Yalçın Karatepe ve Volkan Demir, Kırklareli’deki ekonomi turunu tamamladı: "Yoksulluk sınırı dahilinde maaş alan kimseden yüzde 15’ten başka bir gelir vergisi dilimi olmamasını istiyoruz"

Yalçın Karatepe ve Volkan Demir, Kırklareli’deki ekonomi turunu tamamladı: "Yoksulluk sınırı dahilinde maaş alan kimseden yüzde 15’ten başka bir gelir vergisi dilimi olmamasını istiyoruz"

Haber: NİSANUR YILDIRIM / Kamera: CEMAL BERK AYTEKİN

(KIRKLARELİ) - CHP’nin Genel Başkan Yardımcıları Yalçın Karatepe ve Volkan Demir öncülüğündeki ekonomi heyetinin Türkiye’nin farklı illerini gezerek başlattıkları ekonomi turunun ikinci haftasında ilk durak Kırklareli oldu. Karatepe, kentte pazar yeri ziyaretine ilişkin "Bir Kırklarelili hemşehrimiz sadece ıspanak alabilmişti. Başka bir şey almaya gücünün yetmediğinden bahsetti" dedi. Demir ise vergi dilimlerindeki adaletsizliğe değinerek, "Yoksulluk sınırının 66 bin 500 lira olduğu bir ülkede, yoksulluk sınırı dahilinde maaş alan kimseden yüzde 15’ten başka bir gelir vergisi dilimi olmamasını istiyoruz" diye konuştu.

CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile Ticaret Bakanlığından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir öncülüğündeki ekonomi heyeti, “Ekonomik Sorunların Var Bir Çaresi” sloganıyla Türkiye’nin farklı illerinde ekonomik sorunların çözümünü anlatıp vatandaşın sorunlarını dinlemeye devam ediyor.

Yalçın Karatepe ve Volkan Demir’in öncülüğündeki ekonomi turunda bu haftaki ilk durak Kırklareli ve Lüleburgaz oldu. Karatepe ve Demir’e; CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Bolu Milletvekili Türker Ateş, Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur eşlik etti.

Ekonomi heyeti, Lüleburgaz’da Petrol İş Sendikası Trakya Şubesi’ni ziyaret etti. Karatepe ve beraberindeki milletvekilleri, sendika ziyaretinin ardından Lüleburgaz’da Sanayi ve Ticaret Odası ile Ticaret Borsası’nı ziyaret ederek iş insanlarının sorunlarını dinledi.

Lüleburgaz ziyaretlerinin ardından Kırklareli merkezine geçen heyet burada da Ticaret, Sanayi ile Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nda iş insanlarıyla bir araya geldi. Karatepe ve Demir, Kırklareli'de pazar yerini ziyaret ederek esnafın ve yurttaşların sorunlarını dinledi.

Ekonomi heyetinin son programı CHP Kırklareli İl Başkanlığı oldu. Heyet burada gerçekleştirdikleri ziyaretleri değerlendirerek basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe, şunları söyledi:

"Bir Kırklarelili hemşehrimiz sadece ıspanak alabilmişti"

"Biz bir sonraki seçimde iktidar olacağını bilen, buna samimi olarak inanan bir partinin ekonomi kadroları olarak bugün burada kalabalık bir heyetle bu ziyaretleri gerçekleştiriyoruz. Bugün karşı karşıya kaldığınız sorunların tamamını -ücretliler, emekliler, iş dünyası- çözecek programları hayata geçirme çabasını etkin bir biçimde sürdürüyoruz. Kırklareli’nin hem kendine özgü hem de Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik koşullardan kaynaklanan sıkıntılar belirgin bir biçimde yaşanıyor. Pazar yerini dolaşırken alışveriş yapmakta zorlanan emekli vatandaşlarımızla karşılaştık. Bir Kırklarelili hemşehrimiz sadece ıspanak alabilmişti. Başka bir şey almaya gücünün yetmediğinden bahsetti. Pazarcı esnafının da zorda olduğunu gördük. Bütün günlük hasılatını bir plastik kaseye koymuş bir esnafımızın, o gün elde ettiği hasılatın kendi günlük yevmiyesine bile yetmediğini gözyaşları içerisinde bizimle paylaştı. Bu sadece Kırklareli’nin sorunları değil. Türkiye’nin her yerinde karşılaştığımız sorunlar arasında. Burada kendine özgü sorunları da var. Onları ilgili taraflardan dinleyerek not ettik."

Esnaf ve çiftçinin çok zor durumda olduğunu ve acilen desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir, ilerleyen günlerde bu desteklerin neler olabileceğini kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi. Demir, konuşmasına şöyle devam etti:

“Pazar yeri ziyaretimizde emekli ve asgari ücretli vatandaşlarımızın alım gücünün düştüğü ve bir şey alamadıkları sorunuyla karşılaştık. En düşük emekli maaşının acilen asgari ücret düzeyine çıkarılmasını bekliyoruz ve istiyoruz. Asgari ücretin 30 bin lira olmasını talep ediyoruz. 30 bin lira kulağa hoş geliyor diye söylediğimiz bir laf değil. 30 bin lira, ücretlinin en çok maruz kaldığı enflasyon sonucu ulaştığımız bir rakam. Asgari ücretin 30 bin lira olmasını isterken küçük esnafımızı ve KOBİ’lerimizi koruyacak bazı destek paketleri ile çalıştık. 10 kişi çalıştıran iş yerlerine 6 bin lira asgari ücret desteği verilsin. Asgari ücret desteği şu an 700 lira ve herkese verilmiyor. Asgari ücret desteği her çalışana verilsin ve iki katına çıkarılsın gibi önerilerimizi yaptık. Bu da iş dünyası tarafından kabul gördü.

"Maaş alan birisinin ikinci, üçüncü ayda aldığı ücret vergi dilimleri yüzünden düşüyor"

Bir diğer talebimiz vergi dilimleri. Bugün ilk vergi dilimi 110 bin lira, yeni yılda yeniden değerleme oranı olan yüzde 44 civarında artacak. Bu yetmez. Maaş alan birisinin ikinci, üçüncü ayda aldığı ücret düşüyor. Yoksulluk sınırının 66 bin 500 lira olduğu bir ülkede, yoksulluk sınırı dahilinde maaş alan kimseden yüzde 15’ten başka bir gelir vergisi dilimi olmamasını istiyoruz. Bununla ilgili de çalışmalarımızı yaptık. CHP ekonomi ekibi sahadan hiç ayrılmıyor. Sahada olmaya devam edeceğiz. Halkımızın her kesiminin sesini duymaya ve duyurmaya devam edeceğiz."