CHP'nin Eğitim Zirvesi... Suat Özçağdaş: ''Bugün Türkiye'nin yaşadığı sorun, Cumhuriyet'in ilk yüzyılının sonunda eğitimde gösteremediği başarının, toplum ve ülke hayatına yansımasıdır"

CHP'nin Eğitim Zirvesi... Suat Özçağdaş: ''Bugün Türkiye'nin yaşadığı sorun, Cumhuriyet'in ilk yüzyılının sonunda eğitimde gösteremediği başarının, toplum ve ülke hayatına yansımasıdır"

(ANKARA) - CHP’nin iki gün sürecek Eğitim Zirvesi, Hasanoğlan’da başladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, ''Bugün Türkiye’nin yaşadığı sorun, Cumhuriyet’in ilk yüzyılının sonunda eğitimde gösteremediği başarının, toplum ve ülke hayatına yansımasıdır. CHP’nin temel görevlerinden bir tanesi geleceği kurma noktasında eğitimle ilgili yapılacak işlerdir. Hasanoğlan’ı özellikle seçtik. Cumhuriyet aydınlanması mesajını vermek için seçtik. Bugün çalışma gruplarımız, akademisyenlerimizle birlikte sahadan gelen verilerle 3 ay içerisinde CHP’nin milli eğitim politikalarını yeniden tasarlayacağız'' dedi.

CHP’nin Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın koordinasyonunda düzenlediği "Eğitim Zirvesi", Hasan Ali Yücel Kültür Evi'nde akademisyenler, eğitim uzmanları, eğitim sendikaları ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla başladı. İki gün sürecek zirve, yarın CHP Genel Merkezi’nde devam edecek.

Eğitim Zirvesi’nin açılış konuşması, CHP Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş tarafından yapıldı. Özçağdaş, sözlerine “Çok zor günlerden geçiyoruz. Canice, kan donduran işlerle karşı karşıya kalıyoruz. Bebekler, kadınlar, çocuklar öldürülüyor. Can dostlarımız öldürülüyor. Ülkenin her tarafından hukuksuzluk almış başını gitmiş. Anayasa açıkça ihlal ediliyor. Açlık ve yoksulluk on milyonlarca insanın kaderi haline dönüşmüş durumda. Bu şartlar içerisinde eğitimde de çöküş dönemini yaşıyoruz” diyerek başladı.

''Öğretmenlerimizin itibarsızlaştırılması bizzat bakanların demeçleriyle gerçekleştiriliyor’’

Okullarda yaşanan temizlik ve güvenlik sorununu hatırlatan Özçağdaş, “Okullarda tuvaletler bile temizlenemiyor. Kapıya bir güvenlik konulamıyor. Öğretmenlerimizin itibarsızlaştırılması bizzat bakanların demeçleriyle gerçekleştiriliyor. Öğretmenler, yoksuluk sınırın altında yaşam mücadelesi veriyor. Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile hak ettikleri hak alamadıkları gibi ağır ödevler ve hukuksuzluklarla karşı karşıya kalıyorlar” diye konuştu.

AK Parti’nin iktidara geldiğinde 68 bin olan atanmayan öğretmen sayısının günümüzde 1 milyona ulaştığını belirterek “Dört okulun aynı binada birleştirildiği okullar var’’ diyen Özçağdaş, “Bunu söylediğimde ikiye indirdiler’’ dedi.

''4+4+4 faciası, bizzat bakan yardımcıları tarafından ikrar ediliyor''

Eğitim alanında yaşanan sorunlara değinen ve Milli Eğitim Bakanlığı’na yönelik eleştirilerini sıralayan Özçağdaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yıkılan okulların ihalesi bile yapılamıyor. Taşımalı eğitim nedeniyle başta kız çocuklarımız olmak üzere öğrencilerimiz okullardan ayrılıyor. 4+4+4 faciası, bizzat bakan yardımcıları tarafından ikrar ediliyor. Eğitimde piyasalaşma, gericileşme almış başını gidiyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın temel hedefi Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni, ÇEDES projesiyle kerameti kendinden menkul kişileri okula sokmak ve tarikatlarla, cemaatlerle protokol yapmayı bir iş sayıyor. Yetersiz bütçe ile milli eğitimin sorunları çözülemiyor’’

''Okulların önünde bir takım yapılar cirit atıyor''

