CTP Genel Başkanı Erhürman: Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu hava Kıbrıs’taki sürece de olumlu etki yapacak

CTP Genel Başkanı Erhürman: Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu hava Kıbrıs’taki sürece de olumlu etki yapacak

Devrim GÜRKAN

(LEFKOŞA) - KKTC'nin ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Türkiye’den gelen gazetecilerle bir araya geldi. Erhürman, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın New York’ta BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile bir araya geldiği yemeğe ilişkin, “New York’taki yemeğe çok anlam yüklemek yanlış olacaktır. Ama diyalog her zaman olumludur” dedi. Erhürman ayrıca, “Türkiye ile Yunanistan arasındaki son dönemdeki olumlu hava Kıbrıs’taki sürece de olumlu etki yapacak” değerlendirmesinde bulundu.

KKTC'nin ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Erhürman, aralarında ANKA Haber Ajansı’nın da bulunduğu Türkiye’den gelen gazetecilere güncel gelişmeler ve Kıbrıs meselesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erhürman, KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın New York’ta BM Genel Sekreteri Guterres ve GKRY lideri Hristodulidis ile bir araya geldiği yemeğe ilişkin, “New York’taki yemeğe çok anlam yüklemek yanlış olacaktır. Ama diyalog her zaman olumludur” dedi. Erhürman devamında, “Bu aslında bir müzakere değil, bir görüşme de değil, bir buluşma. Hiç görüşme olmadığı izlenimi ortadan kaldırabilmek için, ‘Diyaloğu koparan ben değilim’ yemeği diyebiliriz. Yani yemeğe çok anlam yüklemek yanlış olacaktır. Ama diyalog her zaman olumludur” değerlendirmesini yaptı.

BM açısından Tatar’ın tezleri, resmi müzakere masasına konabilecek tezler değil”

Cumhurbaşkanı Tatar’ın iki ayrı devletli çözüm tezine değinen Erhürman; “BM açısından Tatar’ın tezleri, resmi müzakere masasına konabilecek tezler değil. Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) kararları orada duruyor, çözüm federasyon diyor, tarifini yapıyor. Dolayısıyla BM’nin resmi müzakere masası yerine BM Genel Sekreteri de gayri resmi buluşma gerçekleştiriyor. BM Genel Sekreteri BMGK kararlarıyla bağlı. o çerçevenin dışına çıkamaz. Siz saymasanız da memnun olmasanız da Guterres o kararlarla bağlı” şeklinde konuştu. CTP Genel Başkanı; Cumhurbaşkanı Tatar’ın, “direkt uçuş, direkt ticaret, direkt temas” diye sloganlaştırdığı ve adına 3D dediği formülü somutlaştıramadıklarını kaydetti.

Müzakere sürecine dair yeni ve doğru yöntemlere ihtiyaç olduğunu kaydeden Erhürman, “Bugüne kadar çözüm bulamadık. Ama çözüm için geçmiş tecrübelerden yararlanmamız lazım” dedi.

Siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık kabul edildikten sonra masaya oturulmalı

CTP olarak federasyonun adadaki tek gerçekçi çözüm olduğunu iddia eden Erhürman, çözüm için 4 aşamalı bir plan önerdiklerini söyledi. KKTC’nin masaya oturmak için en temel şartının siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık olması gerektiğini söyleyen Erhürman, “Rum tarafı için siyasi eşitlik en büyük sorun. Önceki süreçler bu noktada çöktü. Siyasi eşitlik BMGK kararlarında yer alan bir konu. Dönüşümlü başkanlık bunun altını dolduruyor. Siyasi eşitlik ve dönüşümlü başkanlık kabul edildikten sonra masaya oturulmalı” şeklinde konuştu.

Erhürman, Güney’in iki büyük partisi AKEL ile DISI’nin bu şartları kabul ettiğini, ancak GKRY lideri Hristodulidis’in sessizliğini koruduğunu söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres’e seslenen Erhürman, “BMGK kararlarında bu şekilde federasyon olması öngörülüyor. Federal devlette en azından 1 Kıbrıslı Türk’ün olumlu oyu olmaksızın karar alınamamalı. Biz BM Genel Sekreteri Guterres’e ‘BMGK kararlarına, BM’nin sözüne sahip çık’ diyoruz” şeklinde konuştu.

Erhürman, gerçekten bir çözüm iradesi ortaya konacaksa ortaya bir takvim konması, müzakereler için bir zaman sınırı olması gerektiğini ifade etti. Ucu açık görüşmelerin bir noktadan sonra sorun olduğunu kaydeden Erhürman, “Biz süreci 1 yıl-1,5 yıl gibi öngörüyoruz. Yani öyle yıllarca müzakere değil” dedi. Erhürman, CTP olarak sıfırdan masa kurulmasına da karşı olduklarını, sıfırdan başlamanın söz konusu olmaması gerektiğini kaydetti. Erhürman’a göre müzakereler “Crans-Montana da hangi aşamada kalındıysa, öncesinde neler konuşuldu ise öyle devam edebilmeli.”

“Rum tarafı masayı devirirse Türk tarafı statükoya mahkum edilmemeli”

CTP Genel Başkanı Erhürman, eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın adıyla anılan Annan Planı’nın Rumlarca reddedilmesinin ardından kaydettiği “Artık izolasyonların meşru zemini kalmamıştır” sözünü hatırlatarak, “Bu da BM’nin bir taahhüdü aslında. Dolayısıyla Rum tarafı yine ayak sürterse ve çözüm bulunmazsa statükoya geri dönülmeyeceğinin güvencesi verilmeli. BM o zaman ortaya koyduğu çerçeveye sahip çıksın diyoruz. Rum tarafı yine masayı devirirse Türk tarafı statükoya mahkum edilmemeli. Tabi biz de sıkıntı çıkarırsak bize de bir yaptırım olmalı” diye konuştu.

Erhürman son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasındaki olumlu havanın Kıbrıs’taki sürece de olumlu etkisi olacağını belirtti.