Bakan Tekin'den 'yabancı okul' açıklaması: ‘’Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar, mevzuat içine girmezlerse yok hükmündeler’’

Bakan Tekin'den 'yabancı okul' açıklaması: ‘’Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar, mevzuat içine girmezlerse yok hükmündeler’’

(ANKARA) -Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Fransız ve Alman okulları başta olmak üzere bazı yabancı okullarda Türk öğrenci kabulünün yasaklanmasına ilişkin “Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Dolayısıyla mevzuat içerisine girerlerse eğitim öğretim faaliyetlerine devam edecekler. Girmezlerse, yok hükmündedir” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, AK Parti’nin grup toplantısı öncesinde gazetecilerin Türkiye’deki yabancı okulların durumuyla ilgili sorularını yanıtladı. Tekin, şunları söyledi:

“Eğitimle ilgili yasal düzenlemelerimiz hükmü doğrultusunda işlem yapıyoruz. Bahsi geçen okulları yasal sınırları içerisinde eğitim öğretimlerine devam ettiriyoruz. Bu okullar normal koşullarda bizim mevzuatımızda yeri olmayan okullar. Dolaysıyla mevzuat içerisine girerlerse eğitim öğretim faaliyetlerine devam edecekler. Girmezlerse, yok hükmündedir.”

“Oradan mezun olanların denkliği olmayacak mı” sorusu üzerine Tekin, “Yok, zaten yok” yanıtını verdi.

Bu okulların hukuki statüye kavuşması için uluslararası ikili sözleşme yapılması gerektiğini kaydeden Tekin, “Bahsi geçen, yasal dayanağı olmayan 12 okulu, uluslararası sözleşme ile karşılıklı ülkelerin anlaşacağı bir zeminde yasal duruma kavuşmasını arzu ediyoruz.Fransa ile görüşmelerimiz devam ediyor, Pakistan'da görüşmelerimiz devam ediyor. Uluslararası sözleşme yapalım, Avrupa’daki Türk vatandaşlarımızın çocuklarını, demokratik ve özgür bir biçimde kendi anadillerini öğrenebilecekleri bir zeminde uluslararası sözleşme yapmak için çaba sarf ediyoruz.”

"Yeni başlangıçlar eleştiri konusu olabilir"

Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi’ne ilişkin de konuşan Tekin, “Hazırlık sürecini dolu dolu geçirdiğimize ve bu konuda görüş alınabilecek herkesten görüş aldığımıza inanıyoruz. Türkiye’de öğretmen yetiştirme sürecine dair yeni bir başlangıç yapıyoruz. Yeni başlangıçlar hep farklı kesimlerden, farklı toplumsal yapılardan eleştiri konusu olabilir. Saygı duyuyoruz” dedi.