Kazım Koyuncu 19'uncu ölüm yıl dönümünde mezarı başında anıldı
UĞUR İSTANBULLU
(ARTVİN) - Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, 19'uncu ölüm yıl dönümünde Hopa’da mezarı başında anıldı. Sol Parti MYK Üyesi Alper Taş, "Bize düşen görev; o güzel şarkıları onun için, onunla birlikte söylemeye devam edeceğiz" dedi. Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ise "Hayatı boyunca mücadele etti ve bu mücadelesi bize ışık tuttu. Doğası ve denizi için mücadele etti, nehirleri için mücadele etti ve her zaman savaşa karşı barış dedi. Şarkılar söyledi ve biz de bu mücadeleyi bundan sonraki süreçte sürdürmeliyiz" diye konuştu.
Hopa’da 1971 yılında doğan ve 25 Haziran 2005’te 33 yaşındayken hayatını kaybeden Karadeniz müziğinin önemli temsilcisi Kazım Koyuncu, 19'uncu ölüm yıl dönümünde Hopa Yeşilköy’deki mezarı başında anıldı. Anma törenine; yakınları, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Sol Parti MYK Üyesi Alper Taş, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Erhan Yılmaz, eski Hopa Belediye Başkanı Taner Ekmekçi, Halkevleri, Sol Parti, CHP, sanatçı dostları ve Hopalılar katıldı.
Kazım Koyuncu ailesi adına konuşan Hasan Bilgin "'Beni Hopa’nın Panço’daki köy mezarlığındaki toprağa sarın ve sarmalayın, orada beni toprakla seviştirin' demişti. Sevgili Kazım bugün halkın ve dostların yanında, rahat uyu. Kazım daima yüreğimizde olacak ve yaşayacaktır. Ben tekrar sizlere ailemiz adına teşekkür ediyorum, sağ olun var olun" dedi.
Halkevleri adına konuşan Atakan Aslıbay "Bugün 19'uncu kez yeniden Kazım'ın mezarı başındayız. Aslında biz her yıl burada Kazım'ı anıyoruz ama Kazım'ı anmanın sadece mezar başında olmadığını biliyoruz. Kazım'ı anmak 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isteyen barikata yüklenmektir aslında çünkü Kazım'ın devrimciliği bize buna öğretti" diye konuştu.
“Doğası ve denizi için mücadele etti; her zaman savaşa karşı barış dedi”
Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan ise şunları söyledi:
"19 yıldır aramızda yok ama fikirleriyle aramızda olduğunun kanıtı bunlar. Hayatı boyunca mücadele etti ve bu mücadelesi bize ışık tuttu. Doğası ve denizi için mücadele etti, nehirleri için mücadele etti ve her zaman savaşa karşı barış dedi. Şarkılar söyledi ve biz de bu mücadeleyi bundan sonraki süreçte sürdürmeliyiz. Bize düşen görev Kazım'ın fikirleriyle donanmış, Kazım'ın şarkılarıyla büyümüş yeni gençlere ve çocuklara ihtiyacımız var. Yapmak, istediğimiz çalışmalar var Hopa Belediyesi olarak. Kazım’ın da kolektif inancıyla birlikte ortak projeler üretmek istiyoruz kısa zamanda. Sevgiyle anıyorum Kazım Koyuncu’yu.”
CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Kazım için vakıf önerisinde bulunarak, “Biliyorum hep bu zamanlarda anmalarımız devam ediyor ama bir özeleştiri yapayım sanki bir yanımız eksik kaldı arkadaşlar. Sanki Kazım Koyuncu vakfı ihtiyacı var gibi geldi bana ve bu ihtiyaç için bu kadar insan oturup tartıştığında bu vakıf üzerinden çok daha iyi şeyler yapabiliriz" dedi.
Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Çervatoğlu da "Sadece bu coğrafyayı tarihlemedi. Duygularını, müziğini ve siyasetine, yaşamına, doğasına, çevresine ve insanına dokunmaya çalıştı. Biz ise siyaset yapanlar ve iddiası olanlar bu ülkenin eşit ve kardeşçe yaşanılabilinir olmasını isteyenler bu uğurda üzerimize düşen sorumluluğumuzu yapmak zorundayız. Üretmeliyiz ve üretmez isek Kazım burada üzülür. Biz meçi imece ve Kazım'ın o dayanışma ruhuyla siyasette bu coğrafyanın kültürünü yaşatsak, üretsek bile çok başarı elde ederiz ve Kazım'ın burada daha rahat olacağını düşünüyorum. Aslında çok Kazımlar yetişiyor Kazım'ın yolunda ve biz bu değerleri öne çıkarmamız lazım diye düşünüyorum.”
“Bize düşen görev; o güzel şarkıları onun için onunla birlikte söylemeye devam edeceğiz”
Sol Parti MYK Üyesi Alper Taş, "Kazım'ı bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz, iyi ki bu toprakların sesi oldu, iyi ki kardeşimiz ve dostumuz oldu ve iyi ki onunla tanıştık ve var olduk. Şimdi söylendi tabi önce müzisyen, Karadenizli, Hemşinli Laz ve Karadeniz’in ötesinde Kürt... Kazım bir kimliğe sığacak arkadaş değil ve hiç olmadı. Ama aynı zaman en önemli özelliği kendisi de altını çizmiştir devrimci olmasıdır. Onun söylediği gibi 'Her şeye rağmen bu yeryüzünde güzel şarkılar söyledik' dedi. Sonsuzluğa giderken bunu söyledi. Bize düşen görev ne o güzel şarkıları onun için onunla birlikte söylemeye devam edeceğiz. Hem burada hem de ülke çapında söylemeye devam edeceğiz. Hem de dünya çapında söylemeye devam edeceğiz."
Hopalı Huriye Şahin "Kadın sesi olsun diye konuşmak istedim. Şarkıları Lazca idi, Gürcüce idi... Niye bunu yaptı? Bunun altını çizmek gerekir. Bunu yapmakla asimilasyona karşı direndi. Devletin dayatmış olduğu asimilasyona karşı şarkılarıyla direnç gösterdi" dedi.