Görme engelli avukatlardan Ankara Barosu'na ''kitap tarama'' tepkisi: ''Baro, haklarımızı koruması gerekirken yayınevleriyle iş birliği yaparak haklarımızı yok etmiştir"

Görme engelli avukatlardan Ankara Barosu'na ''kitap tarama'' tepkisi: ''Baro, haklarımızı koruması gerekirken yayınevleriyle iş birliği yaparak haklarımızı yok etmiştir"

(ANKARA) - Ankara Barosu’na bağlı görme engelli avukatlar, baronun kitap tarama faaliyetini sonlandırmasına, yaptıkları basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Avukat Osman Sezer ''Baro, haklarımızı koruması gerekirken yayınevleriyle iş birliği yaparak maalesef haklarımızı yok etmiştir. 14 yıl süregelen bu uygulamayı bertaraf etmiştir. Bu bakımdan Ankara Barosu'nun bu tavrını kınıyor, kesinlikle mücadelemizin başlangıç olduğunu ve devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz'' dedi.

Ankara Barosu'nun, kitap tarama faaliyetini cihazın bozulduğu gerekçesiyle sonlandırmasına görme engelli avukatlar tepki gösterdi. Ankara Barosu önünde bir, araya gelen görme engelli avukatlar, baronun kararını protesto etti. Avukat Osman Sezer yaptığı basın açıklamasında, ''Burada toplanmamızın amacı 14 senedir devam eden görme engelli avukatlar için baro kütüphanesinde kitap taranmasının ağustos ayı itibarıyla durdurulması’’ dedi.

Görme engelli avukatlar için kaynak erişiminin önemini anlatan Sezer, ''Görme engelli kişilerin başarıyla icra ettikleri en önemli mesleklerden bir tanesi avukatlık mesleğidir. Hiç kuşku yok ki avukatların iyi bir şekilde müvekkillerini savunabilmeleri, onların kaynaklara erişmesiyle mümkündür. Aksi takdirde başarılı bir avukat sayılması mümkün olmuyor. Bu amaçla Avukatlık Kanunu'nun 76. maddesine istinaden barolar tarafından bir kütüphane oluşturulmuş ve kütüphane de yıllarca hizmet vermeye devam etmiştir’’ diye konuştu.

''Gerekçelerden biri, güya yayınevlerinden biri baroya ihtar çekmiş’’

Bozulan cihazın tamiri için görme engelli avukatlar tarafından 23 bin 700 lira toplandığını söyleyen Sezer, yaşadıkları mağduriyeti şöyle dile getirdi:

''İhtiyacımızın karşılanması için baroya destek verildi. Elimizde dekont mevcuttur. Baro, yapılan görüşmelere rağmen gelip kitapları taramaktan vazgeçmiş ve faaliyeti durdurmuştur. Gerekçelerden biri güya yayınevlerinden biri baroya ihtar çekmiş. İhtar çok tehlikeliymiş. Baro bu ihtardan dolayı faaliyetini durdurmuş. Hukuk hepimizin ortak paydasıdır. Bu hizmetin durdurulması noktasında eğer bir mahkeme söz konusu olursa, gelin birlikte çalışalım diyerek baroya teklifte bulunduk. Ankara Barosu söz konusu ihtarı bize gizli olduğu gerekçesiyle göstermedi. Baro yönetimi komisyon kurmasına rağmen komisyonu ciddiye almamıştır.

Biz avukatız. Neyin ne olduğunu, hangi hükmün nerelerde uygulanması gerektiğini biliriz. Bize hikaye anlatmayın. Baro, haklarımızı koruması gerekirken yayınevleriyle iş birliği yaparak maalesef haklarımızı yok etmiştir. 14 yıl süregelen bu uygulamayı bertaraf etmiştir. Bu bakımdan Ankara Barosu'nun bu tavrını, eylemini kınıyor, kesinlikle mücadelemizin başlangıç olduğunu ve devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz.’’