Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği'nden medikal estetik işlemlerinin kapsamını genişleten düzenlemeye tepki

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği'nden medikal estetik işlemlerinin kapsamını genişleten düzenlemeye tepki

(ANKARA) - Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, medikal estetik işlemi yapacak hekim kapsamının genişletilmesine ilişkin yeni düzenlemenin, mesleki sınırların belirsizleşmesine ve hasta güvenliğinin tehlikeye atılmasına yol açacağı uyarısında bulunarak, düzenlemenin acilen yeniden değerlendirilmesini istedi.

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında yapılan düzenlemelere ilişkin açıklama yaptı.

Düzenlemelerin, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları arasında ciddi endişe yarattığı belirtilen açıklamada, daha önce yalnızca plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanları, dermatoloji uzmanları ile Bakanlıkça onaylı medikal estetik sertifikası bulunan hekimler tarafından yapılması gereken estetik işlemlerin, artık "eğitim müfredatları ve sertifika ile edinilmiş yetkinlikleri kapsamında diğer hekimler tarafından" da yapılmasına olanak tanındığı aktarıldı.

Açıklamada, şu uyarılarda bulunuldu:

"Branş isimlerimizin ve 'Bakanlık onaylı' ifadesinin yönetmelikten çıkarılması, mesleki sınırların belirsizleşmesine ve hasta güvenliğinin tehlikeye atılmasına yol açacaktır. Yetkin olmayan ellerde yapılacak estetik işlemler, komplikasyonların artmasına ve halk sağlığının ciddi şekilde tehlikeye girmesine neden olacaktır. Estetik işlemlerin cazip hale gelmesi, hekimlerin bu alana yönelmesine ve diğer branşlardaki hasta ihtiyaçlarının karşılanamamasına, dolayısıyla kamudaki hekim açığının daha da artmasına neden olacaktır. Eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde görev yapan eğitici hekimlerin, cazip koşulları nedeniyle estetik işlemlere yönelmesi, tıp eğitiminde ve asistan eğitiminde ciddi eksikliklere yol açacaktır. Bu durum, gelecekte nitelikli hekim yetiştirilmesini tehlikeye atacak ve sağlık sisteminin temel taşlarını zayıflatacaktır. Hali hazırda yetkisiz kişiler tarafından yapılan merdiven altı uygulamaların denetiminde yetersizlikler sürerken, bu değişiklik denetim mekanizmalarını daha da zorlayacaktır."

Hasta güvenliğini tehlikeye atan, sağlık sisteminde dengesizlikler yaratan ve sağlık turizmi açısından Türkiye'ye zarar verme potansiyeli taşıyan düzenlemenin acilen yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "Sağlık Bakanlığı’nı, bu tür değişikliklerde ilgili uzmanlık dernekleriyle istişare etmeye, bilimsel ve etik değerleri önceleyen düzenlemeler yapmaya ve etkin denetim mekanizmalarını hayata geçirmeye davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.