Bursalı biber üreticisi satamadığı ürünü çöpe döküyor: "3-5 liraya alıcı bulamadığımız biber markette 45 liraya alıcı buluyorsa sistemde bir sıkıntı var"
ZEHRA DEĞİRMENCİ
(BURSA) - CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’nın Yenişehir ilçesinde alıcı bulamadıkları için hasat ettikleri ürünleri çöpe döken biber üreticilerini ziyaret etti. Sarıbal, "Bunlar milli servettir. Bu milli servetin heba olmaması, rezil olmaması hükümet yetkililerinin yani kamunun elindedir. Kimsenin hakkı yok bu ürünlerin çöpe atılmasına" dedi. Yenişehirli biber üreticisi ise "Burada 3- 5 liraya alıcı bulamadığımız bibere markette 45 liraya alıcı buluyorsa, bu sistemde bir sıkıntı var" diye tepki gösterdi.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bugün Yenişehir ilçesinde biber üreticileriyle bir araya geldi. Sarıbal, hasadı yapılan Yenişehir biberinin maliyetinin üçte biri fiyatına bile satılamadığını, çiftçinin alıcı bulamadığını ve çaresiz kaldığını söyledi.
Sarıbal, şöyle konuştu:
"Türkiye’nin biber merkezi olan Bursa’nın Yenişehir ilçesindeyiz. Maalesef yetiştirildi, fidesi ekildi, gübresi atıldı, ilacı yapıldı, sulaması yapıldı ve hasat zamanındayız. Dünyanın en kaliteli biberleri maalesef maliyetinin üçte biri fiyatına bile satılamıyor. Hatta alıcı bile yok. Biber tarlaları şu anda hasat edilmiyor. Maalesef çok ağır bir tablo var. Maliyet çok yüksek, alıcı firmalar çok az, hemen hemen yok, çiftçi çaresiz. Bunlar yeşil ve taze ürünler. Dalında beklemez, depoda tutulmaz. Bir an önce pazara gitmesi ve satılması gerekir.
Sarıbal’dan sıfır faizli kredi talebi
Bunun için acilen yapılması gereken işler var. En acili çok hızlı bir şekilde kabzımal, tüccar, sanayiciye sıfır faizli en az altı ay ve bir yıllık kredi sağlanması lazım. Bunların ürün almasının sağlanması lazım çok hızlı bir şekilde. Çiftçinin acil borçlarının sıfır faizle ötelenmesi lazım. Çiftçinin dalında duran malının hemen pazara çıkmasını sağlamak lazım. Yerel bütün yapılar, Tarım Kredi Kooperatifleri, bütün tarım bileşenleri, elbette hükümetin bizatihi kendisi bu işe derhal el atmalı. Çiftçiler, bu ülkenin en önemli, en onurlu işini yapan insanlardır. Onların gerçekten canlı canlı toprağa girmesine engel olmalıyız. Derhal bu ürünleri değerlendirecek bir kredilendirme sistemi, hızlıca bir pazar sistemi yaratılmalı. İhracatçıya hızlıca bir destek verilmeli. Geçmişte bu ülkenin hükümetleri bunu yaptı. Rahatlıkla yapılabilir. Sadece biberde de değil. Domateste, karpuzda, tarımın bütün ürünlerinde ciddi sıkıntı var. Ama bu ürünlerin hızlıca değerlendirileceği bir sistemin derhal kurulması lazım. Sıfır faizli kredi, ihracatın desteklenmesi ve elbette denetim mekanizmasının devreye girmesi bütün sanayici, tüccar, halcilerin hızlıca bu sistemin içerisine dahil edilmesi gerekmekte.
Çiftçi biberi çöpe döküyor
Burada olan biberler işte bu kalitede. Bu kalitede biberler döküldü buraya ve artık keçiler bile yemeyecek duruma geldi çünkü fazla yiyemiyorlar. Çiftçi çöpe döküyor. Bunlar kamu malıdır. Bunlar milli servettir. Bu milli servetin heba olmaması, rezil olmaması hükümet yetkililerinin yani kamunun elindedir. Kimsenin hakkı yok bu ürünlerin çöpe atılmasına."
"Hükümetin izlediği politika insanları bitiriyor"
Bir biber üreticisi ise şöyle konuştu:
"Çiftçi batıyor arkadaşlar. Bunun tarifi, şekli şemali yok. Enflasyonu düşüreceğiz diye, bazı şeyleri yerine getireceğiz diye çiftçiyi yerle bir etmenin, insanları batırmanın hiçbir anlamı yok. Burada 3- 5 liraya alıcı bulamadığımız bibere markette 45 liraya alıcı buluyorsa, bu sistemde bir sıkıntı var. Eğer bu insanlar borcunu ödeyemiyorsa, işçiye parasını ödeyemiyorsa bu sistemde bir sıkıntı var. Eğer ihracatçıya kota konuyorsa, eğer ihracatçının önü engelleniyorsa bu sistemde bir sıkıntı var. Adalet diyoruz, adalet fabrikalara, büyük şirketlere, marketler zincirine var. Ama çiftçiye geldiği zaman adalet ortadan kalkıyor. Şu anda iyi kötü döngümüz dönüyor, bir şeyler az çok giriyor. Ekim ayının 15’inden sonra bu çiftçilerin ödemeleri, kredileri, traktör ödemeleri başlayacak. Bu insanlar bunu neyle ödeyecek? Ne satacak tarlaları ne de traktörleri kaldı. Zaten traktörü satamıyor, hacizli. Tarlayı da satamıyor, çünkü hacizli ya da ipotekli. Bu insanlar ne yapacak, çareyi nerede bulacak. Biraz insan olun ya. İzlediğiniz politika insanları bitiriyor."
Çiftçi acil çözüm bekliyor
Yenişehirli bir başka çiftçi ise şu ifadeleri kullandı:
"Ben bir üretici olarak aşağı yukarı 250-300 dönüm bu sene üretimim var. Benim şu an 90 dönüm fasulyem tarlada kaldı. 10 liraya fasulyeye alıcı bulamadım. Ben kendim de mal gönderiyorum. Şu an tarladaki maliyet, sattığımız ürünün üçte biri. Buna acilen bir çare bulunması lazım. Borçlarımız var. Ben 12 buçuk milyon kredi kullandım. İki ya da üç ay sonra bu kredilerin ödenmesi lazım. Tarlayı satsam, ipotekli. Arabayı satmak istesem hacizli. Buna devletimizin acilen politika üretmesi lazım. Bize destek olunması lazım."