İmamoğlu’ndan Adalar’daki minibüs tartışmasına ilişkin açıklama: Toplu taşımayı sunmayla ilgili çabamız olmak zorunda, yasal zorunluluğumuz var

İmamoğlu’ndan Adalar’daki minibüs tartışmasına ilişkin açıklama: Toplu taşımayı sunmayla ilgili çabamız olmak zorunda, yasal zorunluluğumuz var

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: HAKAN KAYA

(İSTANBUL) - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adalar’da yeni hayata geçirilen elektrikli minibüslü toplu taşımaya yönelik protestolara ve tepkilere ilişkin açıklama yaptı. Şu anda orada kullanılmak üzere lisanslanabilen başka bir araç olmadığını vurgulayan İmamoğlu, “Bizim daha farklı, daha farklı bir dizaynla, daha farklı bir sistemle lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok. Bizim orada bu toplu taşımayı sunmayla ilgili çabamız olmak zorunda. Yasal zorunluluğumuz var. Yani biri şikayet etse bu konuda biz yargılanırız” dedi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Esenler’deki Prof. Dr. Adem Baştürk Kültür Merkezi’nde bugün düzenlenen Metro İstanbul Bröve Töreni’ne katıldı. İmamoğlu, törenin ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İmamoğlu, Adalar’da yeni hayata geçirildikten sonra tepkilere yol açan ve "azmanbüs" olarak nitelenen minibüslerle ilgili şunları söyledi:

“Adalar halkıyla olan üst seviyede, samimi diyaloğumuza zarar getirecek hiçbir davranışta ne ben ne bir çalışma arkadaşım bulunmaz, bulunamaz. Adalar halkıyla, Adalar’ı çok düşünen ve karşılıklı diyaloğunda hep şeffaf, onların ne hissettiğini anlamaya çalışan bir süreci işlettik. Adalar’dan faytonlardaki atların görmüş olduğu zulmü gidermek adına Adalar’daki faytonların kaldırılma sürecinde ne kadar halkçı, katılımcı ve aynı zamanda emekçisinden oradaki insanların ne düşündüğüne kadar fikirlerini alan katılımcı bir model yönettiğimizi en iyi Adalar halkı biliyor. Bizim siyaset anlayışımızda tepkiyi gösteren insanları duymak en önemli fıtratımızdır, tavrımızdır. Ben, Adalar halkının ya da orada bir kısım vatandaşımızın tepkisini elbette duyuyorum ve bunu hissediyorum, anlıyorum. Bir kere tespiti sağlam yapmak lazım. Adalar’da faytonları kaldırdıktan sonra buradaki toplu taşımayı sağlama mecburiyetimizin olduğunu, yani Adalar toplu taşımasız olmaz. Adalar’ın neredeyse yüzde 70 küsuru orta yaş ve orta yaş üstü vatandaşlarımızdan oluşuyor. İnsanlarımızın toplu taşımadan faydalanma mecburiyeti var. Artı, Adalar epeyce ciddi bir alandır. Başta Büyükada olmak üzere Heybeliada da bunlardan birisi. Buralarda mezarlıklara erişim, hastaneye erişim, sağlık ve kamu kurumlarına erişim gibi mecburiyetler var. Tatil günlerinde bazen 60 bini aşan Adalar’a giden misafirimiz var. Dolayısıyla Adalar’da bir toplu taşıma zarureti var.

“L tipi araçlar şu anda ülkemizde ruhsatlanabilen araçlar değil”

Peki, toplu taşımayı nasıl yapacaksınız? Değerli hemşehrilerime buradan seslenmek istiyorum. Toplu taşımada tanımlı araçlar var. Bu tanımlı araçların dışında bir aracı siz lisanslayamıyorsunuz ya da ruhsatlandıramıyorsunuz. Biz o dönemde geçici bir ruhsatla, daha doğrusu geçici bir izinle ki ben ta o dönemin İçişleri Bakanı’yla gidip buluştum, saatlerce toplantı yaptım. Hatta o dönem bu iznin çıkmasıyla ilgili Sayın Cumhurbaşkanı’nın onayına bile ihtiyaç duyuldu o masada. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da katılımıyla ‘peki, buna geçici izin verelim’ çünkü araç yok henüz ortada. Faytonu kaldırdık, araç yok. L tipi araçlarla orada hizmet etmeye başladık. L tipi araçlar şu anda ülkemizde ruhsatlanabilen araçlar değil. Geçici izinle bize hizmet eden araçlar ve biz o günden bugüne araçların dizaynıyla ve araçların Adalar’a uygun bir araç üretimiyle ilgili yoğun bir çaba içerisinde olduk. Ülkemizin o günde masada söz verdiğimiz üzere yerli üretimle bu işi ayarlamaya dönük adımlar attık. En nihayetinde şunu söyleyeyim. Biz ülkemizde yeni tip bir aracın, ruhsatlı bir aracın dizaynıyla ilgili farklı ihalelere çıkmamıza rağmen, farklı birtakım sistemleri devreye sokarak buna katılımı teşvik etmemize rağmen ne yazık ki biraz ekonominin düzeninin bozuk olması, dönemsel birtakım zorluklar ve de buna hazır olduğunu görmediğimiz birtakım kurum ve kuruluşlardan ötürü katılım olmadı.

