Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç: "Projelerimizden biri olan Türkiye'deki ilk ve tek akıllı şehir projesidir REMOURBAN"
(ESKİŞEHİR)- Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin, "Akıllı kent yatırımlarını REMOURBAN Projesi ile taçlandırarak, akıllı ve sürdürülebilir kent projelerinde ülkemizin uluslararası rekabette güçlenmesine katkı veriyoruz. Tepebaşı’nı ilklerin ve ödüllerin kenti yapmayı başardığımız projelerimizden biri olan birinci nesil Türkiye'deki ilk ve tek akıllı şehir projesidir REMOURBAN. TOKİ’den devraldığımız 57 villayı, REMOURBAN ile yerinde dönüştürerek yeniledik” dedi.
Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuşmasında REMOURBAN projesine de değinen Ataç, “Şehirlerimizin gelişmesi, hem bugünün hem de geleceğin huzurlu ve güvenli yaşam alanlarına dönüşmesi için kentsel dönüşüm büyük bir öneme sahip. Kentimizin her bir köşesinde yaşam kalitesini artırmak, modern ve güvenli yapılar inşa etmek, aynı zamanda çevremize duyarlı bir şehircilik anlayışıyla hareket etmek en büyük hedefimizdir” diye konuştu.
Ataç, açıklamasında şunları kaydetti:
“Eskişehir Tepebaşı Belediyesi olarak dünya vizyonunu yakalayan projeler geliştirmeye, hayata geçirmeye ve çalışmalarımız ile ülkemize değer katmaya devam ediyoruz. Dünyada ‘marka kent’ olmanın yolu, akıllı kent yatırımlarından geçiyor. Akıllı kent yatırımlarını REMOURBAN Projesi ile taçlandırarak, akıllı ve sürdürülebilir kent projelerinde ülkemizin uluslararası rekabette güçlenmesine katkı veriyoruz. Tepebaşı’nı ilklerin ve ödüllerin kenti yapmayı başardığımız projelerimizden biri olan birinci nesil Türkiye'deki ilk ve tek akıllı şehir projesidir REMOURBAN. TOKİ’den devraldığımız 57 villayı, REMOURBAN ile yerinde dönüştürerek yeniledik. Dönüşüm çalışmalarımızın temelini enerji verimliliği, sürdürülebilir ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri ile yaygınlaştırma alanındaki esaslar ile belirledik. Tüm bu çalışmaları projemizin Avrupa Birliği hibe programı Ufuk 2020’den almaya hak kazandığı 5 milyon avro hibe ile gerçekleştirdik. 57 villanın dönüşüm kapsamında yenilenmesi ile oluşturulan Yaşam Köyü’nde, Alzheimer hastalarını misafir edecek konukevinden, çocuklara oyun alanı oluşturan kreşe, çeşitli etkinliklerin yapılacağı beceri ve sanat atölyesinden, fizyoterapi merkezine kadar toplumun tüm kesimlerinin sosyal hayata katılmasına yardımcı olacak tesisler bulunuyor. Engelli bireylerin çalışma hayatına katılarak çeşitli yerlerde istihdam edilmesine imkan tanıyan İbrahim Ethem Kesikbaş Engelliler Montaj Atölyesi de Yaşam Köyü’nün bir başka önemli bölümü olarak dikkat çekiyor.
“Tepebaşı, daha yaşanabilir bir dünya için çalışıyor”
REMOURBAN ile yüzde 53 enerji tasarrufu ve karbon emisyonunda yüzde 63 azalma sağlandı. Uyguladığımız tüm ekolojik iyileştirmelerle enerji tüketimi metrekarede 274 kilowatt saat iken yenilenebilir enerjinin katkısıyla metrekarede 38 kilowatt saate düştü. Belediyemiz yılda öngördüğü metrekarede 170 kilowatt saatin çok üstüne çıkarak 235 kilowatt saat enerji tasarrufu sağladı ve metrekare başına 126 avro hibe almaya hak kazandı. Bina bazında sadece ısıtma ve soğutmada, metrekarede 100 kilowatt saat enerji ihtiyacı azaldı. 7 ülkeden 22 ortaklı REMOURBAN Projesi, Avrupa Birliği'nin bilimsel ve uygulamalı araştırma, geliştirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere oluşturduğu Ufuk 2020 Çerçeve Programı kapsamındaki bir proje. İngiltere’den Nottingham, İspanya’dan Valladolid ve Türkiye'den Tepebaşı'nın yer aldığı 3 kentin deneyimleri ve vizyonları öncü ve yol gösterici seçildi ve bu kentler, çevre dostu ve sürdürülebilir akıllı kent projeleriyle kentsel dönüşümleri başlattı. 2015 yılında enerji, ulaşım, bilişim ve yaygınlaştırma alanlarında başlayan bu dönüşümler, 5 yıl içerisinde tamamlandı. Ufuk 2020 Programı kapsamında Tepebaşı, 36 kentin içindeki yeriyle Türkiye’deki ilk yol gösterici ve uygulayıcı kent olma unvanına da sahip oldu. Tüm bunların neticesinde projemiz ile 14 ulusal ve uluslararası kongreye, toplantıya davet alarak katıldık. Yurt içinde birçok ödüle layık görüldük. Ancak bizim için en önemli geri dönüş, dünya çapında ve daha önce ülkemize gelmemiş ödülleri kazanmak oldu. Elektriğini güneşten üretebilen, alternatif ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelerek elektrikli bisikletlerimiz ve otobüslerimizle, hibrit otomobillerimizle çevreci çözümleri sunarken; akıllı sistemleri sayesinde tasarruf eden yapılarıyla Tepebaşı, daha yaşanabilir bir dünya için çalışıyor.