Milli Eğitim Bakanlığı’na eleştirileri sürdürürken “2 Eylül’de açılan okullara 19 Eylül’de temizlik görevlisi almayı söyleyecek kadar eğitimden uzaklar’’ ifadelerini kullanan Özçağdaş, “Eğitimi yönetmekten vazgeçmiş durumdalar. Bin kişilik okullarda bir tek temizlik görevlisi var. Okulları öğretmenler, idareciler, veliler ve öğrenciler temizliyorlar. Bazen nöbet listeleriyle okul aile birlikleri temizliyorlar. Okullarda güvenlik sorunu yaşadığımız için çocuklar ve öğretmenler için kapıya bir güvenlik sorumlusu koyamadığımız için çocuklarımız kazalarda ölüyor. Okulların önünde bir takım yapılar cirit atıyor. Öğretmenlere ve müdürlerimize yönelik şiddet uygulamaları oluyor. Hatta hayatını kaybeden müdürlerimizle karşı karşıya kalıyoruz’’ diye konuştu.

''Eğitimin o kadar çok sorunu var ki saymayana başladığınızda saatlerce sürüyor''

Öğrencilerin okullarına aç gittiğini belirten Özçağdaş, şunları söyledi:

“Maalesef Milli Eğitim Bakanı ‘Biz yemek veremeyiz. Verecek olsak yerimiz yok. Yer bulsak yapacak elemanımız yok. Yapacak olsak, çocuklar yemek yemez’ diye kamuoyuyla dalga geçiyor. Ulaşım alanında ‘tasarruf tedbirleri’ adı altında 30 kilometre ve ötesindeki çocuklar taşınmıyorlar. Bunun yaygın sonucu başta kız öğrenciler olmak üzere okullaşmanın azalması. Öğretmen açığı devam ediyor. Söz verdikleri halde mülakatı kaldırmayanlar, şimdi ‘Danıştay sonuçlarını bekliyoruz’ diyerek öğretmen ataması yapmıyorlar. Eğitimin o kadar çok sorunu var ki saymaya başladığınızda saatlerce sürüyor. Okul binaları yıkılıyor, yerine yenileri yapılamıyor. 650 öğrenci kapasiteli okula geçen yıl 80 bin lira gönderilmişken bu enflasyonist ortamda 28 bin lira gönderiliyor. Yaz boyunca Eğitim Buluşmaları’nda bakanı uyardık. Öğrenci başına bin lira gönderin dedik. Göndermedikleri gibi okul müdürlerine de fetva verdiler. ‘Bağış toplamayın, yardım almayın’ dediler. O okullar nasıl temizlenecek? CHP’li belediyeleri engellediler. Sorunu görmezden gelmeye devam ediyorlar. 2024 yılında biz bugün yapay zekayı ve dijitalleşmeyi konuşmalıyız. Bunun okullarda nasıl uygulanacağını ve eğitim sistemine nasıl uygulanacağını konuşmalıyız. 21. yüzyıl becerilerini çocuklarımızın nasıl kazanacağını konuşmalıyız.

''Cumhuriyet aydınlanmasının yerleşim yerlerinden birindeyiz’’

Bugün Türkiye’nin yaşadığı sorun, Cumhuriyet’in ilk yüzyılının sonunda eğitimde gösteremediği başarının, toplum ve ülke hayatına yansımasıdır. Dolayısıyla CHP’nin temel görevlerinden bir tanesi geleceği kurma noktasında eğitimle ilgili yapılacak işlerdir. İşte o yüzden burada Hasanoğlan’dayız. Cumhuriyet aydınlanmasının anıt kentlerinden, yerleşim alanlarından birindeyiz. Cumhuriyet her şeyden önce bir eğitim devrimidir. Cumhuriyet, bu eğitimin verimli sürdürülebilmesi için, ülkenin kalkınması için ortak akıla, bilime, sanata, kültüre bunların yol gösterilerine ihtiyaç vardır.

''3 ay içerisinde CHP’nin milli eğitim politikalarını yeniden tasarlayacağız’’

AK Parti, artan adaletsizliklerin, gelir dağılımı eşitsizliklerinin, haksızlıkların, hukuksuzlukların görülmemesini istiyor. Görülüyorsa da itiraz edilmemesini istiyor. İtaatkar, kanaatkar, dindar, kindar nesiller yetiştirmek istiyor. CHP de tam olarak bunun karşısında yer alıyor. Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller yetiştirmek istiyor. Birlikte çalışacağız. Hasanoğlan’ı özellikle seçtik. Cumhuriyet aydınlanması mesajını vermek için seçtik. Bugün çalışma gruplarımız, akademisyenlerimizle birlikte sahadan gelen verilerle 3 ay içerisinde CHP’nin milli eğitim politikalarını yeniden tasarlayacağız. Halkımızın görüşlerine sunacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Elimizde büyük bir ajanda var.’’