“Lisanslanabilen tek araç buydu”

En nihayetinde bizim 30 Nisan 2024, yani bundan iki ay önce taşımayla ilgili o verilen geçici iznin süresi doldu. Bir an önce araç almamız gerekiyordu ve tek lisanslı araç olan M tipi araç dediğimiz ama çevreye duyarlı, elektrikle çalışan, sessiz ve güvenlik koşullarını sağlayan ve lisanslanabilen tek araç tipi buydu. Bu araç Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli. ASELSAN lisanslı ve KARSAN ortak imalatıyla yapılmış yerli üründür. Biz bu araçları satın aldık çünkü bizim orada lisanslı bir biçimde toplu taşımayı sağlama mecburiyetimiz var. Bazı alanlarda toplu taşıma mecburiyeti vardır. Yani İstanbul’da ben toplu taşıma yapmıyorum diyemezsiniz. Adalar’da da diyemezsiniz ve yapmak zorundasınız. Halka o hizmeti sunmak zorundasınız. Şu anda o araçlarımızla orada hizmetimizi sunuyoruz. Elbette ki bizim daha farklı, daha farklı bir dizaynla, daha farklı bir sistemle lisanslanabilir bir aracın üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarımız sürüyor ama şu anda böyle bir imkan yok. Artı, bizim orada bu toplu taşımayı sunmayla ilgili çabamız olmak zorunda. Yasal zorunluluğumuz var. Yani biri şikayet etse bu konuda biz yargılanırız.

“Tepkileri saygıyla karşılıyoruz”

Bu bağlamda oradaki mevcut araçların ne şekilde oluştuğu, ne şekilde olgunlaştığıyla ilgili başta Adalar Belediye Başkanımız Sayın Ercan Akpolat olmak üzere İETT Genel Müdürümüz halka şeffaf bilgilendirme toplantılarını yapıyor ve büyük oranda halkla uyumlu bir şekilde bu süreci karşılıyorlar ama dizayn hassasiyeti, estetik hassasiyeti olan bir kısım vatandaşlarımızın tepkileri var. Bunu da saygıyla karşılıyoruz. Buna karşı ‘bizim niye böyle yapıyorlar’ diye bir tepkimiz yok. Adalar halkına dönük de bir açıklamam, bir beyanım olacak. Kendilerine bütün bu bilgileri bir sunumum da olacak. Bu bağlamda çalışmalarımız sürüyor ama orada toplu taşıma olmak zorunda. Farklı bir yere dikkat çekmek isterim. Bu konuda mülki, idari noktalarını emniyet olmak üzere de katkılarını en üst seviyede talep ediyoruz. O da şu; şu anda toplu taşımanın eksikliğinin var olduğunu gören ya da bunu fırsat bilen ve inanılmaz ruhsatsız taşımacılık yapan, Adalar’ı esas çirkin gösteren bir kısım elektrikli araçlar. İki, üç, dört tekerlekli şarjlı cihazlarla orada asla ve asla ulaşım hizmeti veremeyecek bir kısım araçlar iş görür durumda ve acayip sayısı artmış. Bunların tümünün toplatılması şart. Hangi araçların, hangi bireysel ihtiyaçlara hizmet edeceği de Adalar’da belli.

“Hizmete sunduğumuz araçlar Floransa’da, Roma’da da kullanılıyor”

Bu bağlamda hem emniyetin hem kaymakamlığın hem valiliğin bir kısım birimleriyle de görüşüyoruz. Bunları temizlememiz lazım. Adalar’ı esas çirkin gösteren husus budur. Şu andaki mevcut toplu taşımamızın belli hassasiyetler ve belli zaman dilimleri gözetilerek hizmet edilmesinin sağlanması lazım. Buna lütfen hemşehrilerim engel olmasınlar. Seslerini duyuyoruz ve bu hassasiyeti de takip ediyoruz. İnşallah ilerleyen zaman diliminde ruhsatlanabilir birtakım elde edeceğimiz bir yeni dizaynla ruhsatlanabilir bir araç oluşturduğumuz takdirde hızlıca da o aracın teminine ya da üretimine geçmek istiyoruz. Bu arada şunu da söyleyeyim. Şu anda bizim orada hizmete sunduğumuz M tipi araçlar Floransa’da, Roma’da ve bunun gibi bir kısım tarihi şehirlerin tarihi bölgelerinde kullanılan araçlardır. Yani bu araç öylesine hani sadece Adalar için getirilmiş bir araç değil. Özellikle dünyanın tarihi alanlarda taşımayla ilgili, toplu taşımayla ilgili insanların hizmetine sunulan Floransa, Roma, Bordeaux gibi Avrupa’nın çok önemli tarihi şehirlerinde kullanılan araçlardır. Bizim de bu konuda hassasiyetimizin olduğunu hemşehrilerimiz bilsinler.”