Dışişleri Bakanlığı'nda Srebrenitsa Soykırımı'nı anma programı... Bakan Yardımcısı Büyükelçi Bozay: "Srebrenitsa Soykırımı unutulmamalı, unutturmamalıyız"
(ANKARA) - Dışişleri Bakanlığı'nda 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımı'nı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü düzenlendi. Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, "Bugün Srebrentisa'da hayatını kaybedenleri anarken adalet arayışını sürdürmek için de buradayız. Bugün Srebrenitsa için buradayız, Gazze için buradayız. Srebrenitsa Soykırımı unutulmamalı, unutturmamalıyız" dedi.
Dışişleri Bakanlığı'nda düzenlenen 11 Temmuz Srebrenitsa Soykırımı'nı Uluslararası Düşünme ve Anma Günü'ne, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Bozay ve Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Mirsada Çolakoviç de katıldı. Toplantıda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Programda konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Bozay, insanlık tarihinin en karanlık günlerinden biri olan ve Uluslararası Adalet Divanı tarafından Avrupa'da yaşanan ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük soykırım olarak nitelendirilen Srebrenitsa Soykırımı'nı anmak için bir araya geldiklerini belirterek, şunları söyledi:
"11 Temmuz 1995 tarihi Bosna-Hersek halkı ve tüm insanlık için unutulamayacak bir trajedinin yıl dönümüdür. Soykırıma uğrayan binlerce Boşnak kardeşimiz şehit mertebesine ulaştı. Bu, sadece Bosna Hersek'in değil, hepimizin kalbinde büyük yaralar açtı. Srebrenitsa, BM tarafından güvenli bölge ilan edilmiş olmasına rağmen 8 binden fazla erkek ve erkek çocuk sistematik şekilde katledildi. Bu soykırım, insanlığın en büyük değerlerine yönelik bir saldırıydı. Her ne kadar o dönemde uluslararası toplum tarafından önlenemese de bir daha benzer soykırımların vuku bulmamasının engellenmesini teminen uluslararası toplumun üzerine düşeni yapması gerektiğini gösterdi. Srebrenitsa'da yaşanan vahşet bizleri barışın, adaletin, insan haklarının muhafazası için sürekli bir çaba göstermemiz gerektiğini hatırlattı. Bu tür olayların bir daha yaşanmaması için geçmişten ders çıkarmak ve bu dersleri geleceğe taşımak zorundayız. Bugün Srebrentisa'da hayatını kaybedenleri anarken adalet arayışını sürdürmek için de buradayız. Bugün Srebrenitsa için buradayız, Gazze için buradayız. Srebrenitsa Soykırımı unutulmamalı, unutturmamalıyız.
"Türkiye ve Türk milleti olarak güçlü desteğimize devam ediyoruz"
Adalet sadece mahkeme salonlarında değil, toplumsal hafızalarımızda da yer bulmalıdır. Bu çerçevede, uluslararası mahkeme kararlarına rağmen tarihi değiştirmek, çekilen acıları hafife almaya, Srebrenitsa'da gerçekleşen soykırımı inkar etmeye yeltenen girişimleri kınıyoruz. Hayatta kalanlar tüm acılarına rağmen hak ve adalet arayışlarını büyük bir inanç ve kararlılıkla sürdürmektedirler. Biz de Türkiye olarak, Türk milleti olarak onların yanında duruyor, güçlü desteğimize her şekilde devam ediyoruz.
Ülkemizde Srebrenitsa Soykırımı unutulmaması ve toplumsal hafızada yer etmesi için yapıcı şekilde çalışmaktayız. Bu çerçevede, ülkemizin eş sunucularından biri olduğu ve en başından itibaren katkı sağladığı 11 Temmuz'un Srebrenitsa Soykırımı'nın Uluslararası Düşünme ve Anma Günü olarak belirlenmesine yönelik kararın BM Genel Kurulu'nda 23 Mayıs 2024 tarihinde kabul edilmesinden büyük memnuniyet duyuyoruz.
"Srebrenitsa Soykırımı'nı anma faaliyetlerini Bakanlığımızın koordinasyonunda sürdüreceğiz"
BM Genel Kurulu kararı temelinde 9 Temmuz 2024 tarihinde yayınlanan 2024/8 sayılı Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle 11 Temmuz günü ülkemizde de acıların paylaşılması, soykırımın ve insanlığa karşı suçların kınanması amacıyla Srebrenitsa Soykırımı'nı Düşünme ve Anma Günü olarak yad edilmesi kararlaştırılmıştır. Bu çerçevede önümüzdeki yıllarda da alınan karar ve genelge çerçevesinde Srebrenitsa Soykırımı'nı anma faaliyetlerini Bakanlığımızın koordinasyonunda bugünkü gibi ilgili kurum ve kuruluşlarımızla birlikte sürdüreceğiz.
"Gazze'de de Srebrenitsa'da yaşananların benzerini görmekten üzüntü duyuyoruz"
Gazze'de de Srebrenitsa'da yaşananların benzerini görmekten büyük üzüntü duyduğumuzu belirtmek isterim. Maalesef Srebrenitsa'da Boşnaklara olduğu gibi Gazze'de de Filistin halkına yönelik katliamlar karşısında insanlığın ne kadar kötü bir sınav verdiğini hep birlikte görüyoruz. Uluslararası toplum halen İsrail'i durdurmakta ve cezalandırmakta yetersiz kalmakta ve barışı tesis etme sorumluluğunu yerine getirememektedir.
Srebrenitsa Soykırımı'nda hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyor, ailelerine ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Onların acıları bizim acımızdır. Acılar paylaşarak azalır. Ülkemiz dost ve kardeş Bosna-Hersek ve halkının her zaman yanında durmaya devam edecek."
Bosna Hersek'in Ankara Büyükelçisi Çolakoviç de Anma Günü ve Srebrenitsa Soykırımı kararı alınmasına ilişkin sürece değinerek, Türkiye'ye verdiği diplomatik destek ve uğraş nedeniyle teşekkür etti.
Çolakoviç, soykırımın unutulmaması ve inkarının önlenmesi için BM'nin aldığı kararın çok önemli olduğunu dile getirdi. Bugün hala annelerin soykırımda kaybettikleri eşlerini, çocuklarını, ailelerini aradıklarını ifade eden Çolakoviç, "Barış olacaksa sadece bir şekilde olacaktır, o da gerçekten geçmişle yüzleşilmesiyle olacaktır. Eğer yüzleşirsek ancak o zaman yaralar sarılacaktır. Maalesef 8 binden fazla masum insanın öldürülmesi bugün dünyanın birçok yerinde bilinmiyor. Ümit ediyoruz ki modern dünya bu konuda bir uğraş verecektir" diye konuştu.