Depremde yıkılan Kupik Apartmanı'nın iddianamesi hazırlandı, ilk duruşma 14 Şubat'ta... Oğlunu kaybeden baba Karagöz: "Geç gelen adalet, adalet değildir"

Depremde yıkılan Kupik Apartmanı'nın iddianamesi hazırlandı, ilk duruşma 14 Şubat'ta... Oğlunu kaybeden baba Karagöz: "Geç gelen adalet, adalet değildir"

HABER: MEHMET OFLAZ

(ANKARA) - Hatay Kırıkhan'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 55 kişinin hayatını kaybettiği Kupik Apartmanı'na ilişkin müteahhit Ziyadin Kupik ile proje müellifi Nezir Günay hakkında 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Kupik Apartmanı'nda 25 yaşındaki oğlu Efe Çağlar'ı kaybeden Hasan Karagöz, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, "Depremin üzerinden 2 yıl geçti. 14 Şubat'ta ilk duruşmamız görülecek. Dosya kapsamında tutuklu sanık yok. Umarım ilk duruşmada oğlumun ve diğer ölenlerin sorumluları hakkında tutuklama kararı çıkar. Geç gelen adalet, adalet değildir" dedi.

6 Şubat depremlerinde Hatay'ın Kırıkhan ilçesi Kurtuluş Mahallesi'nde bulunan Kupik Apartmanı'nın yıkılması sonucu 55 kişi yaşamını yitirdi, 8 kişi de yaralandı. Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Kupik Apartmanı'nın arsa sahibi ve yapı müteahhidi Ziyadin Kupik ile tadilat projesi statik hesap proje müellifi inşaat mühendisi Nezir Günay hakkında "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçundan 15'er yıla kadar hapis cezasıyla hazırlanan iddianame, Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

"Müteahhit ve proje müellifi kusurludur"

ANKA Haber Ajansı, Kırıkhan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianameye ulaştı. İddianamede proje müellifi Nezir Günay'ın, Kupik Apartmanı'nın inşaat tadilat projesinin 1997 Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun tahkik yapılması gerekirken, malzeme dayanımlarını, kuvvetli kolon ve kesme güvenliği hesaplarını yapmadan, zemin etüdü hazırlamadan hesaplarını yaptığı belirtildi. 3194 Sayılı İmar Kanunu ve eki yönetmeliklerde tanımlanan görevlerini yerine getirmeden uygulamadaki yönetmeliğe uygun statik hesap yapmadığı da tespit edilen Günay'a kusur atfedildi.

Kupik Apartmanı'nın ilk ruhsat tarihinde 1975 yılı, tadilat ruhsatında ise 1997 yılı Deprem Yönetmeliğine tabi olduğu belirtildi. Müteahhit Kupik hakkında şu tespitler yer aldı:

"Soruşturma konusu binanın 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği'ne B 160'tan küçük nitelikte beton kullanılamayacağı belirtilmesine rağmen belirtilen nitelikte beton dökülmediği tespit edilmiştir. Etriye sıklaştırmalarının yapılmadığı, sarılma bölgesindeki etriye kancalarının, kendi doğrultusu ile 135 derece oluşturmak suretiyle yapılacağı hükmü yer almasına rağmen yönetmelikte belirtilen açıda etriyenin kıvrılmadığı görülmüştür. Fen ve sanat kurallarına uygun imalat yapılmamıştır. Müteahhit Ziyadin Kupik'in yıkımın gerçekleşmesinde teknik yönden etkisinin bulunduğu tespit edilmiştir."

Belediye Başkanı Turan'a da kusur atfedildi...

Kupik Apartmanı'nın inşaatında kullanılmış betonun 1975 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmeliği'ne aykırı olduğu, kolonların bazılarında eksik demirlerin olduğu, projede eksikliklerin bulunduğu, İmar Kanunu 28'nci maddesinde belirtilmesine rağmen uygulama sırasında yeterince denetim yapılmadığı ve imalatların yeterince kontrol edilmediği belirtilen iddianamede, bu hatalardan ve eksikliklerden teknik uygulama sorumlusu mimar Necati Uçar'ın kusurlu olduğu kaydedildi.

İddianamede, yönetmeliklere uygun olmayan statik proje ve hesaplarını onaylarak inşaatın yapımına izin veren, yapının usulüne uygun olmayan tadilat ruhsatını onaylayan Kırıkhan Belediyesi Başkanı İsmail Turan'a da kusur atfedildi.

Şüpheliler suçlamaları kabul etmedi

İddianamede şüphelilerin ifadelerine yer verildi. Şüpheli Nezir Günay, Kupik İnşaat'ta iş yapıp yapmadığımı hatırlamadığını, sadece projeyi yaptığını ve inşaat ile ilgisinin olmadığını ileri sürdü. Günay, kendisine kusur atfeden bilirkişi raporunu kabul etmediğini belirterek, "İyi bir statikçiyim, bunu herkes biliyor ve kabul ediyor. Hata yapabileceğimi zannetmiyorum. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.

Şüpheli Ziyadin Kupik ise Kupik Apartmanı'nın yapı müteahhitliğini 1996 yılında başlayıp 1998 yılında bitirdiğini söyledi ve şunları kaydetti:

"Bilirkişi raporunda üzerime atılı kusurları kabul etmiyorum. Bu yapının arsa sahibi değilim. O tarihte belediyeye ait bu arsa üzerinde kat karşılığı inşaat sözleşmesi yaparak sadece müteahhitliğini üstlendim. Binayı yaptığım dönemde nervürlü demir ve beton karma makinesi yoktur. Bütün işlemler elle ve betonu tutmayan düz demirle yapılmıştır. Ben o günkü deprem yönetmeliğinin ve fennin gerektiği büyün kurallara riayet ederek inşaatı yaptım. 25 yıldır herhangi bir kimseden şikayet almadım. O dönem beton, kalıp ve demir ile ilgili tüm işlemleri Kırıkhan'da inşaat ustası olarak bilinen N.Ö. ve rahmetli ağabeyi R.Ö. yapmıştır. Bu arkadaşların herhangi bir kusurlu hareketlerini görmedim. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum."

Öte yandan İsmail Turan'ın 2020 yılında vefat etmesi nedeniyle hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Mimar Necati Uçar hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

"Geç gelen adalet, adalet değildir"

Dosya kapsamında tutuklu sanık bulunmuyor. Davanın ilk duruşması, 14 Şubat'ta Kırıkhan Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

Kupik Apartmanı'nda 25 yaşındaki oğlu Efe Çağlar'ı kaybeden Hasan Karagöz, ANKA Haber Ajansı'na yaptığı değerlendirmede, "Depremin üzerinden 2 yıl geçti. 14 Şubat'ta ilk duruşmamız görülecek. Dosya kapsamında tutuklu sanık yok. Umarım ilk duruşmada oğlumun ve diğer ölenlerin sorumluları hakkında tutuklama kararı çıkar. Geç gelen adalet, adalet değildir" dedi.