Edirneli kadın çiftçi: “Köylerimizi yeşillendirmeliyiz"

Edirneli kadın çiftçi: “Köylerimizi yeşillendirmeliyiz"

(EDİRNE) - Edirne’de Çiftçi Kadınlar Zirvesi’nde konuşan üretici kadın Yeşim Baraz, kuraklığa dikkat çekti. Baraz, “Umarım ekim ayında yağmur yağar, güzel bir ekim gerçekleştiririz. Şu an için yağmura odaklanmış durumdayız ama şunu da belirtmek istiyorum; köylerimizi yeşillendirmeliyiz. Sadece dua ile bu işler olmuyor diye düşünüyorum” dedi.

Edirne Belediyesi tarafından bugün Atatürk Kültür Merkezi’nde Çiftçi Kadınlar Zirvesi gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın ve kadın üreticilerin de konuşma yaptığı zirvede, üretici kadınlara desteklemeler hakkında bilgiler de verildi.

“Kendimize verimli tarım arazisi açmaya çalışacağız”

Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, konuşmasında şunları söyledi:

“300 dönüme yakın bir arazimizi de ele alıp burada ekim yapacağız ve bu ürettiklerimizden kız çocuklarımıza burs vereceğiz. Bu proje de beni çok heyecanlandırıyor. Çiftçiler Günü’nde biz çiftçilerimize birtakım destekler sunduk. Yeter mi, yetmez. Daha fazlasını yapmak için mücadele edeceğiz. Tohum dağıtmaya, mazot yardımında bulunmaya diğer taraftan fide vermeye, siz değerli çiftçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz, artan hizmetlerimizle birlikte. Ben şuna çok üzülüyorum; Edirne bir tarım şehri ama görüyorum ki, çiftçimiz tarımdan el çekiyor. Topraktan uzaklaşıyor. Bu bizim için gerçekten çok büyük bir tehlike, tehlikenin farkındayız. Gıda, su kıtlığı yakın zamanda tüm dünyanın sıkıntısı haline gerecek. O üzerine betonları dökmek için o binaları inşa etmek için bir birimizle hırsla, kavgayla mücadele ettiğimiz o beton binaları yıkıp kendimize verimli tarım arazisi açmaya çalışacağız. Gıda ve tarımla ilgili üretim yapmak en kıymetli mesele.”

“Çeltiği neden kırıp pirinç olarak satmayalım”

Edirne Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Egemen Ilgın, tarım ürünlerinde pazarlamaya dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Ortada bir anlaşmazlık var. Üretici ile tüketici arasında tam anlamıyla buluşma yok. Biz bunu katma değerli hale getirmeye çalışacağız. Çeltiği neden kırıp pirinç olarak satmayalım. Bu kadar önemli üretim hacmine sahipken bunları da yapabiliriz. Organik tarım, eğitim çalışmalarımız, çok güzel giden bir köylü pazarımız var. Eğitimler kırsal alanlara gidilerek verilecek.”

“Yeşil yapalım ki yağmur bize gelsin”

Karabulut köyünden ayçiçeği üreticisi Yeşim Baraz da “Çiftçi olduğumuz için gurur duyuyoruz. Yaptığımız işi çok seviyoruz. Umarım ekim ayında yağmur yağar, güzel bir ekim gerçekleştiririz. Şu an için yağmura odaklanmış durumdayız ama şunu da belirtmek istiyorum; köylerimizi yeşillendirmeliyiz. Sadece dua ile bu işler olmuyor diye düşünüyorum. Biraz daha düzen, intizam. Köylerimizi biraz daha yeşillendirmeye çalışmalıyız. Yeşil yapalım ki yağmur bize gelsin” diye konuştu.

“Tamamen tüketim toplumu olduk”

Avarız köyü çeltik üreticisi Fevziye Sakarya ise “Gençler çiftçiliği çok saygın bir meslek gibi görmüyor. O yüzden çiftçilikten çok uzaklaştılar. Okuyalım, mühendis, avukat olalım. Tabii ki okusunlar, avukat olsunlar. Tabii ki ziraat mühendisi olsunlar. Bilinçli şekilde tarlalarını ekmeye çalışsınlar. Bu ülkenin üretime ihtiyacı var. Tamamen tüketim toplumu olduk. Üretime ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.