Ukrayna, Kursk bölgesinde "tampon bölge" oluşturmayı hedeflerken; Rusya, bu aşamada müzakerelerin olmayacağını belirtti
(ANKARA) - Ukrayna tarafından Rusya’nın Kursk bölgesine yapılan saldırılarda bir köprünün daha yıkılmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky, bölgeye yönelik saldırıların Moskova sınırındaki Rus güçlerine karşı defansif bir amaç taşıdığını belirtirken, "bir tampon bölge" oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi. Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov ise, bu saldırıların uzlaşma görüşmelerini sekteye uğratacağını belirtti.
Ukrayna, Rusya'nın tedarik yollarını kesintiye uğratmak amacıyla Rusya’nın Kursk bölgesinde Seym Nehri üzerindeki önemli bir köprüyü daha havaya uçurmasının ardından dünya, Ukrayna ve Rusya'dan gelecek açıklamaları bekledi. Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanı Mikola Oleşçuk’un sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda, Seym Nehri üzerindeki bir köprünün havaya uçurulması ardından bu eylemin Rusya’nın ikmal yerlerini sekteye uğratmak için yapıldığını söyledi. Ukrayna, 6 Ağustos’tan beri Kursk bölgesindeki ilerleyişini sürdürürken, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov, Ukrayna için barış tekliflerini iptal etmediklerini, ancak Kursk'taki durum nedeniyle bu aşamada müzakere yapamayacaklarını söyledi
Zelenski Kursk bölgesini "tampon bölge" olarak kullanmak istediğini belirtti
Ukrayna Başkanı Volodimir Zelensky, Rusyadaki Kursk bölgesine yönelik yapılan askeri müdahalelerin Moskova’nın sınır ötesinde daha fazla saldırı gerçekleştirilmesini önlemek için bir tampon bölge oluşturmak amacıyla yapıldığını söyledi. Zelensky yaptığı konuşmada, savunma operasyonlarındaki birincil önceliklerinin Rus savaş potansiyelini mümkün olduğunca yok etmek ve maksimum karşı saldırı eylemleri yürütmek olduğunu belirtti.
Uşakov, bu eylemler hakkında "barış görüşmelerini aksatabilir" dedi
Kremlin Dış Politika Yardımcısı Uşakov, sosyal medya üzerinden verdiği röportajda, Rusya’nın Kursk bölgesine yaptığı saldırı nedeniyle Moskova’nın şimdilik Ukrayna ile barış görüşmeleri yapmaya hazır olmadığını ancak daha önceki barış önerilerinin de geri çekilmediğini söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in haziran ayında ortaya koyduğu barış görüşmeleri önerilerinin artık gündemden kalktığı sorularına karşı Uşakov, görüşme önerilerinin sürdürülme ihtimalinin devam ettiğini söyledi. Moskova’nın Kiev ile herhangi bir görüşme olasılığını askıya alma konusundaki tutumunu ne kadar sürdüreceğinin ise duruma ve savaş alanına bağlı olduğunu belirtti.