Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Çakır: "Onlarca, yüzlerce kez de gözaltına alınsak Fernas işçilerinin mücadelesini kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız"

Bağımsız Maden İş Sendikası Başkanı Çakır: "Onlarca, yüzlerce kez de gözaltına alınsak Fernas işçilerinin mücadelesini kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız"

HABER: OGÜN AKKAYA KAMERA: GURBETELLİ YALÇIN

(ANKARA)- Kurtuluş Parkı'nda oturma eylemi yapan ve açlık grevinin ikinci gününde gözaltına alınan Fernas işçileri, ifadelerinin alınması ve sağlık kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, "Hakkını arayan insanlar ya gözaltına alınıyor ya da yasa var deniyor. Bu yasalar aslında patronlara da var ama kullanmıyorlar. İşçileri dizginlemeye çalışıyorlar. Onlarca, yüzlerce kez de gözaltına alınsak bu işçilerin mücadelesini kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız. Bunu da bütün kamuoyu, siyasetçiler, patronlar bilsin" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde AK Partili Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'na ait Fernas Madencilik'te çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılan madenciler, Kurtuluş Parkı'nda başlattıkları oturma eylemi ve açık grevinin 2. gününde polis müdahalesi sonrasında gözaltına alındı. İşçilerin parkta kaldıkları alan polisler tarafında bariyerlerle kapatıldı. İşçiler, ifadeleri alındıktan ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra serbest bırakıldı.

"Açlık grevi, madenciler açısından riskli bir karar"

Fernas işçilerinin gözaltına alınmasını ANKA Haber Ajansı'na değerlendiren ve "Tekrar aynı akıbetle karşılaşsak da geri adım atmayacağız" diyen Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, şöyle konuştu:

"Maden işçileri 53 gündür bu mücadeleyi sürdürüyor. İşçiler yerden göğe çok haklılar. Bunu bütün Türkiye'ye de anlayabildiler diye düşünüyoruz. Bu haklılıkları karşısında güçlü bir perdeyle karşılaştılar. Meclis'te vekil olan, çok güçlü ekonomik ve siyasi gücü olan Ferhat Nasıroğlu ve ondan çekinen ve onun arzuları doğrultusunda hareket eden devlet bürokrasisi, yerel idareciler, kollukla her yerde karşılaştık. Burada da karşılaştık. Daha önce de Ankara'da iki hafta önce 24 arkadaşımız gözaltına alınmıştı. Dün gece de gözaltı oldu. Daha öncesinde de Soma'da, Akhisar'da da gözaltı oldu. Madenciler, madenci eşlerine yurt dışı çıkış yasağı, bizlere iş yerine 500 metre yaklaşmama cezası verildi. Bu uygulamaların sonuncusu olur diye düşünüyoruz. Çünkü madencinin haklı olduğu için korkmasını gerektirecek bir durum yok. Arkadaşlar da korkmuyor. Bugün de ısrarımızı sürdüreceğiz. Açlık grevi üçüncü gününde. Dün akşam gözaltı işlemi sonrasından bir arkadaşımız bayıldı. Dört saat sonra hastaneden yanımıza geldi. Açlık grevinin etkileriyle bedeni susuz kalmış. Madenci gaz ve toz soluyan, sürekli yer altında bedeni hızla yıpranan arkadaşlar. Riskli bir karar madenciler açısından. Dolayısıyla biz çözüm doğrultusunda arayışımız, itirazımızı, çabamızı, inadımızı sürdüreceğiz. Bu kararı verenler, hem Türkiye'de sendikal mücadelenin, işçi haklarının üstünü örtmek, basmak, işçilerinin haklarını kullanmasını sağlamak üzere hareket ediyorlar. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürme tarafında olacağız. Tekrar aynı akıbetle karşılaşsak da geri adım atmayacağız. Çözüm üretim öyle geri geleceğiz."

"Bu yasalar patronlara da var ama kullanmıyorlar"

Bağımsız Maden İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır ise Fernas işçilerinin haklarını alana kadar açlık grevini ve Ankara'daki direnişlerini sürdüreceğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Onlarca kez gözaltına alındık. Gözaltı bizi yıldıramaz. İşçilerin hakları bizim için önemli ve değerlidir. Biz işçilerimizi dinledik. İşçilerimiz 3 günden beri açlık grevi yapıyorlar. Meclis'teki vekillere ve Türkiye kamuoyuna şunu söylemek istiyorum. Bu madenciler sizler gibi normal vatandaşlar gibi değil. Güneşi az gören insanlar. Bu arkadaşlara hassas davranılması lazım. Ona göre ölçülüp, biçilmesi lazım. Bizim 16 saat, 8 saat gördüğümüz güneşi onlar 4-5 saat görüyorlar. Açlık grevi arkadaşları yıpratıyor. Böyle müdahaleler de olduktan sonra daha kötüye gidiyor arkadaşların durumları. Hakkını arayan insanlar, ya gözaltına alınıyor ya da yasa var deniyor. Bu yasalar aslında patronlara da var ama kullanmıyorlar. İşçileri dizginlemeye çalışıyorlar. Onlarca, yüzlerce kez de gözaltına alınsak bu işçilerin mücadelesini kazanmadan Ankara'dan ayrılmayacağız. Bunu da bütün kamuoyu, siyasetçiler, patronlar bilsin."

Fernas işçileri, saat 13.00'da tekrar Kurtuluş Parkı'nda bir araya gelecek.