Yankı Bağcıoğlu: “Modern teknolojilerle donatılmış çok maksatlı bir açık deniz eğitim gemisinin ülkemize kazandırılması artık zorunluluk haline gelmiştir"

Yankı Bağcıoğlu: “Modern teknolojilerle donatılmış çok maksatlı bir açık deniz eğitim gemisinin ülkemize kazandırılması artık zorunluluk haline gelmiştir"

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, "Modern teknolojilerle donatılmış çok maksatlı bir açık deniz eğitim gemisinin ülkemize kazandırılması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu gemi, denizcilik fakültesi öğrencilerinin STCW 78/Manila 2010 kurallarına uygun olarak uygulamalı eğitim yapabilmeleri için özel olarak tasarlanmalı ve 3 artı 3 ay kısa stajlar ile altı ay açık deniz stajları gibi zorunlu eğitim süreçlerine ev sahipliği yapmalıdır. Kamu ve özel sektörün ortak bir çaba göstererek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonunda, sektörün paydaşlarıyla iş birliği yapması kaçınılmazdır” açıklamasını yaptı.

CHP Milli Savunma Bakanlığı'ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, denizcilik eğitimi alan öğrencilerin nitelikli staj imkanı bulmakta zorlandıklarını ve bu durumun öğrencileri meslekten soğuttuğunu belirterek çözüm önerisini paylaştı. Bağcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin uluslararası standartlarda denizcilik eğitimi verebilmesi için çok maksatlı bir açık deniz eğitim gemisinin ivedilikle envantere kazandırılması gerektiğini vurguladı.

"Öğrencilerimiz zorunlu stajlarını tamamlayacak yeterli gemi bulmakta güçlük çekmektedir"

Bağcıoğlu’nun açıklaması şöyle:

"Ülkemizin denizcilik sektörü, dünya çapında rekabetçi bir noktaya taşınmayı hak ediyor. Bu bağlamda, denizcilik eğitimi gören öğrencilerimizin uluslararası standartlara uygun, nitelikli ve kesintisiz bir eğitim almaları önceliklerimiz arasında yer almalıdır. Ancak günümüzde denizcilik fakültelerinde okuyan veya mezun olan öğrenciler, zorunlu stajlarını tamamlayacak yeterli gemi bulmakta güçlük çekmektedir. Buldukları gemilerde ise müfredat dışı ve standartların altında bir eğitim görmek zorunda kalmaktadırlar. Bu durum öğrencilerin mesleğe olan ilgisini azaltmakta, hatta bazılarını denizcilik kariyerinden vazgeçmeye itmektedir.

Bu zorlukları aşmak ve denizcilik sektörümüzde nitelikli iş gücünü artırmak adına, modern teknolojilerle donatılmış çok maksatlı bir açık deniz eğitim gemisinin ülkemize kazandırılması artık bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu gemi, denizcilik fakültesi öğrencilerinin STCW 78/Manila 2010 kurallarına uygun olarak uygulamalı eğitim yapabilmeleri için özel olarak tasarlanmalı ve 3 artı 3 ay kısa stajlar ile altı ay açık deniz stajları gibi zorunlu eğitim süreçlerine ev sahipliği yapmalıdır. Ancak böyle bir geminin işletim maliyetleri oldukça yüksektir. Dolayısıyla kamu ve özel sektörün ortak bir çaba göstererek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonunda, sektörün paydaşlarıyla iş birliği yapması kaçınılmazdır. Bu projede, eğitim gemisinin bakım-onarım faaliyetlerinin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve ilgili döner sermaye işletmeleri tarafından üstlenilmesi, işletim maliyetlerinin ise denizcilik alanında faaliyet gösteren şirketler ile devlet tarafından sübvanse edilmesi düşünülebilinir.

Ayrıca, bu gemide kurulacak simülatörler sayesinde öğrenciler gerçek deniz şartlarını birebir yaşayarak eğitimlerini pekiştirebilecek, teori ile pratiği birleştirme fırsatı bulacaktır. İhtiyacın aciliyetine binaen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın koordinasyonunda tüm tarafların bir araya geleceği bir çalıştay düzenlenmesi ve bu projeyi hızla hayata geçirmek için gerekli adımların atılması elzemdir."

Bağcıoğlu, çok maksatlı eğitim gemisinin ayrıca modern eğitim ve bilimsel araştırmalar ile insani yardım operasyonlarına da katkı sağlayacağını, böylece Türkiye’nin denizcilik eğitiminde dünyaya örnek bir ülke olabileceğini de ifade etti.