Amazon Terörü' ifadesini kullanıyor. Bakın haksız rekabette geldiği noktayı vurgulamak için. Siz komisyon çalışmalarına Rekabet Kurulu’nun Genel Müdürü’nü bile göndermediniz. Biz komisyonda bu konuları konuşurken Rekabet Kurulu yoktu. Hem komisyonda hem Genel Kurul’da uzun uzun konuştuk. Ne bürokratlarınızın ne de AK Parti grubunun hiçbir milletvekilinin içine sinmediğini biliyoruz. Talimatla ama siz bu yasada ısrarcı oldunuz. 2025 yılında bu milletin kasasına girecek en az 25 milyar TL, 3 senede belki 150-200 milyar liralık bir gelirden feragat ettiniz.
"Yatırım Türkiye’ye gelmiyor, yatırım yurt dışına çıkıyor"
Bugün sunumunuzda bütçenizin 56 milyar TL olduğunu yazmışsınız. Siz bütün bütçenizin neredeyse yarısını sadece bir firmaya feragat ettiniz. Sayın Bakan bunun karşılığında ihracat artacak yatırım artacak dediniz ama yatırım Türkiye’ye gelmiyor, yatırım yurt dışına çıkıyor. Sizin vazgeçtiğiniz vergiden Trendyol, Suudi Arabistan başta olmak üzere Körfez Bölgesi’ne 3 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yapacak. Geçen hafta Sanayi Bakanı buradaydı BYD firması bir milyar dolar yatırım yapacak diye mutluluktan havaya uçuyordu Trendyol firması Suudi Arabistan’a 2 milyar dolar yatırım yapacak. Bu yatırımlar Körfez ülkelerini gidiyor, Türkiye’ye gelmiyor. Tam da bu dönemindeyiz, kasa tam takır kuru bakır, halk ağır vergiler altında eziliyor, sanayici – esnaf - üretici sıkı para politikası sebebiyle siftah yapamıyorken siz bu kıyak yasayı geçirdiniz. Ve halkın yanında değil yandaşın yanında büyük şirketlere kapitülasyon niteliğinde bir kıyak yaptınız. Gerçekten merak ediyorum gece rahat uyuyabiliyor musunuz? Bu vebal ile emin olun ki sizi ne Allah ne bu Meclis ne de bu Halk sizi affedecektir.
"Bu politikalarla ihracatı arttıramazsınız"
Bir tek savunmanız vardı bu yasayı geçirirken; ihracatı arttırmak, yatırımı arttırmak. Bakın bu ülkede ihracatı siz de biliyorsunuz ki sanayici yapıyor. Bu politikalarla ihracatı arttıramazsınız. Bence siz İhracat Genel Müdürlüğü’nü Sanayi Bakanlığı’na devretseniz daha iyi olur. İhracatı ve yatırım teşvik tutarını bu sene 4’le, seneye 3’le sonraki sene 2 ile çarparak net işlem hacmini hesaplayacaksınız ve bu doğrultuda da lisans ücreti belirleyeceksiniz… Şimdi size soruyorum; Bakanlığınıza yatırım teşviki için başvuran bir firma var mı? Bakanlığınızın bu yatırım tutarının 4’le çarpılıp net işlem hacmi hesaplanacak olması sebebiyle devletin uğrayacağı gelir kaybına dair bir etki analizi yaptı mı? Bu yatırım sayesinde kaç kişiye istihdam sağlanacaktır ve ne kadar ihracat yapacaktır? Firmalar dahilide işlem belgesi ile ithalat yapıp bu ürünler ihracat yaptığında, yani üretime istihdama hiçbir katkı sağlamadan ihracat yaptığında da rakamı 4’le çarpıp net işlem hacminden düşecek misiniz? Firmalar ihracatını arttırmaması hali bir şarta bağlanmış mıdır? Firmaların ithalatının artması hali bir cezaya tabii midir?
"Özellikle tekstil sektörü şu anda komple Mısır’a gidiyor"
Şirketlerimiz büyük bir çöküşle karşı karşıya. İşletmeler, maliyet artışları, belirsizlikler ve etkisiz politikalar yüzünden iflas riskiyle karşı karşıyalar, sadece konkordato ilan ederek ayakta kalmaya çalışıyorlar. Konkordato başvuru sayısı bu yılın on ayının toplamında bin 352’e ulaştı. Daha yıl bitmedi Sayın Bakan. Konkordato başvurularına göre sektörlerin riskleri hesaplandığında, en riskli sektörlerin başında inşaat ve tekstil geliyor. Yılbaşından bu yana inşaat sektöründen 78 konkordato başvurusu gelirken, tekstil sektöründen 73 konkordato başvurusu yapıldığı görülüyor. Bu sayılar, ülkemizdeki sanayi ve ticaret hayatının ne denli zor bir süreçten geçtiğini gösteriyor. İş dünyası, hükümetinizin yetersiz ve hatalı politikaları nedeniyle büyük bir belirsizlik içinde kalmış, birçok sanayici yatırım yapmaktan çekinir hale gelmiştir. Bazı sanayicilerimiz, yurtdışında yatırım yapıyor. Özellikle tekstil sektörü şu anda komple Mısır’a gidiyor. Mısır’ın elektrik fiyatları bizim dörtte birimiz Sayın Bakan. Milli ekonomimiz açısından son derece üzüntü verici bir tabloyla karşı karşıyayız. Bir bir yerli üreticilerimizi yurtdışına kaçırıyor. Eskiden beyin göçü sadece üniversite öğrencileri ve doktorlarda oluyordu şu anda ihracat yapan sanayiciler, tüccarlar da kaçıyor. Bu gidişata ne zaman dur diyeceksiniz ve bir şeyler yapacaksınız! Ne zaman kendi iş insanımız, kendi vatandaşımız kıymetli hale gelecek."