İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi: ''Canlarımızı öldürmeyi çözüm olarak sunanların karşısındayız, tek çözüm kısırlaştırmak''

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi: ''Canlarımızı öldürmeyi çözüm olarak sunanların karşısındayız, tek çözüm kısırlaştırmak''

(İSTANBUL) - İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, sahipsiz hayvanların "uyutulması"nın gündeme geleceğine ilişkin haberler üzerine bir açıklama yaptı. Tek çözümün "kısırlaştırma" olduğunun vurgulandığı açıklamada, "İnsanlar tarafından, kentleşme ile bakıma muhtaç hale getirilerek beton yığınları arasında yaşamak zorunda bırakılan sokak köpekleri ile geçmişten günümüze sokaklarda birlikte yaşıyoruz ve yaşayacağız. Sokakta zor şartlarda yaşam mücadelesi veren canlarımızı hedef alıp öldürmeyi çözüm olarak sunan herkesin karşısında olduk ve olacağız" denildi.

Sokak hayvanı popülasyonunun kontrol altına alınmasına ilişkin yıllardır süregelen tartışmaların yanında ''uyutma adı altında köpeklerin öldürülmesini içeren katliam çağrıları'' ile kanun değişikliğine gidileceği haberlerinin basına yansıması nedeniyle açıklama yapmak durumunda kaldıklarını belirten İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi, yürürlükteki kanunu anımsattı. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Hukuka, vicdana ve kültüre aykırı teklifler asla kabul edilemez"

"5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 6. maddesine göre sokaklar hayvanların doğal yaşam alanıdır. Sokak hayvanının sokakta var olmaması gerektiği ve toplanıp hapsedilmesinin ardından sahiplendirilmezse öldürülmesi gerektiği gayesini taşıyan ve kırmızı çizgimiz olan 6. maddenin hukuka, vicdana ve kültüre aykırı olarak değiştirileceğine dair yapılması planlanan teklifler asla kabul edilemez.

Bir köpeğin sokaktaki yaşam süresi en fazla 10 sene iken 20 senedir yürürlükte olan ve belediyelere kısırlaştırma zorunluluğu öngören Kanun'a rağmen bu görevini yerine getirmeyen, henüz bakımevi dahi açmayan, kendi bakımevlerindeki hayvanların bakım ve tedavilerini dahi aksatan belediyelere; bir hevesle mevsimlik sahiplendikleri hayvanları kısırlaştırmaksızın sokağa terk eden, mevcut hayvan nüfusu devam etmekteyken sürekli olarak hayvan üreten vatandaşlara adli ve idari yaptırım öngörmeyen bir yönetim, sorumsuzluklarının bedelini hayvanlara canları ile ödetme gayesindedir.

Bunlara ek olarak; hayvan rehabilitasyonu ve refahı alanında çalışmaların aksatılması, gönüllü hayvanseverleri zorda bırakacak biçimde hayvan gıda, tedavi ve bakım ürünlerinde fahiş fiyatların uygulanması, kırsaldaki hayvan popülasyonunun takip edilmemesi sorunun bu denli büyümesinde etkin rol oynamıştır.

"Sokak hayvanları ile geçmişten günümüze birlikte yaşıyoruz ve yaşayacağız"

İnsanlar tarafından, kentleşme ile bakıma muhtaç hale getirilerek beton yığınları arasında yaşamak zorunda bırakılan sokak köpekleri ile geçmişten günümüze sokaklarda birlikte yaşıyoruz ve yaşayacağız. Sokakta zor şartlarda yaşam mücadelesi veren canlarımızı hedef alıp öldürmeyi çözüm olarak sunan herkesin karşısında olduk ve olacağız. Sokak hayvanlarının haklarına ilişkin sorunların görmezden gelinmesine müsaade etmeyeceğimizi ve sokak hayvanlarının yaşam hakkına karşı yapılan her türlü algı ve teklif ile de mücadelemize devam edeceğimizi tüm kamuoyuna saygıyla bildiririz."