"'Sürdürülebilir Şehirler ve Yerleşimler' ödüllerinde 'Akıllı Şehir Geliştirme' dalında 'Küresel Model' ödülüne layık görüldük"
REMOURBAN projemiz ile sürdürülebilir akıllı şehir çalışmaları alanında dünyanın takdirini kazandığımız ilk ödül; Eylül 2019’da geldi. Birleşmiş Milletlerin destekleriyle Etiyopya’nın ve Afrika Birliği’nin başkenti Addis Ababa’da gerçekleştirilen 14. İnsan Yerleşimleri Küresel Forumu’na davet edildik. 52 ülke ve 500’den fazla katılımcı ile 'Sürdürülebilir Şehirler ve Yerleşimler' ödüllerinde 'Akıllı Şehir Geliştirme' dalında 'Küresel Model' ödülüne layık görüldük. Bu onur ile ülkemizi bu alanda ilk kez gururlandırmayı başardık, ilk kez bir Türk yönetici bu ödüle layık görülmüş oldu. Dünya genelinden bakanlar, belediye başkanları, tanınmış uzmanlar, iş insanları ve sosyal liderler; şehirlerin ve insan yerleşimlerinin planlamasını, uygulamasını ve yönetimini geliştirmek ve şehirleri daha yeşil, daha akıllı ve daha sürdürülebilir hale getirmek için dijital devrimden kaynaklanan büyük fırsatlardan nasıl yararlanılacağı hakkında fikirlerini ve projelerini sundu. Ben de 'Dijital Çağda Kentlerin ve İnsan Yerleşimlerinin Sürdürülebilir Gelişimi' teması ile düzenlenen forumda, Sürdürülebilir Kentler ve İnsan Yerleşimleri konusunda, REMOURBAN’ı anlatma şansı yakaladım.
"Birinci seçildik ve Türkiye'ye ilk kez bu ödülü getiren belediye olduk"
Tepebaşı’nın Türkiye’ye yaşattığı ikinci büyük onur ise Energy Globe Vakfı tarafından düzenlenen dünyanın en prestijli çevre ödüllerinden birisi Ulusal Enerji Küresi Ödülü oldu. Çevrenin Oscar’ı olarak anılan ve 180’den fazla ülkeden 2 bin 500’den fazla projenin başvurduğu ödülün 2021 yılı kazananı, Melih Savaş Yaşam Köyü’nde uyguladığımız Avrupa Komisyonu’nun birinci nesil ve Türkiye’nin ilk uygulamalı Akıllı Şehir Projesi REMOURBAN oldu. Birinci seçildik ve Türkiye'ye ilk kez bu ödülü getiren belediye olduk. Tepebaşı Belediyesi olarak bugün yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’nin lider belediyesiyiz. Ulusal Enerji Küresi Ödülü’nü Avusturya Ticaret Müsteşarı Georgh Karabaczek bizzat Eskişehir’e gelerek bizlere takdim etti ve çok büyük bir onuru daha böylece yaşamış olduk.
"Daha yaşanabilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz"
Hedefimiz, şehirlerimizin her bir köyünden mahallemize kadar, herkesin daha konforlu, sağlıklı ve güvenli bir ortamda yaşamını sürdürebileceği, modern ve insan odaklı bir kentsel yapı inşa etmektir. Ancak bu büyük dönüşüm, iktidarın desteği ve vatandaşlarımız ile özel sektörün katılımı ile mümkün. Kentsel dönüşüm çalışmalarında yetki, yasal olarak ilgili bakanlığa ait durumda. Bizler bu konuda kent merkezinde geniş çaplı bir çalışma yapamıyor olsak da dünya vizyonunu yakalayan bir çalışmaya imza atmış bulunuyoruz. Bize göre kentsel dönüşüm, yalnızca binaların yenilenmesi değil, aynı zamanda altyapıdan yeşil alanlara, ulaşım sistemlerinden sosyal donatılara kadar yaşamı kolaylaştıracak önemli yatırımları içerir. Bu süreçte, önceliğimiz, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve çevre dostu, sürdürülebilir projelerle şehrimizi geleceğe taşımaktır. Biz bu doğrultuda başarılı bir süreç geçirdiğimize inanıyoruz. Bu ödüllere layık görülmekten ve ülkemizi bu platformlarda ilk kez temsil ediyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Tepebaşı ile birlikte ülkemize değer katmaya ve daha yaşanabilir bir dünya için çalışmaya devam edeceğiz.”