Malzeme mühendisi Mataracı: “Desalinasyon sisteminin başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hayata geçirilmesi su sorunumuzu büyük oranda çözecektir”

Malzeme mühendisi Mataracı: “Desalinasyon sisteminin başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hayata geçirilmesi su sorunumuzu büyük oranda çözecektir”

(İSTANBUL) - Malzeme mühendisi Erhan Mataracı, susuzluk riskine karşı desalinasyon yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, “Dört bir tarafımız denizle çevrili iken su problemi yaşamamız çok mantıklı değil. Desalinasyon sisteminin başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hayata geçirilmesi su sorunumuzu büyük oranda çözecektir” dedi.

Malzeme mühendisi Erhan Mataracı, tüm dünyada su açlığının her geçen gün arttığını aktararak, Türkiye'de desalinasyon yatırımlarına ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi. 2050 yılına kadar küresel su açlığının 5 kat artacağının öngörüldüğü bilgisini veren Mataracı, şunları kaydetti:

“Desalinasyon tesisi dediğimiz şey deniz suyunu ters ozmoz yöntemiyle arıtıp içme suyu veya kullanma suyu haline getirmek. Deniz suyu bu yöntemle, tesislerde kullanmak üzere kullanım suyu veya şehirlerde kullanmak üzere içme suyu haline getirilebiliyor. İstanbul'da sulama yapan birçok yer görüyoruz. En azından bu alanlara desalinasyon suyu ile sulama yapabiliriz. Çevre ile alakalı bazı tereddütleri olanlar var, denizdeki canlılara zarar verdiği ile alakalı. Suyun çekişinden, vakumundan kaynaklı bir miktar deniz canlısına zarar verilebilir ama çok ciddi miktarda olacağını düşünmüyorum. Aslında bakarsanız susuzluk veya sudaki atıklar çok daha fazla deniz canlısı öldürüyor. Türkiye’de de bu tarz bir proje çalışması başlatan birkaç belediye var. Onlar desalinasyon tesisi yapmışlar ve sudan faydalanıyorlar. Dört bir tarafımız denizle çevrili iken su problemi yaşamamız çok mantıklı değil. Kullanım suyu olarak yeterli kaliteye gelmese bile farklı amaçlarla kullanılabilir. Yapan belediyelerimiz var, ben artırılması gerektiğine inananlardanım. Maliyeti çok yüksek bir proje değil. 22 bin metreküplük projenin maliyeti 30-40 milyon dolar arasında diyebiliriz. Türkiye’deki şehir plancılığı yapılırken bazı eksikler olduğunu düşünüyorum. Mevcut durumda kaç kişi yaşayabilir? Bu insanların ihtiyacı nedir? Nasıl bir altyapı çalışması gerekli? Çok basit bir hesap. Bunlarda eksikliklerimiz olduğu için her sene ‘Susuz kalır mıyız’ gibi bir tartışma yaşıyoruz. Ancak hiç kimse ‘Biz her yıl susuz kalıyoruz, bunun çözümü yok mu’ diye sormuyor. Şehir planlamayla alakalı eksiklerimiz nedir, fazlalarımız nedir bunlar yeterince tartışılmıyor. Desalinasyon sisteminin başta İstanbul olmak üzere birçok kentte hayata geçirilmesi su sorunumuzu büyük oranda çözecektir.”