Depremzede mühendisten enkaz altında kalan belgeyi veremediği için SGK'nın para cezası kesmesine tepki: "Her şeyimizi kaybetmişiz bir de ceza ile uğraşıyoruz"

Depremzede mühendisten enkaz altında kalan belgeyi veremediği için SGK'nın para cezası kesmesine tepki: "Her şeyimizi kaybetmişiz bir de ceza ile uğraşıyoruz"

BURHAN DEMİRCİOĞLU

(OSMANİYE) - Osmaniye'de 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde iş yeri yıkılan ve tüm malzemeleri enkaz altında kalan mühendis Okan Güney, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun istenen belgeleri veremediği için kendisine 240 bin lira para cezası kesildiğini belirterek, "Hiçbir belgeyi kurtaramadık, belgeler hafriyatın içerisinde kaldı. Her şeyimizi kaybetmişiz bir de ceza ile uğraşıyoruz, mahkeme ile uğraşıyoruz, dilekçelerle uğraşıyoruz” dedi.

Osmaniye'de 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde Alibeyli Mahallesi’ndeki dört katlı Güntürkün İş Hanı'ndaki iş yerinin depremde yıkılması sonucu tüm malzemeleri enkaz altında kalan mühendis İsmail Okan Güney, Adana Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kendisinden 8 yıl önceki evrakı istediğini, ancak söz konusu evrakın enkaz altında kaldığını ve daha sonra ekipler tarafından temizlendiğini, bu yüzden evrakları bulamadığını ve 240 bin lira ceza kesildiğini ifade etti.

"Hiçbir belgeyi kurtaramadık"

Depremzede İsmail Okan Güney şöyle konuştu:

"6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde benim iş yerim, şu an bulunduğum yer benim iş yerimdi, yıkıldı. Ofisimde bulunan, iş yerimde bulunan tüm evraklarım, bilgisayarlar, buzdolabı, evrak, mali kayıtlar aklınıza ne geliyorsa hepsi hafriyatın içerisinde kaldı. 25 Haziran 2024 tarihinde Adana Sosyal Güvenlik Kurumu benden 1 Temmuz ile 30 Eylül 2016 tarihli yani sekiz yıl öncenin belgelerini istedi. Valiliğe gittim bu belgeleri nasıl bulabiliriz diye. Zayi belgesi diye bir şeyin adını hayatımda ilk defa duydum. Bu belgeyi gününde çıkartamadık. Osmaniye Valimize iki sefer gittim. Mahkemeye başvurdum, hepsinden ret aldım. En sonunda da Sosyal Güvenlik Kurumu bana 240 bin 30 lira idari para cezası gönderdi. Bu binanın ve çevremizin tüm binaların yıkıldığını Çevre Şehircilik il Müdürlüğü'nün yıkım belgesine rağmen, girilme yasağına rağmen, girilemediğine dair belgeyi de sunmama rağmen bana Adana Sosyal Güvenlik Kurumu 240 bin 30 lira idari para cezası keserek beni cezalandırdı. Hiçbir belgeyi kurtaramadık, belgeler hafriyatın içerisinde kaldı. Depremzedeyiz yeterince her şeyimizi kaybetmişiz bir de ceza ile uğraşıyoruz. Mahkeme ile uğraşıyoruz, dilekçelerle uğraşıyoruz, zaman kaybıyla uğraşıyoruz, bunun stresi ile uğraşıyoruz. Bu yanlışlıktan dönülmesini, devletimizin yönetim otoritesindeki büyüklerin bir çıkış yolu açmasını istiyoruz, bulmasını istiyoruz."