CHP'li Erol: MESEM, öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaşarak çocuk işçiliğini yasallaştıran bir program
(ANKARA)- CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, MESEM programına ilişkin olarak, ”Mesleki Eğitim Projelerinin eğitim kurumlarının işgücü piyasasını şirketlerin lehine düzenlemeye yarayan, öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaşarak çocuk işçiliğini yasallaştıran bir program” dedi.
CHP Elazığ Miletvekili Gürsel Erol, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e Mesleki Eğitim Merkezleri Projesi (MESEM) ile ilgili yazılı olarak cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. Milletvekili Gürsel Erol, Mesleki Eğitim Projelerinin eğitim kurumlarının işgücü piyasasını şirketlerin lehine düzenlemeye yarayan, öğrencilerin örgün eğitimden uzaklaşarak çocuk işçiliğini yasallaştıran bir program olduğunu belirterek; Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in cevaplaması için şu soruları yönelltti:
-MESEM programlanına kayıtlı toplam öğrenci sayısı kaçtır, bu öğrencilerin kaçı 18 yaş altındaki öğrencilerden oluşmaktadır?
-MESEM programı kapsamına alınan iş yerleri Bakanlığınızca hangi kriterlere göre belirlenmektedir? Bu kriterlere uymayan iş yerleri ile ilgili Bakanlığınızca ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
-2023- 2024 yılında MESEM programı kapsamında kaç öğrenci hayatını kaybetmiştir? Hayatını kaybeden öğrencilerin yaşları kaçtır, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesine ayları şekilde 15 yaş altında hayatını kaybeden öğrenci var midır?
-MESEM programı kapsamında hayatımı kaybeden öğrencilerin eğitim ve öğrenim gördükleri okulları ile ilgili Bakanlığınızca açılan soruşturma var mıdır?
-MESEM programı kapsamında kaç iş kazası yaşanımıştır, iş kazaları yaşanan işletmeler ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ortak bir çalışmanız var mıdır?
-MESEM'e kayıtlı öğrencilerin çalıştırıldığı iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin denetimler ile ilgili Bakanlığınızca yapılan çalışmalar nelerdir?
-MESEM programı kapsamında yaşanan ölümlü ve yaralanmalı kazalarının önlenmesine yönelik ne gibi önlemler alınmıştır?
-Ekim 2024 itibariyle mesleki teknik eğitim çerçevesinde döner sermaye kapsamındaki toplam üretim geliri ne kadardır? Bu gelirin ne kadarı öğrencilere ve öğretmenlere verilmiştir?
-MESEM programı kapsamında olup daha sonra örgün eğitimden ayrılan toplam öğrenci sayısı kaçtır?