Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifini MEB önünde protesto etti Eğitim-İş Başkanı Özbay: "Bu kanun, iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır”

Eğitim sendikaları, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifini MEB önünde protesto etti Eğitim-İş Başkanı Özbay: "Bu kanun, iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır”

(ANKARA) - Eğitim Sendikaları, Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin TBMM’de görüşülmeye başlanmasını Milli Eğitim Bakanlığı önüne siyah çelenk bırakarak protesto etti. Meclis’e yürümek isteyen eğitimcilerin TBMM Çankaya Kapısı’nın kapısının karşısında bulunan Türkiye Belediyeler Birliği'ne kadar yürümesine izin verildi. Burada basın açıklaması yapan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, "Öğretmene 'gerektiğinde seni akademiden atarım' diyen bu kanun, iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır" dedi.

Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi’nin Meclis’te görüşülmeye başlanmasını protesto eden Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Anadolu Eğitim-Sen, Teç-Sen ve Öğretmen Sendikası üyeleri ve yöneticileri, Milli Eğitim Bakanlığı önünde protesto etti, siyah çelenk bıraktı. Eğitimciler, “Öğretmen düşmanı ÖMK’ye hayır, eşit işe eşit ücret, patronlara değil öğretmene güvence, ücretli köle olmayacağız” sloganları attı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan TBMM’ye yürümek isteyen eğitimcilerin TBMM Çankaya Kapısı karşısındaki Türkiye Belediyeler Birliği'ne kadar yürümesine izin verildi. Sendika üyeleri ve yöneticileri, burada basın açıklaması yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir araya gelen 6 sendika üyeleri ile yöneticileri, Soma’dan Ankara'ya iş güvenliğindeki eksiklikler ve düşük ücretleri protesto etmek için yürüyüş başlatan ve Ankara'nın girişinde polis ekiplerince engellenen Fernas Madencilik İşçileri için "Fernas işçileri yalnız değildir" sloganı attı.

Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, şunları söyledi:

"Bu meslek kanununu eğitimin bileşenlerine sormadan bakanlığın, sarayın koridorlarında hazırlayanlara itirazlarımızı dikkate almayanları buradan protesto ediyoruz. Bu bir meslek onuru mücadelesidir.

Öğretmenin adı var, fikri ve talepleri yok. Biz bu meslek kanununa geçit vermeyeceğiz. Bir ülkenin gerçek gücü öğretmenine verdiği değer ile ölçülür. Öğretmenlik mesleği, diploması yok sayılan bir meslek haline getirilmelidir. Bu kanun öğretmenleri 'kursiyer' seviyesine indirgemekte, fakat onlara memurlardan daha ağır disiplin cezaları uygulanacağını öngörmektedir. Öğretmene 'gerektiğinde seni akademiden atarım' diyen bu kanun, iktidarın mülakatla yapamadığını kanun yoluyla gerçekleştirme planıdır. Yani iktidarın kendi memurunu yaratma projesidir."

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak ise şöyle konuştu:

"Bakanlık eğitim emekçilerinin uyarılarını dikkate almıyor. Bu nedenle eğitim emekçilerinin hiçbir sorununu çözmeyen meslek kanunu karşısında 6 sendika birlikteyiz. Umarız ülkeyi karanlık bir tabloya mahkum etmezler.

Eğitimde uzun zamandan beri ciddi bir dönüşüm yaşanıyor. 4+4+4 sistemi ile başlayan ve bugün Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile taçlandırılmaya çalışılan çok ciddi bir dönüşüm süreci oldu. Gerici, ırkçı, tarikatlar ve cemaatler ile ortaklaşa yapılan bir yaklaşımla karşı karşıyayız"